Ramazan Bayramı ise 24 Mayıs 2020 Pazar başlayacak. 26 Mayıs Salı bitecek. Ramazan Bayramı'nın ilk gününde kılınan bayram namazı ise vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki bayram namazı kılınacak mı? Bayram namazı evde kılınır mı? Ramazan Bayramı namazı nasıl kıldırılır? Diyanet İşleri Başkanlığı konuya ilişkin açıklama yaptı.
BAYRAM NAMAZI İLE İLGİLİ DİYANET AÇIKLAMASI
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bayram namazı ile ilgili görüşünü de açıklayan Zeki Sayar, Hz. Peygamberin uygulamasına bakıldığında bayram namazına çok önem verdiğini anlatarak şunları kaydetti:
Peygamber Efendimiz bayramda çocukların, gençlerin, hanımların bayram namazına iştirakini istemiş ve bunu temin etmiş ve bayram namazları daha çok sahrada ‘namazgah' dediğimiz yerlerde kılınmış.
Hazreti Peygamber'den bugüne de fiili uygulama bayram namazlarının cuma namazlarında olduğu gibi hep cemaatle kılınmasıdır.
‘BAYRAM NAMAZI YERİNE DUHA NAMAZI'
Hanefi mezhebine göre cuma namazında aranan şartların bayram namazı için de söz konusu olduğuna işaret eden Sayar, sözlerini şöyle sürdürdü:
Yani Hanefi mezhebinde bayram namazı vaciptir, mutlaka cemaatle camide kılınması gerekir. Bu mezhebe göre insanların evlerinde tek başına veya bir araya gelerek cemaatle bayram namazı kılmaları uygun değildir.
Dolayısıyla Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz bayram günü erkenden kalkmalarıdır. Sabah namazından sonra Kur'an-ı Kerim okuyarak, tekbir, tehlil getirerek, zikir fikir yaparak beklerler.
Sonra bizim kerahat vakti dediğimiz yani bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için ‘duha namazı' kılarlar.
‘Kuşluk duha namazı' zaten her zaman kılınan bir namazdır, yani nafile namazlardan birisidir. Onu kılabilirler, dua ederler, bunu tavsiye ediyoruz. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar.
Sayar, Şafi mezhebinde de asıl olan yine bayram namazının cemaatle camide kılınması olduğunu, farklı bir görüş olarak bu mezhebin içtihadının bayram namazını kaçıran insanların evlerinde tek başına veya cemaat olarak da bayram namazını kılabileceği yönünde olduğunu kaydetti. Sayar, “İsteyen kardeşlerimiz, özellikle Şafi mezhebine mensup olan kardeşlerimiz bu görüşle de amel edebilirler” dedi.