Salihli Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ufuk Berberoğlu, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süresinin uzatılabileceğini söyledi.
Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ufuk Berberoğlu, "4 Şubat "Dünya Kanser Günü'nün, kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak amacıyla dünya genelinde kutlandığını belirtti. Kanserin korunabilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Berberoğlu, "Bireysel korunma davranışları ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süresi uzatılabilir. Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır." dedi.
Yılda 164 bin kişiye kanser teşhisi
Türkiye'de yılda yaklaşık 164 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu kaydeden Berberoğlu, "Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, kadınlarda en sık görülen meme kanseridir. Bir yıl içinde yaklaşık 17 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur. Çocukluk çağında ise lösemi en sık görülen kanser türüdür. Kanserden korunmada, sigara ve alkolden uzak durulması, sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi ve fiziksel aktivitenin artırılması öncelikle yapılmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen programlar çerçevesinde aile hekimine başvurarak ücretsiz kanser taraması Aile Sağlığı Merkezlerinde yaptırabilir. 50-70 yaş arası kadın ve erkek herkese, barsak kanseri taraması olarak Gaitada Gizli Kan testinin, 30-65 yaş arası her kadına, rahim ağzı kanseri taraması olarak HPV-DNA smear uygulamasının yapılması için kayıtlı olunan aile hekimine başvurulması gerekir" şeklinde konuştu.
İHA