Belgrad Üniversitesi Şarkiyat Bölümünün 90'ıncı kuruluş yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yenilenen Filoloji Fakültesi Şarkiyat Bölümü kütüphanesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Belgrad Üniversitesinde 1926 yılında başlatılan Şarkiyat çalışmalarının 90'ıncı yılı vesilesiyle gerçekleştirilen program kapsamında, TİKA tarafından tadilatı yapılarak ekipman donanımı tamamlanan Şarkiyat Bölümü kütüphanesi için açılış töreni düzenlendi. Törende Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Dr. Mahmut Çevik, TİKA Belgrad Koordinatörü Mehmet Bayrak, Filoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ljiljana Markovic, Belgrad Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selim Aslantaş ve 90'ıncı yıl dönümü için gerçekleştirilen sempozyuma katılan çok sayıda akademisyen yer aldı.
Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Bilgiç, Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic'e bugün güven mektubunu sunarak görevine başladığını anımsatarak, görevinin ilk gününü bir TİKA projesinin açılışıyla taçlandırmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Mahmut Çevik de Belgrad Üniversitesinin ülkedeki en köklü üniversitelerden olduğunu belirterek, 90 yıllık tarihi olan şarkiyat bölümünde, şartların iyileştirilmesi adına katkı sunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Üniversitedeki öğrencilerin daha kaliteli şartlarda eğitim almalarını ve fakültenin eğitim hizmeti kalite ve kapasitesinin geliştirilmesini teminen bu yıl içinde fakülte yönetimi ile birlikte farklı çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Çevik, tamamen yenilenen kütüphanenin ise TİKA ile Üniversite arasındaki işbirliğinin en önemli sembolü olduğunu vurguladı. Çevik, kütüphaneden faydalanacak öğrenciler ile bölüm bünyesinde hizmetlerini sürdüren Türk Dili ve Edebiyatı Grubunun başarılarının devamını diledi.
Filoloji Fakültesi Dekanı Markovic de, Şarkiyat Bölümünün kuruluş yıl dönümünde en güzel doğum günü hediyesini aldıklarını ifade ederek, "Kuruluşumuzun 90'ıncı yılı, dünya standartlarına uygun hazırlanan ve daha etkili bir çalışma ortamı sunacak bu kütüphaneden daha güzel bir hediye ile taçlandırılamazdı" diye konuştu.
Bölümde hala bin 100 fazla öğrencinin eğitim aldığını anlatan Markovic, yenilenen kütüphane ile tüm öğrencilere okumaları, çalışmaları ve bilgi edinmeleri için daha parlak bir alan sunulduğunu kaydetti.
TİKA'nın yenilediği kütüphaneye daha evvel de barkod okuyucular, etiket yazıcısı ve bilgisayar bağışı yapılarak fakülte bünyesindeki kütüphanelerin elektronik hizmete kavuşabilmesi için katkı sağlanmıştı.
İHA