Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde selden zarar gören yerlerde incelemelerde bulundu.
Ayvalık'ın yanı sıra İzmir'in Bergama ve Dikili ilçelerinde de sel afetinden zarar gören tarım alanlarında incelemelerde bulunan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan afetin boyutunun beklediğinden de fazla olduğunu kaydetti. TZOB olarak gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirten Şemsi Bayraktar, "Türkiye kurak bir iklim kuşağındadır. Bu tür afetler dikkat edilecek olursa bu kuraklıkların hemen arkasından geliyor. Mesela geçtiğimiz Ekim ve Kasım aylarında mevsim normallerinin altında bir yağış aldık. Bu anlamda hububat üretimimiz olumsuz etkilendi. Tabi bu kuraklığın ardından bu yağışlar gelince, bir çok bölgemiz için fayda sağlayan bu yağışlar nedeniyle sevindik. Özellikle de hububat üreticileri bu yağışları memnuniyetle karşıladı. Ama kuraklığın ardından gelen bu yağışlar bazı bölgelerimizde de sel afeti olarak karşımıza çıktı. Burada bu afetten zarar gören üreticimizin uğradıkları zararın karşılanması gerekiyor. Gerek afet fonlarından ya da bakanlık nezdinde yardımların gelmesiyle üreticimizin zararının bir kısmının karşılanması sağlanabilir. Bu konuda ilgili kurumlarla görüşmelerimiz olacaktır. Üreticilerimize sahip çıkmak gerekiyor. Çünkü selden zarar gören üretici tarlalarını tekrar ekmek zorundalar. Tabi bu bölgedeki üreticilerimiz güçlü sermayeli üreticiler değil, Bu bölgedeki üreticilerimiz borçlanarak üretim yapan üreticilerimizdir. Bu kapsamda yapacağımız girişimlerle bu üreticilerimizin borçlarının ertelenmesine yönelik çalışmalarımız da olabilir" dedi.
TARSİM'in üretici açısından çok önemli olduğuna işaret eden Genel Başkan Bayraktar, "Üreticilerimizin doğal afetler karşısında TARSİM'den yararlanması fevkalade önemlidir. Bu sistemin Türkiye'de hayata geçmesi için TZOB olarak çok ciddi çabalar harcadık, bu hataların düzeltilmesi lazım. TARSİM yaklaşık 11-12 yıldır da faaliyet gösteriyor ama şu ana kadar ülke genelindeki üreticilerimizden yüzde 10'unu bile bu sistemin içine sokamadık. Bu durum bana göre çok ciddi bir problem. Üretici eğitimi konusunda bir çalışma yapmamız gerekiyorsa, yapalım. TARSİM'de bir takım hatalar varsa bu hataların düzeltilmesi ve üreticilerimizi bu sistemin içine sokmamız gerekiyor" diye konuştu.
Çoğu Altınova sınırları içindeki Karakoç Deresi'nin etrafında olmak üzere yaklaşık 7 bin 500 metrekare dekar tarım arazisi ve 700 dekar zeytinliğin sular altında kaldığını hatırlatan Bayraktar, "Bunun yanı sıra 911 adet de büyük ve küçükbaş hayvan sel nedeniyle telef olmuştur. Bugün bölgeye gelerek bu durumu inceleme şansı bulduk. Böylesi bir manzarayı gördüğüm için de fevkalade üzüldüm. Telef olan hayvanların boğularak ölmeleri içimizi parçaladı. Tabi tek tesellimiz can kaybının olmaması. Allah bir daha böyle bir afet göstermesin. Gerekli tedbirlerin alınması lazım. Devletimiz bu konuda üzerine düşeni yapması lazım. Özellikle de tarımsal alanlarda bulunan derelerin ıslahı konusunda gerekli çalışmaları yapması lazım. Bu bölgedeki sel afetinde bir takım eksiklikler gördüm. Bu dereler ıslah edilmezse bu afetler gene olur" diye konuştu.
İHA