Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, Bal Üreticileri Birliği ve Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliği ile Tarım Bakanlığı tarafından düzenlenen "Ana Arı Üretim Kursu" açıldı.
Tarım Bakanlığı tarafından açılan uygulamalı Ana Arı Üretim Kursuna 20 üretici katıldı. 80 saatlik kurs, Ege Tarımsal Araştırma Merkezi Uzmanı Mustafa Köseoğlu ve ekibi tarafından veriliyor.
İlk kursun Çanakkale merkezde açıldığını ikincisinin ise Bayramiçli üreticilerin talebi üzerini açıldığını ifade Ege Tarımsal Araştırma Merkezi Uzmanı Mustafa Köseoğlu, "Uygulamalı olarak gerçekleştirilecek 80 saatlik kursta üreticilere, Ana arı ve arı sütü üretim teknikleri öğretilecek. Öncelikle verimli bir arcılığın temeli ana arıdan geçer. Sağlıklı bir ana arı = çok kaliteli bal üretimi demektir. Arıcının kovan başına bal artırması dolayısıyla çok para kazanması kolektif bir çalışmayla gerçekleşir. Kazdağları'nın polen potansiyeli çok fazla bal ve arı sütü elde etmeye müsait. Bu bölgede uzun süre arı sütü elde etmek mümkün" dedi.
Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri ise, "Bölgenin rakım farklılığı, bölgenin kestane, çam, püren, ıhlamur gibi bol çiçekli bit örtüsü çok fazla. Bölgede 32 çeşit endemik bitki örtüşünün bulunması balda kaliteyi artırıyor. Bölgeni bitki örtüsü arıların çok küçük hareketlerle arı sütü elde edebiliyor. Bölge farklı zamanlarda farklı bitkilerin çiçek açması sebebiyle ilçe çevresinde küçük hareketlerle arının yıl boyunca arının bal alabileceği nektar kaynakları fazlasıyla mevcut. Buda bölgeye özellik kazandırıyor" diye konuştu.
Bayramiçli arı yetiştiricileri ve Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği böyle bir kursun açılmasında öncülük eden AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider'e teşekkür etti.
İHA