Kağıthane Belediyesi, kimyasal maddelerden oluşan temizlik malzemelerinin doğru kullanımıyla ilgili, toplumdaki bilinci arttırmak ve meydana gelebilecek kazaların önüne geçebilmek için seminer düzenledi. Seminere katılan uzmanlar, bayram temizliği yapacak ev hanımlarına uyarılarda bulunarak, temizlik maddelerini karıştırmamaları gerektiğini söyledi.
Kağıthane Belediyesi temizlik malzemelerinin doğru kullanımı ve olası kazaların önlenmesi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla seminer düzenledi. Kağıthane Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşen seminere, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan ile İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümünden Prof. Dr. İsmail Boz katılarak vatandaşlara temizlik sırasında dikkat etmeleri gereken konular hususunda tavsiyelerde bulundu. Birçok vatandaşın bilinçlenmesine katkı sağlayan seminer kadınlar tarafından yoğun ilgi gördü.
"Temizlik malzemelerinin doğru kullanılması çok önemli"
Bayram öncesi ve haftanın belirli günlerinde kadınların temizliğe çok fazla yoğunlaştığını dile getiren Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, "Şimdi mübarek Kurban Bayramı öncesinde de herkesin dikkatleri temizlik üzerinde. Herkes bayrama hazırlık sürecinde, ev hanımları da tertemiz pırıl pırıl hazırlanmak istiyor bayrama. Tabi bayram sonrası için de geçerli bir durum bu, her yerin pırıl pırıl tertemiz olmasını istiyoruz. Temizlik malzemelerinin doğru kullanılması çok önemli. Biz Kağıthane Belediyesi olarak bayram öncesi temizlik ürünlerinin doğru kullanılmasıyla ilgili bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızla birlikte Kağıthane'mizde kadınlar meclisi çalışanlarımızla hep birlikte bu farkındalık eğitiminde bulunacağız" dedi.
"Temizlik ürünlerinin her biri belirli bir amaç için üretilmiştir"
Birbirine karıştırılan temizlik ürünlerinin zararlarından bahseden İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümünden Prof. Dr. İsmail Boz, "Mübarek Kurban Bayramı'na doğru yaklaşıyoruz, hanımlarımız da temizliği seviyor. Her türlü malzemeden bolca kullanınca daha temiz olacağını düşünüyorlar ama maalesef öyle değil. Etiketi üzerindeki üreticinin kullanıcı için tavsiye ettiği miktarda ve tavsiye edilen sıcaklıktaki ürünler kullanmalıyız. Daha ucuz diye herhangi bir etiketi olmayan, albenisi çoğaltılmış, açıkta satılan renkli ürünleri kesinlikle almamalarını öneriyorum. Televizyon haberlerine çıkmak istemiyorlarsa bu gibi ürünleri kesinlikle karıştırıp kullanmasınlar. Temizlik ürünlerinin her biri belirli bir amaç için üretilmiştir, karıştırmak için değil" diye konuştu.
"Açıkta satılan deterjanlar çocukların iç organlarını parçalayabilir"
Kadınları bilinçlendirmek adına önerilerde bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan, "Biz bakanlık olarak deterjanların denetiminden sorumluyuz. Ancak hastane yaralanma veri tabanlarına baktığımızda inanılmaz kazalar ve ölümler gördük. Dolayısıyla bunu ancak tüketiciyi bilinçlendirmekle aşabileceğimizin farkındayız. Biz bakanlık olarak bu deterjanları ilk satışa sunulduğu an içerik ve kontrollerini yapıyoruz. İçeriğe uygun etiket basılmış mı diye bakıyoruz. Bizim isteğimiz tüketicilerinde bizim böylesine dikkatle incelediğimiz etiketleri okumaları. Açıkta satılan deterjanları lütfen almasınlar. O açık renklendirilmiş deterjanlar tamamı ile bir meyve suyu görünümünde, bu ürünleri genellikle lavabo tezgah altına koyuyoruz. Çocuk bunu alıp içtiği zaman tüm iç organlarını parçalayabilir" ifadelerini kullandı.
Bilinçlenmek adına seminere katıldığını ifade eden Hatun Ercan ise, "Kimyasal maddeler çok zararlı, hiç bilmeden ciddi zararlar verebiliyor. Bir gün banyoyu temizlerken iki farklı maddeyi birbirine karıştırdım ve eşim rahatsızlandı çok kötü oldu, öksüre öksüre ciğerleri çıkacaktı. O günden sonra kesinlikle karıştırmamaya dikkat ediyorum. Herkesi de uyarıyorum buradan" dedi.
Yanlış deterjan kullanımıyla ilgili yaşadığı olumsuzluklardan bahseden Elif Koç ise, "Evde temizlik yaparken kullandığım deterjanlara dikkat ediyorum. Daha doğrusu sirke gibi doğal şeyler kullanmaya çalışıyorum. Bazen çamaşır suyu karıştırıyorum ben de ama bununla ilgili birçok anım var. Yıllar önce açık deterjan ürünleri satan yerler vardı, daha uygun diye oralara gider alırdık. Bir gün oradan dışarı çıktığımda nerede olduğumu ve kim olduğumu unuttum. Ben neredeyim dedim onu hiç unutamıyorum bu bakımdan artık ürünleri birbiriyle karıştırmamaya çok dikkat ediyorum" ifadelerini kullandı.
İHA