Başkan Zolan’dan Yüzde 40 Sorununa Çözüm

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, bir süredir kent gündeminde olan inşaat alanlarındaki yüzde 40 yapı yoğunluğu sorununa çözüm getirdi.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, bir süredir kent gündeminde olan inşaat alanlarındaki yüzde 40 yapı yoğunluğu sorununa çözüm getirdi.

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı toplantısının 4. birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, bir süredir kent gündeminde olan inşaat alanlarındaki yüzde 40 yapı yoğunluğu sorununu içeren maddeler görüşüldü. Yüzde 40 kitle sorununun çözümü için Pamukkale Belediye Meclisi tarafından kabul edilen ilk etapta 15 ayrı mahalledeki 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliklerinin onanması hakkında Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın yazılı önergeleri tek tek görüşüldü. Aktepe, Anafartalar, Kayıhan, Cumhuriyet, Hürriyet, Dokuzkavaklar, Mehmetçik, Kuşpınar, İstiklal, Fesleğen, Hacıkaplanlar, Fatih, Pelitlibağ, Topraklık ve İncilipınar olmak üzere 15 ayrı mahalleyi ilgilendiren yüzde 40 sorunu bina kitlelerinin yeniden düzenlenerek parsel parsel uygulama imar planlarının üzerine işlenmesiyle giderildi. Bir sonraki aşamada Atalar, 15 Mayıs ve Deliktaş Mahallesi'nin de söz konusu karara dahil edilmesiyle uygulamanın toplam 18 mahalleyi kapsayacağı belirtildi.

Kitleler parsel parsel yeniden işlendi

Pamukkale ve Merkezefendi Belediyesinde yapılan rutin bir inceleme sonrasında, "Uygulama imar planlarında taban alanı belirtilmediyse, inşaat alanlarında TAKS'ın yüzde 40 uygulanması gerekir" şeklinde bir rapor hazırlandığını hatırlatan Başkan Zolan, "Hazırlanan rapor doğrultusunda bu konu şehrimizin gündemine geldi. Yüzde 40 katsayısı uygulandığında vatandaşlarımızın yapmış oldukları ve yapacakları yapılarda çok fazla hak kaybı olacak ve geriye dönüş yaşanacaktı. Çözüm noktasında ise bina kitlelerinin yeniden düzenlenip geriye dönük de dahil olmak üzere parsel parsel işlenmesine karar verdik. Bu belirlenen kütleler arsanın konumuna göre değişiklik arz etti. Vatandaşlarımızın mümkünse mağdur olmaması, aynı metrekare yapıyı yapabilmesi hassasiyeti gösterdik" dedi.

"Vatandaşlarımızın hakkı zayi olmayacak"

Başkan Zolan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Belki bazı parsellerde küçük eksikler olabilir. Bunu yaparken de kamu yararını ve geleceği de düşünmek gerekiyordu. Özellikle merkezde yer alan mahallelerimizde. Sonuç itibari ile bu yapılan düzenlemede hem vatandaşlarımızın haklarının zayi olmaması noktasında bir karar ürettik. Kamu adına da yolların genişlemesi ve ulaşımla ilgili sıkıntıların bir nebze olsun giderilmesi için denge kurmaya gayret ettik. Sonuç olarak hep birlikte Pamukkale Belediyemiz sınırları içerisindeki söz konusu mahallelerimizde konuyla ilgili bir çözüm gerçekleştirdik."

"60 metrekare kararı"

Pamukkale Belediye Meclisi'nin ÖÇK alanları dışında ilçenin tüm mahallerinde 60 metrekareden küçük yapı yapılmasına izin verilmeyeceği şeklinde bir karar aldığını hatırlatan Başkan Zolan, "Bu kararda ise yukarıda bahsettiğimiz Aktepe, Anafartalar, Kayıhan, Cumhuriyet, Hürriyet, Dokuzkavaklar, Mehmetçik, Kuşpınar, İstiklal, Fesleğen, Hacıkaplanlar, Fatih, Pelitlibağ, Topraklık ve İncilipınar Mahallelerini kapsayacak şekilde; Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin tüm parti grup başkan vekilleri ile birlikte istişare ederek bir değişikliğe gidiyoruz. Her iki konu için ilk etapta 15 mahalleyi kapsayacak bölgeye Atalar, 15 Mayıs ve Deliktaş Mahallelerinin de dahil edilmesiyle toplam mahalle sayısı 18'e çıkacak" diye konuştu.

30 Haziran 2017'ye kadar inşaat ruhsatı alınması gerekiyor

Söz konusu 18 mahallede 60 metrekareden daha küçük yapı yapmak ihtiyacı duyanların 30 Haziran 2017 tarihine kadar inşaat ruhsatlarını almaları gerektiğine dikkati çeken Başkan Zolan, "Bu son tarihtir" dedi. 60 metrekare sınırının gerekçesini de açıklayan Başkan Zolan, şunları kaydetti: "Bu bölgeler merkez mahallelerimizdir ve ulaşım konusunda bazı sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin 4 katlı normal bir daire şeklindeki yapının 16 bağımsız bölüme gelme ihtimali vardır. O zaman burada yaşayacak nüfusta, oto park, ulaşım, sosyal alan gibi sıkıntılar yaşanmasın düşüncesiyle, zorunluluktan dolayı bu kararı aldık. Ben katkı sağlayan herkese, şehir plancılarımıza, Pamukkale Belediyesinde emek veren arkadaşlarımıza ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Denizlimizi kökten ilgilendiren sorunu ortadan kaldırmak için bir araya geldiğimizi belirtmek isterim."

Ortak çalışma ile büyük kayıpların önüne geçildi

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin ise kararın hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuyla ilgili yaklaşık 4 aylık bir süreç yaşandığını ifade eden Başkan Gürlesin, "Normalde uygulanması gereken yüzde 40 katsayısını Denizli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte tüm yetkileri kullanarak; mümkünse hiç kimse zarara uğramaması ve kütle kaybı yaşamaması için ortak bir çalışma yaptık. Bugün gelinen noktada iyi bir çalışma planlayarak bu noktaya geldiğimize inanıyorum. Yüzde 40 uygulansaydı vatandaşımızın büyük kayıpları olacaktı" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.