Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Balcı’nın 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü Mesajı

Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ömer Balcı, sigara bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirtti.

Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ömer Balcı, sigara bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirtti.

Balcı, yaptığı açıklamada, sigaradan dolayı her gün 300, her yıl ise 100 binden fazla insan hayatını kaybetmekte olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Ömer Balcı, "Türkiye'de milyarlarca lira sigara ve sigaraya bağlı hastalıkların tedavisine harcanıyor. Sigara ve tütün ürünleri kullanımı, halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardandır. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinmektedir. İçinde 69 tanesi kanser yapıcı olmak üzere 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alırken ödenen ücret değil. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları, sigaraya bağlı ortaya çıkan hastalıkların tedavisi, yine bu sebeple gerçekleşen iş gücü ve üretim potansiyeli kayıpları göz önüne alındığında daha da önemli hale gelmektedir" dedi.

Sigara nasıl bırakılır?

Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ömer Balcı, açıklamasının devamında, sigaranın nasıl bırakılabildiğini anlattı. Balcı, sigarayı bırakmayı gözde büyütmemesi, ama hafife de alınmaması gerektiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

"Öncelikle kendinizi, ailenizi ve çocuklarınızı sigaranın zararlarından korumak, kanserden uzak durmak ya da erken yaşlanmayı engellemek gibi kuvvetli sebeplerden dolayı sigarayı bırakmaya karar verilmelidir. Sigarayı bırakmayı gözünüzde büyütmeyin ama hafife de almayın. Unutmayın, nikotinin ve katranın her dozu kuvvetli bir zehirdir. Nikotin bağımlılığı kimyasal, psikolojik ve sosyal bölümleri olan kuvvetli bir bağımlıktır ve kurtulmak için uğraşmak gerekir. Bu süreç boyunca alabileceğiniz her yardımı istemekten çekinmeyin. Son yıllarda geliştirilen ilaçlarla beyindeki nikotine bağımlı alanları düzeltmek ve sigarayı bıraktıktan sonraki eksiklik belirtilerini yok etmek mümkündür. Nikotin bantları ve nikotin sakızları da kanda nikotin düzeyini yükselterek nikotin yoksunluğuna bağlı belirtileri azaltabilir. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en zor dönemdir. Nikotin yoksunluk belirtileri olan huzursuzluk, anksiyete, konsantrasyon güçlüğü, depresyon ve büyük bir sigara içme arzusu bu dönemde ortaya çıkabilir. Bu durumların geçici olduğunu ve 3-4 hafta içinde azalarak ortadan kalkacağını bilmek önemlidir. Bu dönemde aktif olmak, kafeinden uzak durmak, sigarayı akla getirecek ortamlarda bulunmamak, sakız çiğnemek, kuruyemiş yemek bu dönemi kolay atlatmaya yardımcı olacaktır. İlimiz merkez ve ilçelerde sigarayı bırakma konusunda halkı bilinçlendirmek ve ihtiyacı olanlara tıbbi desteği sağlamak amacıyla vatandaşlarımızın Bilecik KETEM Birimi, Bozüyük Devlet Hastanesi ve Söğüt Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniklerinde ilgili uzmanlar tarafından gerekli tüm hizmetler ücretsiz olarak verilmektedir. Ayrıca Alo 171 sigara bırakma danışma hattından da yardım alınabilir."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Ambulanslar Çalışmayacak, 6 Bin Sağlık Personeli İ̇şsiz Kalabilir
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?