Bel Kitlenmesine Elle Tedavi

Uzmanlar, halk arasında "bel kilitlenmesi" diye bilinen rahatsızlığın elle tedavi edilebildiğini söyledi.

Uzmanlar, halk arasında "bel kilitlenmesi" diye bilinen rahatsızlığın elle tedavi edilebildiğini söyledi.

Faset mafsallarının omurgayı oluşturan omurların arasındaki eklemler olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Faset eklemleri, omurgaya sağlamlık sağlamanın yanı sıra eğilme ve bükülme yeteneği kazandırır. Faset eklemlerin yapısı yaşlanmaya, darbelere, romatizmal hastalıklar ve uzun süre hareketsiz aynı pozisyonda çalışmaya bağlı olarak bozulabilir. Bunun sonucunda ciddi bel ağrılarına yol açabilir. Genellikle hasta doğrulurken zorlanır, ağrıları artar ve bel tutukluluğu yaşar. Daha sonra hareket süresi uzadıkça eklem açılır ve hasta rahat hareket eder hale gelir" dedi.

Hastaların, konusunda uzman hekimce değerlendirilip teşhis ve tedavi yoluna gidilmesi gerektiğini vurgulayan Uz. Dr. Şahabettinoğlu, faset sendromunun MR veya BT gibi tetkiklerde bile belirlenemediğine, esas önemli olanın iyi bir klinik muayene olduğunu söyledi. Şahabettinoğlu, "Halk arasında bel kilitlenmesi diye bilinen faset mafsal sendromunun akut, subakut ya da kronik olmasına bağlı olarak iyileşme süresi değişebilir. Manipülasyon yani elle tedavi hastayı hızla rahatlatır. Manuel tedavide eller kullanılarak birtakım bastırma, döndürme, erme ve esnetme manevraları uygulanır. Genellikle bu tedaviler ile bel kilitlenmesinde yüksek oranda iyileşme sağlanmaktadır" diye konuştu.

Şahabettinoğulu, "Tedavi sonrası, uygun bel postürünün öğretilmesi ve egzersiz uygulanması hastalığın nüksetmemesi için çok önemlidir. Özellikle bel ve karın kasları güçlendirilerek doğal korse faaliyete geçirilmelidir" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Mide Ekşimesi Neye Yol Açar?
Kaygı Bozukluğu Nasıl Yönetilir?
Depresyon İle Baş Etme Yöntemleri
Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor