Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü:

Karabük Üniversitesi'nin akademik yıl açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Cumhuriyet tarihinde ilk defa ar-ge harcamalarının...

Karabük Üniversitesi'nin akademik yıl açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Cumhuriyet tarihinde ilk defa ar-ge harcamalarının gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 1'i geçtiğini söyledi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bir dizi ziyaretlerde bulunmak ve Karabük Üniversitesi'nin akademik yıl açılışına katılmak üzere Karabük'e geldi. AK Parti Karabül Milletvekili Burhanettin Uysal, Eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahinve Karabül Valisi Mehmet Aktaş'ın eşlik ettiği Bakan Özlü, ilk olarak İsmetpaşa Makine Ürünleri İhtisas OSB alanında incelemelerde bulundu. Özlü, buradan Karabük Üniversitesine geçti.

Akademik yıl açılış törenine katılan Bakan Özlü, alim-talebe ilişkisinin önemine dikkat çekerek, "Her bir insanımız, her bir çocuğumuz ve gencimiz bizim için büyük bir önem taşıyor. Her bir arkadaşımız, yarın bir Aziz Sancar olabilir, bir Steve Jobs olabilir, bir Recep Tayyip Erdoğan olabilir. İlgi alanı ne olursa olsun, bugün okuduğu bölüm ne olursa olsun, her bir arkadaşımız, bilgisiyle ve yaptığı işle, kendi hayatının kalitesini artırabilir. Ve bunu yaparken, ülkemize ve dünyamıza, küçük veya büyük bir katkıda bulunabilir. Bu nedenle, her bir çocuğumuzun, her bir gencimizin üzerine titremeliyiz" dedi.

"Darbeciler başarılı olsaydılar, bu ülkenin bir neslini daha heba edeceklerdi"

Bu ülkenin gençlerinin 15 Temmuz gecesinde, ülkelerine nasıl büyük bir aşkla bağlı olduklarını cümle aleme ispat ettiğini ifade eden Özlü, "Allah korusun, eğer darbeciler, 15 Temmuz gecesinde başarılı olsaydılar, bu ülkenin bir neslini daha heba edeceklerdi. Halihazırda zaten FETÖ eliyle nice gencimizi yoldan çıkarmışlar. Darbede başarılı olsalardı, kalan gençlerimizin de dünyasını karartacaklardı. Milletimiz, o darbe girişimini bastırarak, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi, yarınımızı, çocuklarımızı ve gençlerimizi de kurtarmış oldu" diye konuştu.

"Üniversitesiz kalkınma olmaz"

Üniversitesiz kalkınma olmayacağını belirten Özlü, "Biz üniversitelerin bilgi üretmesini, üretilen bilginin nihai ürünlere dönüşmesini, üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanmasını istiyoruz. Ülke olarak, daha teknoloji-yoğun bir üretim aşamasına geçmek istiyoruz ve bu sürece üniversitelerimizin öncülük etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Üniversitelerimizin, şehirlerimizde sosyal, ekonomik ve kültürel hayatın merkezinde yer almalarını istiyoruz. Üniversitesiz bir kalkınma olmaz" şeklinde konuştu.

"Millete öz güven kazandırmanın yolu mega projelerden geçer"

Millete öz güven kazandırmanın yolunun mega projelerden geçtiğini ve hükümetin Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya tüneli, 3. Havaalanı gibi mega projelerle bunu kazandırdığını ifade eden Özlü, "Bugün Türkiye kendi sistemlerini, sistemlerinin tasarımlarını yapıyor. Bugün çevremizde olaylar oluyor Türkiye ben müdahale ederim diyor. Müdahale etmek istediklerinde ben varım diyor. Bakın bu son 14 yıldaki gelişmeler sayesinde oldu. Kendi sistemlerimizi, tanklarımızı modernize ettik, yeni sistemler yaptık, insansız hava araçları yaptık. Bu özgüven kaybını kapatıyoruz. Burada üniversitemize çok önemli görevler düşüyor. Sizlerin yetiştireceği öğrenciler, özgüveni yüksek, kendine güvenen "evet bizde yapabiliriz" diyen gençler olacaklar" ifadelerini kullandı.

"Teknolojiyi geliştirmek için zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var"

Teknoloji geliştirmek için başta zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bakan Özlü, "Zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var. Türkiye'de güzel örnekler var. Bakanlık olarak şirketlerimizin bünyesinde araştırma ve geliştirme merkezleri kuruyoruz. Sayıları 274 oldu. Bunu ilk aşamada ikiye katlamayı, sonraki aşamada bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bugün 64 teknopark var Türkiye'de. Bunların 51'i aktif diğerleri kurulma aşamasında. Bu teknoparklardan 2.4 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Yabancı ortaklarımız da var, beraber çalışıyoruz" dedi.

"Türkiye milli gelirin yüzde 1'ini araştırma ve geliştirmeye harcıyor"

Türkiye yaklaşık 18 milyar lira harcıyor Ar-ge çalışmalarına. Bunun yaklaşık yüzde 40'ı üniversite ve yükseköğretim tarafında. Yüzde 50'ye yakını da özel sektör harcaması. Bu çok sevindirici bir gelişme. Cumhuriyet tarihinde ilk defa Ar-ge harcamalarımızın gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 1'i geçti. 2023 hedeflerimiz arasında bunun yüzde 3'e çıkarılması vardır" diye konuştu.

Başkanlık sistemi

Özlü, "Daha hızlı kararlar alınabilen, alınan kararların hızla uygulanabildiği, bununla birlikte hesap verebilirliğin, denetimin iyi işlediği bir sisteme Türkiye'nin ihtiyacı var. Böyle bir sisteme tüm kurumlarımızın, sosyal ve ekonomik aktörlerimizin ve elbette üniversitelerimizin ihtiyacı var. Biz bu sistemin Başkanlık Sistemi olması gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah bu yönde bir çalışmayı TBMM'ye getireceğiz. Ardından da referandum ile sizlerin ve milletimizin onayına sunacağız. İnşallah milletimizin desteğiyle Başkanlık sistemine geçeceğiz. Böylece Türkiye'nin gücüne güç, hızına hız katacağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Özlü, üniversitedeki programın ardından Karabük Valiliğini ziyaret ederek, brifing aldı.

Bakan Özlü daha sonra KARDEMİR fabrikalarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları