Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), Zonguldak bölgesinin teknoloji ve sanayi yatırımlarına destek vermek ve öğrencilerine mesleki alanlarında daha çok deneyim kazandırmak amacıyla yeni bir birim kurdu. Yeni oluşturulan Teknoloji Transfer Ofisi ve Kuluçka Merkezi, bu kapsamda projeler ve etkinlikler gerçekleştirecek.
BEÜ Teknoloji Transfer Ofisi, üniversitenin sahip olduğu teknolojik olanakları ile bilimsel araştırmalar sonucunda üretilen bilgiyi sanayinin gereksinimleri doğrultusunda yatırımcıların kullanımına sunmayı hedefliyor. Bu kapsamda oluşturulan Kuluçka Merkezi ise öğrencilerin kariyer planlamalarına destek vererek iş gücü kaynağı olarak değerlendirilmelerini, mesleki deneyim kazanmalarını, aynı zamanda üretimde eğitimli insan kaynağı ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak faaliyetler yürütecek. BEÜ'nün kurduğu her iki birim de Zonguldak Bölgesinde üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesinde önemli görevler üstlenecek.
Teknoloji Transfer Ofisi ve Kuluçka Merkezi Koordinatörü görevini BEÜ Kariyer Merkezi Koordinatörü, Esra Hacıoğlu yürütecek. Hacıoğlu, yeni oluşturulan birim hakkında bilgi verdi: "Üniversitelerin temel misyonu bilimsel ve teknolojik bilgiyi üretmek. Bugünün dünyasında bilim sınır tanımıyor. Üniversitemizin sahip olduğu bilimsel olanakları, araştırma merkezilerimizde, laboratuvarlarımızda üretilen bilgiyi bölgemizdeki sanayi yatırımcılarının hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Teknoloji Transfer Ofisinin temel görevi akademisyenlerimiz ile sanayicilerimizi bir araya getirecek faaliyetler olacak. Fon kaynaklarının yönlendirilmesi, eğitimler, toplantılar, danışmanlık hizmetleri gibi geniş bir hizmet yelpazesi oluşturmayı hedefliyoruz. Bizim en önemli kaynaklarımızdan birini de öğrencilerimiz oluşturuyor. Kuluçka Merkezimiz onlar için çok önemli bir nokta olacak. Bilindiği gibi Kariyer Merkezimizde profesyonel iş yaşamı öncesinde öğrencilerimize destek veren çalışmalar yürütüyoruz. Yeni kurulan Merkezimiz aracılığı ile öğrencilikleri aşamasında alanlarında iş gücüne katılabilmelerini sağlayacak etkinlikler sürdüreceğiz. Bir önemli nokta da girişimcilik konusunda gençlerin ufuklarını açabilmek. Çalışmalarımız öğrencilerimizin üniversite öğrenimlerini dersliklerden, laboratuvarlardan, atölyelerden profesyonel uygulama alanlarına, kısaca geleceğe taşıyabilmeleri amacıyla şekillenecek."
BEÜ'nün Zonguldak'ı gerçek anlamı ile bir üniversite şehrine dönüştürdüğünü belirten Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, yeni kurulan Teknoloji Transfer Ofisi ve Kuluçka Merkezinin önemine değindiği açıklamasında; "Üniversite bulunduğu bölgenin sosyal ve kültürel varlığını güçlendirir. Üniversitemizin bu noktadaki görevini yerine getirdiğine inanıyorum. Zonguldak artık üniversitesi ile birlikte ilerlemektedir. Önem verdiğimiz bir konu olan ve farklı organizasyonlarla alt yapı çalışmalarını sürdürdüğümüz üniversite-sanayi köprüsü oluşturma çabamız önemli bir noktaya ulaştı. Zonguldak'ın sanayi şehri olarak milli tarihimizdeki yeri tartışılmaz. Üniversitemizin varlığı ve gücü de ortada. İnanıyorum ki; akademi, bilgi, teknoloji, ar-ge, sanayi bütünleşmesiyle Zonguldak geçmişindeki gücünü Üniversitemizin evrensel yüzü ile yeniden kazanacak. Bilimsel ve teknolojik olanaklarımızla bilgiyi üretiyoruz. Bu bilgi, sanayi yatırımcısının kullanımına neden sunulmasın? Bilginin ekonomik değere dönüşümü artık modern dünyanın olmazsa olmazı haline geldi. Yerelde üretilen evrensel bilgi ve teknoloji, Zonguldak'ın yatırımcılar için cazip hale dönüşmesinde önemli bir etken olacaktır. Biz Teknoloji Transfer Ofisi ve Kuluçka Merkezimizi bugün için, yarın için küçük hedeflerle oluşturmadık. Bu oluşumlar geleceğe yönelik planlanan, programlanan çalışmalardır. Teknoparkla birlikte önemli bir boşluğu dolduracaklardır. Sadece Filyos Projesini düşündüğümüzde bile bu tür girişimlere ne kadar ihtiyaç duyulacağını ön görmek mümkündür. Bir milli politikamız olan ekonominin üretime dayalı büyümesinde Zonguldak'ın da hak ettiği payı alabilmesi için her zaman olduğu gibi kapılarımızı yine açıyoruz" dedi.
İHA