İzmit Belediyesi'nin mallarını sattığına dair basında çıkan haberler Belediye Başkan Yardımcısı Ednan Pala cevap verdi.
Başkan Yardımcısı Ednan Pala yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: "Belediyemizin Sosyal Güvenlik Kurumu ve vergi dairelerine olan borçları 1994 yılından itibaren biriken, 5 belediyenin birleşmesiyle oluşan ve bizim belediyemize intikal eden borçlardır. Bu borçlar, sadece 2009 yılından itibaren olsaydı, İzmit Belediyesinden kesilen paralar nedeniyle şuanda borcumuz olmayacaktı. Ancak 5 belediyeden gelen bu borç yükü, kapatılamadığından kesilen paralar faize gitmiştir. Belediyemizin mülkü olup kamu kuruluşlarınca kullanılan, bazıları bu kurumlara tahsisli olan aynı zamanda değerlendirip paraya da çeviremediğimiz gayrimenkulleri borçlarımıza karşılık Sosyal Güvenlik Kurumu ve Vergi Dairesine vererek borcumuzu kapatma talebimizi Belediye Başkanımızla istişare ettik. Başkanımız da desteğiyle 2014 yılından itibaren çalışmamıza başladık."
"Kurumlarla yaptığımız görüşmelerde takas teklifimizi istenildiği taktirde zaten devlete vermek zorunda olduğumuzu belirterek ilk etapta kabul etmeyerek takas işine sıcak bakmadılar. Belediye Başkanımızın Ankara'da Bakanlar düzeyinde yaptığı görüşmeler ve ısrarlı takipleri sonrasında teklifimiz değerlendirmeye alındı. 2015 yılında SGK'nın önerdiği fiyatlar belediyemiz tarafından düşük bulunarak kabul edilmedi. Daha sonra yapılan pazarlıklarla bu fiyatlar yükseltildi. İmar planında dini tesis alanı, kimsesiz çocuk yurdu alanı ve resmi kurum alanı olarak ayrılan alanları bu amaçlar dışında kullanma şansımız bulunmamaktadır. Ayrıca bu yerler, ilgili devlet kurumlarının istediği takdirde yasalar gereği vermek zorunda olduğumuz yerlerdir."
"Takas edilen yerlerden biri olan Yahya Kaptan Mahallesindeki Kimsesiz Çocuk Yurdu aslında tapusu olmayan tescil harici bir yerdi. 2015 yılında belediyemiz adına tapusu çıkartılarak Emlak İstimlak Müdürlüğümüz'ün gayretli çalışmaları ile belediyemize kazandırılmıştır. Bu yerin, var olmasına rağmen, tapusu olmadığından ve ilgili kuruma zamanında tahsis de edildiğinden paraya çevrilme şansı yoktur. Yapılan işlemle yaklaşık 30 milyon TL belediyemize kazandırılmıştır."
"Sonuç olarak; bu işlem neticesinde tüm gayrimenkuller gerçek değerinin de üstünde yaklaşık 70 Milyon TL bedelle SGK ve Vergi Daireleri'ne borçlarımız karşılığında verilmiştir. Takas işleminin gerçekleşmesi halinde 60 milyon TL de faiz indirimi sağlanacaktır. Türkiye'de hiçbir belediyenin yapamadığı iş yapılmıştır. Bu boyutta devletin kullandığı arazileri devlete parayla vermek suretiyle bir takas gerçekleştirilmemiştir. Belediyemiz kamunun kullandığı atıl durumda olan gayrimenkulleri, borçlarını temizlemek için kullanmıştır."
"Bir çok belediye bu konuda bizden destek istemektedir. Emlak İstimlak Müdürlüğümüz bugüne kadar belediyemizin mallarını en iyi şekilde değerlendirip hiçbir gayrimenkulü değerinin altında satmamıştır. Belediyenin mallarını en iyi şekilde değerlendirildiğinden kimsenin şüphesi olmasın. Bu bizler için namus borcudur."
İHA