Sarılık nasıl olur ?
Sağlıklı toplumun çoğunun vücudunda belirli bir durum görünüyorsa, bu genelde ''normal'' kabul edilir .Yeni doğan bebeklerin yüzde 70'inde gözle görülür sarılık olur.dolayısıyla bu ''normal'' kabul edilir sarılığı yapan maddenin adı bilirubindir. bilirubinin iki çeşidi vardır. birincisi vücuttan atılmaya hazır hale getirilmiş yani paketlenmiş bilirubindir,ikincisi ise vücuttan atılmaya hazır hale getirilmemiş yani paketlenmemiş bilirubin.İnsan vücudunda bu paketleme işlemi karaciğer tarafınca yapılır. Paketlemeyi yapan birim yaşamın ilk günlerinde tam randımanlı çalışmadığından dolayı vücuttn atılmaya hazır olmaya paketlenmemiş bilirubin miktarı artar. Bu da ciltte birikerek sarılık görüntüsünü verir.
Normal sınırlar
Bilirubin birim olarak 20'leri aşmadığı taktirde çoğu zaman herhangi bir sorun yaratmaz. Zaten çoğu zaman sağlıklı yenidoğanlarda bu rakamı pek geçmez.Geçtiği taktirde ilk aşamada ışık tedavisi (fototerapi) uygulanır. Bu ışık ilginçtir, ciltte biriken paketlenmemiş bilirubin kendi yöntemiyle paketler ve vücuttan idrar ve kaka ile atılmasını kolaylaştırır.25-30'u aşn değerler artık bebek için tehlikeli olmaya başlar ve genelde bu tür durumlarda sarılığı tetkileyen hastalıklar söz konusudur..
Sarılığın faydaları
Pek neden sarılık oluyor ? Bir faydası varmı ? Evet var.Yapılan tıbbi araştırmalarda bebeğinizin ilk günlerinde vücutta Oksijen'in zehirli yan ürünü olan serbest oksıjen redikallerı miktarı artar. Bu redikaller hücrelere zarar verir. Peki size sarsam, ne dersiniz? evet, bilirubin! bazen düşünürüm ,acaba karaciğer bilerek mi paketleme işlemini ilk günlerde ağırdan alıyor ? bence öyle.
Araştırmalar bilirubin beyinden ve vücuttan Oksijen'in zehirli yan ürünlerini temizlediğii göstermiştir. Aynı zamanda erken doğan bebeklerde tehlikesi olmayan boyutt yükselmiş bilirubin miktarı prematürelerde görülen körlük oranlarını azaltıyor. Sarılık genelde yaşamın ılk günü gecikten sonra gözlerin akında ve burun ucunda başlar.Kanda seviyesi yükseldikçe yüz,boyun,gövde ve bacaklara dğru iner.Bebeğinizde sarılık olduğunu düşnüyorsanız doktorunuza danişin.