Bilecik’te Ahilik Haftası kutlandı

Bilecik'te "Ahilik Haftası" kutlamaları kapsamında geleneksel "şet kuşatma" töreni yapıldı.

Bilecik'te "Ahilik Haftası" kutlamaları kapsamında geleneksel "şet kuşatma" töreni yapıldı. Törende yapılan canlandırma katılımcılardan büyük alkış aldı.

Bilecik Belediyesi Kültür Sitesi'nde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programa, Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kamil Kaya, Bilecik Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta, kurum müdürleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda esnaf katıldı. Törende konuşan ve ahiliğin insanlığın önüne yeni açılımlar sunan eskimeyen bir sistem olduğunu belirten Balta, "Toplumlar modernleştikçe kıymeti daha iyi anlaşılmaya başlanan Ahilik, insanlığın önüne yeni açılımlar sunan, eskimeyen bir sistemdir. Ahi Evran-ı Veli, Ahiliği şöyle tarif etmektedir: "Ahi, her ortamda ve her çağda, denge ve düzen tutturan, dağıtan değil toparlayan, yıkan değil yapandır'. Ahi birliklerinin kuruluş amacı ise, Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türkmenler arasında yer alan çok sayıdaki sanatkara kolayca iş bulmak, bu kişilerin Anadolu'daki yerli Bizans sanatkarlar ile rekabet edilmesini sağlamak, piyasada tutunabilmek için yapılan malların kalitesini korumak, üretimi ihtiyaca göre ayarlamak, sanatkarlarda sanat ahlakını yerleştirmek, halkı ekonomik olarak bağımsız hale getirmek, ihtiyaç sahibi olanlara her alanda yardımcı olmaktır" dedi.

"Bizler köklü bir medeniyetin temsilcileriyiz"

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise köklü bir medeniyetin temsilcileri olduklarını kaydederek konuşmasında şunları söyledi:

"Bugün burada 8 asırlık bir başlangıcı olan bir kültürü yeniden yaşatma ve onun günümüzdeki etkilerini değerlendirmek geleceğe nasıl adım atabileceğimizi kararlaştırma noktasında görüşlerimizi ortaya koymak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Esnaflık ve ticaret insanın yaradılışından itibaren var. Atalarımız 1300'lü yıllarda daha 13'üncü asırda Osmanlı Devleti ile birlikte bu alışveriş ilişkisini insanlar arasındaki ilişkiyi bir düzene korumak ve bu toplumsal yaşamın kurallarını ortaya koyma adına gerek Anadolu'da, gerek Rumeli'de, gerekse Kırım'da Ahilik teşkilatı şeklinde bir düzenlemeyi ve bunun temel ilkelerini ortaya koymuşlar. Bugün geriye dönerek baktığımızda koymuş oldukları sistemi Osmanlı Devleti'nin de sürecinse baktığımızda sistemin doğru olduğunu ve başarıya ulaştığını görüyoruz" dedi.

"8 asır önce ahilik teşkilatı bunların hepsini dikkate almış"

AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir'de konuşmasında ahiliğin toplum içerisinde önemine vurgu yaparak, "Öncelikle ahi teşkilatının kuruluşunun mimarı sayılan Ahi Evran ve beldemizde meftun bulunan Şeyh Edebali'yi ve bugüne kadar Ahiliği günümüze taşıyan tüm geçmiş ahilerimizi rahmetle, minnetle şükranla anıyorum. Tabi modern çağın bir takım tabirleri var. İSO diyoruz, toplam kalite diyoruz, müşteri memnuniyeti diyoruz. Bunların hepsini bugün ki manada ele aldığımız zaman aslında az önce başkanımızın da değindiği gibi 8 asır önce ahilik teşkilatı bunların hepsini dikkate almış. Hatta birçok eksiğimiz var, o günlere bile ulaşamamışız. Ben ümit ediyorum ki, bir medeniyetin temsilcileri olarak ve önümüzde de yeniden güçlü bir medeniyet inşa edecek nesiller olarak öncelikle ecdadımızı anlayarak onların bize miras bıraktığı bir takım değerlerimizi daha ileriye taşıyacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

"Bugün her şeyi bir daha yeniden düşünmek lazım"

Ahiliğin topyekün bir felsefe olduğuna vurgu yapan Vali Büyükakın ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Medeniyetimizin son derece önemli bir müessesini hatırlamak ve ona ilişkin bazı değerlenmeler yapmak üzere bir araya geldik. Bugün her şeyi bir daha yeniden düşünmek lazım. Aslında ahilik dediğimiz şey topyekun bir ahlak felsefesinin üretime, alışverişe yansıyan hali. Ahilikte alırken, satarken, otururken, kalkarken insanlarla ilişki kurarken, her şeye dahil 700 kadar şey var. Adap, usul, erkan var. Hasta ziyareti etmekte Ahiliğin adaplarından bir tanesi. Sadece tartıyı doru tartmak değil. Aynı zamanda hastalanan komşusuna gitmektir."

Konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi ve Edebali Kültür ve Araştırma Derneği tarafından "Şet Kuşatma" töreni gerçekleştirildi.

Törenin İl Kutlama Komitesi tarafından, Bilecik'in Ahisi seçilen Mustafa Doğan'a çeşitli hediyeler verilmesinin ardından sona erdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Genç Kalp Cerrahı Sefa Eltutan Yaşamını Yitirdi
Toprak Yoksa Gelecek De Yok!
Gazeteci Yılmaz Özdil Kalp Krizi Geçirdi
Hekimlerden Maliye Bakanlığı’na Maaş Zammı Tepkisi
Savcı Adayı Mithat Can Yalman’ın Mektubu Ortaya Çıktı