Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Suriyelilerin Türk vatandaşlığına geçebileceği yönündeki açıklaması, ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mülteciler tarafından sevinçle karşılandı. Bir an önce Türk vatandaşlığına geçmek isteyen beyaz yakalı Suriyeliler, tarihi ve kültürel faktörlerin Türkiye halkı ile kendilerini daha çok birbirine yakınlaştırdığı görüşünde.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Temmuz'da Kilis'te katıldığı iftar programında "Kardeşlerimiz içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. İçişleri Bakanlığı'mızın, bu konuda attığı adımlar var. Ellerinden geleni Bakanlığımız yapıyor, oluşturduğu ofisle takip etmek suretiyle bu kardeşlerimize bu desteği, bu yardımı yaparak onlara vatandaşlık imkanını vereceğiz" açıklaması, Suriyeliler arasında sevinçle karşılandı. Sosyal medya üzerinden yapılan ırkçı saldırılar nedeniyle üzülen Suriyeliler, Türkiye ile bağları olduğunu, bu nedenle Avrupa yerine her zaman Türkiye'yi tercih ettiklerini kaydetti.
Hukuk fakültesini bitirdi, savaş nedeniyle Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı
Suriyeli 26 yaşındaki Sipan Davud, yaklaşık 1 yıldır Türkiye'ye göç etmiş. Suriye'de savaş döneminde hukuk fakültesini okuyan ve eğitimini tamamlayan Sipan, burada daha fazla kalamayacağını anlayarak, yaklaşık 4 yıl önce Türkiye'ye göç eden ailesinin yanına gelmeye karar verdi. Bir yıl önce annesi ve babası ile 3 kardeşinin yanına gelen Sipan, denklik alamadığı için Türkiye'de mesleğini icra edememenin üzüntüsünü yaşadı. Çok sevdiği avukatlık mesleğini yapmak isteyen Sipan'a en güzel müjde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyelilere vatandaşlık verileceği açıklamasıyla geldi. Bir an önce yasal prosedürleri yerine getirmek isteyen Sipan, vatandaşlık işlemlerinin ardından Türkiye'de avukatlık yapabilmek için gün sayıyor.
"Türkiye'yi seçtik, burada güvenlik ve istikrar en üst düzeyde"
Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Sipan Davud, Suriye halkının yüzde 70'inin şu anda göç halinde olduğunu söyledi. Türkiye'ye göç etmelerinin en önemli sebebinin burada güvenliğin ve istikrarın sağlanması olduğunu aktaran Davud, Türkiye'deki vatandaşların Suriye halkına değer verdiğini ifade etti. Aynı zamanda Suriyeli Gençler Derneği Diyarbakır Şubesi üyesi olan Sipan Davud, "Ben Suriye'de hukuk fakültesinden mezun oldum avukatlık bölümünü okudum, avukat olacaktım, olaylar ve savaşlardan dolayı görevimi icra edemedim, başlayamadan Türkiye'ye gelmek zorunda kaldım. Türkiye vatandaşı olmadığım için burada bir iş yapamıyorum, kısa veya uzun vadede böyle bir vatandaşlığın verilmesi bütün Suriye halkının lehine olacaktır. En azından gençler bu sıkıntılardan kurtulacaktır üniversite mezunu olanlar kendilerine iş bulacaktır ticaret yapmak isteyenler bunu yapacaklar ve önlerindeki bütün engeller kalkmış olacak. Ben Türkiye ile Suriye halkını bir görüyorum" dedi.
"Suriyelilerin yüzde 80'nin ülkelerine döneceğini düşünüyorum"
Suriye halkının bir kısmının vatandaşlık konusundan çekindiğini belirten Davud, "Bazı Suriyeliler, Türkiye vatandaşlığına geçmiş olursam eğer ben Suriye vatandaşlığını kaybedeceğim korkusunu yaşıyor. Ben buraya yerleştikten sonra, benimle Türkiye vatandaşlarının arasında herhangi bir ekonomik, sosyolojik fark olmadığını gördükten sonra kendimi zaten vatanımdaymış gibi hissettikten sonra ben gitmem, ama gidersem de bağlarımı Türkiye ile koparmam. Ben, bazı kesimin Suriye'ye karşı hissettiği duygulardan dolayı yüzde 80 Suriye halkının savaşın sona erip her şeyin düzelmesinin ardından ülkelerine döneceğini düşünüyorum" diye konuştu.
"Türk halkı, çekincelerinde haklı"
Suriyelilere yönelik sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen ırkçı saldırılara da değinen Sipan, şunları kaydetti:
"Ben onların düşüncelerine saygı duyuyorum. Bu normal, olabilecek bir korkudur geleceğe dair. Bizim açımızdan, Türkiye vatandaşı olmak ile herhangi bir Avrupa vatandaşı olmak arasında çok fark var. Biz Türkiye vatandaşı olmak istiyoruz, bizim görüşümüz bu. Aynı fırsatı başka bir ülke bize verse kabul etmeyiz. Biz ile Türkiye arasındaki tarihi kültürel faktörler bizi daha çok birbirimize yakınlaştırıyor. Suriyelilerin asli vatandaşlığı ellerinden alınmadan, Türkiye vatandaşı olunması bizim için bir sorun teşkil etmiyor. Biz bu durumla birbirimize daha çok kenetleneceğiz, daha çok birlikteliği sağlamaya çalışacağız. Aramızda sadece bir dil farkı var. Duygularımızla birbirimizi daha çok sahiplenmiş olacağız."
Eğitimsiz Suriyeliler de vatandaşlık istiyor
Yaklaşık iki yıl önce Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye göç eden 8 nüfuslu Hamidi ailesi de, bin bir zorluklar içerisinde hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Ailenin reisi Yusuf Hamidi (47), çok fazla Türkçe konuşamadıklarını, vatandaşlık tanımının sadece beyaz yakalılar için geçerli olduğunu kaydederek, bu haktan kendilerinin de yararlanmasını istediklerini dile getirdi.
"Türkiye geleceği için çok doğru bir karar verilmiştir"
Suriye'deki savaşlar nedeniyle ülkelerinden göç etmek zorunda kalanlara gıda, eğitim, ısınma gibi yardımlarda bulunan SOHRAM-DER Başkanı Mim Yavuz Binbay, devletin, hükümetin, Türkiye'nin geleceği için çok doğru bir karar aldığını söyledi. Binbay, şu ifadeleri kullandı:
"Irkçı saldırılar ne yazık ki çok yoğunlaştı. Özellikle belirli kesimler tarafından, muhalefet politikası oluşturanlar bunu yapıyor. Irkçılık bir insanlık suçudur, ne şekilde yapılırsa yapılsın bu suçtur. Bunu yapanlar insanlık suçu işliyor. Devletimizin hükümetimiz Türkiye'nin geleceği için doğru ve isabetli bir karar almıştır. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk devleti yolunda attığı önemli bir adım olarak görüyoruz. Suriyelilerle yüzlerce, binlerce yıldır tarihsel bütünlüğümüz var. İnsani yardım konusunda, kapına gelmiş savaş mağdurlarına karşı çıkmak tamamıyla insanlık suçu işlemektir. Bugün sen ya sahip çıkacaksın ya da terörün kucağına atacaksın. Alınan bu kararı kutluyoruz. Toplumumuzun geleceği için alınmış çok önemli bir karar olarak görüyoruz."