Battalgazi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYDV) Müdürü Adnan Fırat 2016 yılında 13 bin 89 aileye toplam 2 milyon 679 bin 193 lira yardımda bulunduklarını söyledi.
Çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Battalgazi SYDV Müdürü Adnan Fırat, bu yıl Kasım ayı itibariyle kömür yardımlarının arttığını söyledi. 7 bin 250 ailenin kendilerine kömür yardımı için müracaatın olduğunu kaydeden Fırat, SYDV olarak 7 bin 250 ton kömürün dağıtımını gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu yıl 850 Suriyeli misafir aileye de kömür yardımında bulunduklarını belirten Fırat, kömür yardımının yanı sıra muhtaç ailelere nakdi olarak da düzenli olarak yardımda bulunduklarını söyledi.
2016 yılında 13 bin 89 aileye toplamda 2 milyon 679 bin 193 lira para yardımında bulunduklarını dile getiren Fırat, "Aynı yardım olarak da 15 bin 203 aileye 1 milyon 430 bin 198 lira yardımda bulunduk. Bunların içerisinde barınma, yeni ev yardımları bulunuyor. Merkez olarak da 2012'den sonra vakıflara sosyal bütünleşik sistem dahil edildi. Bu Türkiye genelinde hiçbir kurumda yoktur. Sadece Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünde mevcut. Kimlik numaralarıyla müracaat eden vatandaşlarımızdan biz 11 kurumdan veri alıyoruz. Bu veriler doğrultusunda eğer yardıma muhtaç ise merkeze gönderiyoruz, Ankara'da fon kurulunda değerlendiriliyor. Her ailenin kadınlarına postaneden hesapları açılarak yardımları yatırılıyor. Bu yardımlar şartlı eğitim, şartlı sağlık ve gebelik yardımlarıdır" diye konuştu.
Halk arasında çocuk parası olarak da bilinen Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımları ile ilgili de yapılan destekleri anlatan Fırat, "Bebek bekleyen annelerin doğumlarını hastanede gerçekleştirmeleri ve gebelik süresince düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri şartıyla verilen yardımlara Şartlı Gebelik Yardımı denilmektedir. Bu yardımlar, doğumun hastanede yapılması halinde bir kereye mahsus 75 lira, düzenli muayenelerin yapılması halinde doğumdan önce aylık 35 lira, doğumdan sonra 2 ay lohusalık döneminde aylık 35 liradır. Şartlı Sağlık yardımı da 0-5 Yaş grubundaki çocukların düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaları koşuluyla verilen yardımlara Şartlı Sağlık Yardımı diyoruz. Böylece okul çağı öncesi çocuklarının düzenli sağlık kontrollerini yaptıramayan ailelere yardım sağlanmaktadır. Şartlı Eğitim Yardımı ise, ana sınıfı ile 12. sınıflar arası çocuklarını maddi imkansızlık nedeniyle düzenli okula gönderemeyen ailelere, okula devam şartına bağlı olarak yapılan yardımlara Şartlı Eğitim Yardımı denilmektedir.
Bu yardımlar toplumun en yoksul ailelerine verilmektedir. Dolayısıyla hanede sosyal güvenceli kişi olmaması önemli bir husustur. Hanede tespit edilen SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığına kayıtlı birey bulunması halinde bu yardımlar Genel Müdürlük tarafından sistem üzerinden kesilmektedir. Şartlı eğitim yardımında eğitim yardımı alan çocuğun okulun açık olduğu aylarda bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yapması, okul başarısının düşmesi, adresinin vakıf sınırları dışına çıkması, yatılı olarak öğrenim görmesi ve hanede aktif sosyal güvencenin başlaması durumlarında hak sahibi bu aylara ait ödemeleri alamaz. Aylık miktarları ise, İlköğretime devam eden erkek öğrenci aylık, 35 lira, İlköğretime devam eden kız öğrenci aylık 40 lira, Orta öğretime devam eden erkek öğrenci aylık 50 lira, orta öğretime devam eden kız öğrenciye aylık 60 lira verilmektedir" diye konuştu.
İHA