Beyin Damar Tıkanıklığına Bağlı Felçlerde Erken Tedavi

Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya, "Beyin damarlarındaki tıkanma ya da kanamaya bağlı gelişen felçler, tüm hastalıklar içinde en fazla özürlülüğe yol...

Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya, "Beyin damarlarındaki tıkanma ya da kanamaya bağlı gelişen felçler, tüm hastalıklar içinde en fazla özürlülüğe yol açan hastalık grubudur, büyük çoğunluğu da tıkanma nedenlidir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, görüntüleme, tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmeler erken teşhis ile yeni tedavi olanakları oluşturmuştur" dedi.

Beyin damar tıkanıklığına bağlı felçlerde erken tedavi hakkında bilgi veren VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniği'nden Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya, "Beyin damar tıkanıklığına bağlı beyin felci geçiren, ilk 3-4,5 saat içinde hastane acil servislerine ulaştırılan, görüntüleme yöntemleriyle (tomografi ya da emar) tanısı kesinleştirilen, nöroloji uzman hekimi tarafından değerlendirilerek, tedavi için uygun görülen hastalara serum içinde damardan pıhtı eritici (trombolitik) tedavi uygulanabilmektedir. Bu tedavi, tansiyon, kan şekeri değerleri belli seviyelerdeki, kanama açısından, tedavi, ilaç, ameliyat, kanser çok ileri yaş gibi yüksek risk taşıyan durumların dışlandığı, hekimin uygun gördüğü hastalara uygulanabilmektedir. Yaklaşık bir saat süren bu tedavi pıhtının açılması, tıkanıklığın giderilerek gelişen bilinç, güç kaybı dengesizlik, görme, yutma kaybı gibi daha birçok özürlülük yaratabilecek durumun önlenmesine olanak sağlar. Pıhtı eritici ilaç tedavisi uygun hastaların yüzde 95'te etkin tedavi sağlarken, pıhtının büyük ve tedaviye rağmen açılmayan damar tıkanıklarında kasık ya da koldan damar içi anjiyo ile bu konuda uzmanlaşmış, merkezlerde pıhtının olduğu beyin damar bölgesine ilaç vermek ya da pıhtının damar içinden temizlenmesi ile damarın açılması sağlanabilmektedir. Pıhtı eritici tedavi ve anjiyo ile tıkalı damar bölgesine müdahale etmenin en istenmeyen durumu beyin kanaması riski taşımasıdır. Bu risk tedaviyi planlayan hekimin risk analizleri ile en aza indirilebilmektedir" diye konuştu.

Beyin felci şüphesi durumunda yapılması gerekenlere dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya, "Unutulmamalıdır ki tüm bu tedavi fırsatları yakınmaların başladığı andan 4-6 saat içinde yapılabilmektedir. Beyin felcinden şüphe edinildiğinde en kısa sürede değerlendirmeyi yapabilecek sağlık kuruluşuna ulaşılması ve gerekli tetkik ve hekim muayenelerinin, risk analizleri yapılması uygun görülen hastalara bu tedavinin belirli zaman aralığında yapılmasıyla mümkündür. Bu tedavi özürlülüğü en aza hatta özürsüz tam iyileşmeyi sağlayabilmektedir" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Mide Ekşimesi Neye Yol Açar?
Kaygı Bozukluğu Nasıl Yönetilir?
Depresyon İle Baş Etme Yöntemleri
Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor