Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği tarafından "Mühendis Kızlar Baret Takıyor" etkinliği düzenlendi.
Mühendislik Mimarlık Fakültesinin konferans salonunda düzenlenen etkinliğe akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. Baret takma programında konuşan İnşaat Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Berfin Ramazanoğlu; "İnsanlar gruplar halinde yaşamaya başladığı ilkel dönemde; avcılık ve toplayıcılık ile geçinirlerdi. Hayat mücadelesi kadın ve erkek arasındaki eşitlikle omuzlanırdı. Günümüzde ise belli başlı etkenlerden dolayı, hayatın belli alanlarında erkek egemenliği baskın hale gelmeye başladı. Hayatımızın en önemli kararlarından biridir meslek seçimi, hepimiz o zorlu süreci yaşadık. İnşaat mühendisi olmak isteyen kadınlar olarak daha da çok yaşadık. Meslekte cinsiyet uyumu değil, karakter uyumu aranmalıdır. İnşaat mühendisliğinin cinsiyeti yoktur, karakteri vardır. Kadın hayatın başlangıç merkezidir; kadın yaşama estetik, düzen ve ahlak katmaya kararlıdır. Tarihten günümüze kadının üstlendiği görevler inşaat mühendisliğini başarabileceğinin kanıtıdır" dedi.
Yaşamın her alanında olduğu gibi, eğitimde ve mesleki alanda da kadınların yerinin vazgeçilmez olduğunu ifade eden Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Cihan Aydın ise, gelişen teknoloji sayesinde bundan sonra kadınları daha ağır iş kollarında görebileceğimizi ifade etti. Doç. Dr. Aydın; "Bugün burada geleceğin kadın mühendisleri olarak bayan öğrencilerimizin, geleceğin iş dünyasındaki ve özellikle inşaat mühendisliği alanındaki önemini vurgulamak ve mesleğe teşvikini arttırmak amacıyla "Mühendis Kızlarımız Baret Takıyor" sloganıyla farkındalık oluşturmak istedik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Mühendisliğin verimlilik ve üretim demek olduğunu ifade eden Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, kadınlarla bu özelliklerin özdeşleşmesinin son derece uygun olduğunu belirtti. Prof. Dr. Büyüksaraç; "Mühendislik titizlik gerektirir, özen gerektirir. Bu özelliklerin tamamı kadınlarda var. Kadınların mühendislik mesleğini seçmesi adına yapılmış bu tören ve pembe baret simgesi, gelecek yıllarda da devam edecek ve mühendislik anlamında iş gücüne katılım kadınlarda daha da artacaktır" dedi.
Kadınların her sektörde çalışabileceğini belirten Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım da, önemli olanın kadınların önünün tıkanmaması olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yardım; "Toplumun her katmanında ve iş dünyasının her alanında kadınlarımız yer alacaktır. Yeter ki özgüvenlerini kaybetmesinler. Meslekte cinsiyet ayrımı olmaz. Yasalarımız zaten bunları engelliyor. Kadınlarımızın da yasaların kendilerine verdiği bu hakları iyi bilmeleri ve kullanmaları gerekir. Ben bu etkinlikten dolayı emeği geçen herkesi kutluyorum, sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum" dedi.
Program, baret takma töreninin ardından ikramlarla sona erdi.
İHA