Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu'da 4-7 Temmuz tarihleri arasında 3 gün boyunca aralıksız yağan sağanak yağış sonucu oluşan sel ve heyelanların ana sebeplerinin başında dereler üzerinde yapılan köprülerin orta ayaklı olması ve dere yataklarına ev yapılması olduğunu söyledi.
Başkan Yılmaz, "Bu tabloya bakarsak dereler haklıdır. Doğa ne yapıyor ne ediyor eninde sonunda aradan 100 yılda geçse işgal edilen yerini geri alıyor" dedi.
"Dere yataklarına ev yapılmış"
Perşembe ve Fatsa'da meydana gelen sel sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiğini, kaybolan 2 kişinin halen arandığını hatırlatan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, çoğunluğu dere yatağında olmak üzere 14 evin yıkıldığını, 10 köprünün ise kullanılmaz hale geldiğini belirtti. Geçmişte küresel ısınma sonucu dere yataklarında suyun çekildiği düşünülerek yapılaşma gerçekleştirildiğini kaydeden Yılmaz, "Afet olur olmaz Fatsa ve Perşembe ilçelerinde sel bölgelerini birebir gezdim. Maalesef gördük ki, köprüler orta ayaklı. Yukarıdan derenin getirdiği elektrik direği boyundaki ağaç kütükleri orta ayaklara takılarak akan suyun önünde set oluşturuyor. Bunun üzerine dere taşarak sele sebep oluyor. Ayrıca bakıldığında dere yataklarında düzensiz yapılaşma ve fuzuli işgaller yapılmış. Ama sonunda su akıyor yatağını buluyor. Doğa ne yapıyor ne ediyor aradan 100 yılda geçse işgal edilen bölgelerini geri alıyor" diye konuştu.
"Vatandaş bahçesinin molozunu dereye atıyor"
Dere kenarlarında fındık bahçesi olan vatandaşların yörede "bahçe bahçeleme" olarak bilinen ve fındık bahçelerinin temizlenmesiyle ortaya çıkan yabani ot gibi molozların derelere atıldığını belirten Yılmaz, "Bu molozlar köprü altlarını tıkayan en önemli unsurlar oldu. Dere kenarlarında fındık bahçesi olan vatandaşlar, bahçenin pisliğini ve diğer envalleri derenin kenarına atıyor. Dikkat ederseniz bütün köylerde menfezler tıkalıdır. Sel durumunda bu bahçe pislikleri menfezleri ve köprü altlarını tıkadı. Vatandaşlarımızın biraz daha itinalı olması gerekir" ifadelerin kullandı.
"Artık orta ayaklı köprü yapılmayacak"
Yıkılan ve kullanılmaz hale gelen köprüler 30-40 yıl önce orta ayaklı şekilde yapıldığını, ancak bu mimari anlayışın Karadeniz coğrafyasına uymadığını dile getiren Başkan Yılmaz, "Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ve DSİ Genel Müdürlüğü ile gerekli görüşmeler yapıldı. Ordu'da daha doğrusu bundan sonra Doğu Karadeniz'de orta ayakları olan köprü yapılmayacak. Son dönemde yapılan köprülerde orta ayak bulunmuyor ancak coğrafyamızda halen geçmiş yıllarda yapılan bu tür köprüler mevcut bulunuyor" açıklamasında bulundu.
"Bir çok yapının mülkiyet sorunu var"
Hasar tespit çalışmalarının başladığını da dile getiren Başkan Yılmaz, ilginç bir konuya dikkat çekti. Başkan Yılmaz şunları kaydetti: "Bu arada selden hasar gören, ölüm ve yaralanmaya sebep olan veya yıkılan evlere bakıldığında şöyle bir tablo ortaya çıktı. Ev kaçak, arazi kendine ait değil ama hasar tespiti için devletten yardım isteyen vatandaşlar var. Geçmişte belde belediyesi gibi yerel yönetimler bunu görmemiş ama vatandaşta bunu koz olarak kullanmış. Usulüne uygun, ruhsatını almış ve projeleri onaylanmış yapılar var ve afet zararı giderilebilir ama hasar gören evlerin yüzde 99'u bu kategoride değil."