Bayramören Çayırcık Köyü

Çayırcık köyü haberleri, Bayramören Çayırcık köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çayırcık köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Çankırı köyleri arasında yer alan Çayırcık köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Bayramören Çayırcık köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çayırcık köyü son dakika gelişmeleri, Çayırcık köyüne özgü yemekler, Bayramören Çayırcık köyünün tarihi, Çayırcık köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çayırcık köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çayırcık, Çankırı ilinin Bayramören ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çayırcık Köyü Resimleri ve Çayırcık köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

 

Bayramören Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Bayramören Çankırı Arası Kaç Km? Bayramören Hava Durumu? Çankırı Köyleri ve Bayramören Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Çankırılı iseniz Çankırı Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Çankırılı Ünlüler arasında Bayramören Çayırcık Köyünde doğan biri var mı? Bayramören Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çayırcık, Çankırı ilinin Bayramören ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün 150-200 yüz yıla yakın bir geçmişi vardır. Esas itibarı ile geçmişi yüzyıllara dayanan ve Çayırcıkköyüne 3 km. uzaklıkta olan Göynügören köyün den göçen üç aileden oluşan ve gelişen Çayırcık köyü adını, yaşlıların ifade ettiği gibi büyük ihtimal bulunduğu yerin yeşil ve çayırlık olmasından almıştır. Köyün geçmişinin, bölgede bulunan tarihi eserlerden/kalıntılardan anlaşıldığı kadarı ile Anadoluda yaşayan uygarlıklar kadar eski olduğu tahmin edilmektedir. Osmanlı İmparatorluğu ve sonraki Cumhuriyet döneminde, önce Geredeye daha sonra Çerkeşe bağlı olarak önemli bir orman bölgesi ve köyü konumunu korumuştur.Koy cok eski oldugu icin fazla verimli olamamis zarar vermistir.

Köyün gelenek ve görenekleri; Çankırı ve yörelerinin vazgeçilmez eğlencelerinden olan yaren gecelerinin oyun ve eğlenceleri ile hemen hemen aynıdır. Özellikle şehirlere göç vermeden 30-35 yıl önce 30 hane ve 250 nüfusu ile devam ettirilmeye çalışılan gelenek/görenekler maalesef nüfusun çok azalması nedeni ile yapılamamakta/yaşatılamamaktadır. Bu kültürel faaliyetler şehirlerde kurulan dernek ve vakıflarla sürdürülmeye çalışılmaktadır. Yemekleri; Keşkek ve tarhana köyün vazgeçilmez ağız tadlarındandır. Köylüye özgü yapımından pişirilmesine ve sunulmasına kadar çok özel olan bu yemeklerin güzelliği ancak tadarak anlaşılabilmektedir. Bunların dışında, köylülerin hamurlarını kendilerinin yoğurar açtıkları, kestikleri ve kuruttukları makarna, bir başka kendine özgü fırışka ve özellikle şehirlerde ev baklavası diye tabir edilen sini (baklava) tatlısı çayırcık köyüne özgü özel/güzel yemeklerdendir. Ayrıca, kendi bağ-bahçelerinde yetiştirdikleri sebze ve meyvelerden köye özgü pişirme ve sunumu ile çok özel ağız tadında çok çeşitli yemekleri/meyveleri vardır.

Çankırı iline 147 km, Bayramören ilçesinede 32 km uzaklıktadır. Köy orman eteklerinde olup, havası ve doğal güzelliği görülmeye değerdir. 8 km. mesafaden içme suyunda büyük katkısı bulunan Kudret TAŞKENT desteği ile Köy Muhtarı Ahmet ÇELİKKAN ve Köy halkı ile işbirliği neticesinde uzaklıktaki yayladan içme suyu ve Kudret TAŞKENT desteği ile köyün alt tarafında Akar Çay üzerine Köprü yapımına, Ayrıca köyün içinden çıkan, geçmişi yaklaşık 150 yıla dayanan küçük bir kaynak suyu vardır. Köyü, Kastamonu ilinden soğanlık (Akçay) nehri ayırmakta olup, nehirden köylüler lezzetli balıklar tutmaktadırlar.Kudret TAŞKENT Teşekkür ederiz.

Şehre göç ile birlikte azalan nüfus yüzünden köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi, Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol İlçeye Bayramörene kadar toprak(stabilize)olup köyde elektrik ve her evde telefon vardır. Aynı zamanda 2006 yılında yapılan verici/aktarıcı ile birlikte cep telefonu görüşmeleride rahatlıkla yapılabilmektedir. 1998 Yılında köyün eski camisi yıktırılmış yerine bir hayır sever tarafından büyük ve güzel yeni köy camisi yaptırılmıştır. Aynı yıllarda eski köy konağıda yıkılarak iki katlı daha büyük köy konağı yapılmıştır. Alt katı eski usullere göre dizayn edilmiş, üst katı ise misafir ağırlamada kullanılmak üzere düzenlenmiştir. Köyün hemen hemen tamamı ahşap olan evlerin %70 yıkılmış, yerine modern betonarme evler yapılmıştır.

Çayırcık köyünün Kuzey batısında köye yaklaşık 800 m. uzaklıklta Evkadı mahallesi vardır. Güneydoğu (kıble) yönünde yaklaşık 3 km. uzaklıkta Göynügören köyü, güneyinde yine yaklaşık 4 km. uzaklıkta Kavak köyü, kuzey batısında Andabura (yalatepesi)köyü, Kuzey doğusunda Bağra (Kara kuzu) köyleri bulunmaktadır. Hemen hemen bütün köyler ile akrabalık ilişkileri mevcut olup, şehirlere yoğun göç vermeden önce bayramları ve özel günlerinde yoğun bir ilişki yaşanmaktaydı. Aynı zamanda bütün köylerde geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olduğundan ticari ilişkilerde bu noktada aralarında devam etmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çankırı Haberleri

Çankırı Belgesel