Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürlüğü tarafından organize edilen "Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği" ekibi, Van Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren 3 fabrikayı ziyaret etti.
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından organize edilen "Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği" ekibi, YYÜ Teknokent Van, YYÜ Teknoloji Transfer Ofisi, TSE, DAKA, KOSGEB temsilcileriyle bir araya geldi. Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt ile bir toplantı gerçekleştiren heyet, daha sonra mobilya ve dekorasyon, kurutulmuş gıda ve bitkisel yağlar, inşaat sektörüne yapıştırıcı harç malzemesi üreten 3 firmayı ayrı ayrı ziyaret ederek işletmelerin üretim aşamalarını ve sorunlarını yerinde gördüler. İş Geliştirme Merkezi'nden (İŞGEM), OSB'ye geçen örnek bir işletme "Doğu Star'ın başarı hikayesini hep birlikte dinleyen heyet, sıkıntılı sürece rağmen 20 kişiyle çalışmaya devan eden firma zaman zaman 40 kişiye istihdam kapısı oluyor. 10 yıldır üretim yapan ve son bir yıldır fason üretim yerine kendi markasıyla "Kareser" piyasaya giren onlarca ile satış yapan firma TSE standartlarını yakalamayı başarmış ve piyasada aranan ürünleriyle kabul görmüş durumda. Henüz yeni deneme üretimlerine başlayan, ürün ve makinelerini test eden gıda kurutma firması "Naturafix" yüzlerce dönüm arazilere onlarca çeşit bitki ve ağaç çeşide eken, çiftçiyi eğitip alım garantili fidan dağıtma işine başlayan, seralar kuran bu yeni firmanın hikayesi herkesi etkileyecek. Firma sahibinin genç bir girişimci olması aynı zamanda enerji yatırımlarına başlamış olması mikron enerji, ayrı bir girişimcilik örneği sergiliyor. Çaldırandaki seralarda üretilen domatesleri, Van yerelinin elmasını kurutma işine başlamış. Birçok bitkiden çay ve yağ elde edip ilaç ve kozmetik sanayisi için ham madde üretmeyi düşünüyor ve şimdiden melisa, nane, kekik, kuşburnu, adaçayı, Isparta gülü ile Van yerelindeki güller üzerinde üretim çalışmasına başlatmış, tek sıkıntısı bahçeye bakacak ziraat mühendisi. Yakında kamu üniversite sanayi işbirliği için yeni bir oluşum kurulacak ve bir protokolle üniversitedeki bilim temelli projeler, patentli ürünler seri üretim için sanayicinin hizmetine girecek.
Ziyaretlerin ardından bir açıklama yapan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, üniversite hocaların ve öğrencilerinin üretecekleri proje ve patentleri satın alma ve üretime geçirme garantisi vereceklerini söyledi. Cazibe merkezleri programıyla birlikte bir yatırım ivmezi, heyecanı yakalandığını, "Cumhuriyet tarihinin en önemli fırsatı ilk defa bu toprakların yüzünü güldürmeye bu kadar yakın, bunu çok iyi değerlendirmeliyiz" diyen Bozkurt, parası olup iş fikri arayan, nereye yatırım yapsak diye soru soranların sayısında artış var, buradan göçmüş olanların da buna dahil olduğunu belirtti. Bozkurt, "Üniversitedeki öğrencilerimize yeni bir iş kapısı doğuyor. Öğrencilerimiz park time kafelerde, mağazalarda 10 saati 20 liraya çalışmak yerine bir patentli ürün fikri geliştirse her bir patenti 50 bin TL ye alıp arşivleyecek, gelen yatırımcılara pazarlayacak. OSB yönetimi bu işe hazırdır" dedi. Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün ise, "İstanbul finans merkezi olma yolunda ilerliyor. Bunun ipuçları yıllar önce Cumhurbaşkanımız tarafından verildi. Üretim artık Anadoludaki illere doğru kaydırılıyor. Cazibe merkezlerinin 23 ile verilmesi, fabrikasını taşımak isteyenlere ayrıca destek verilmesi bunun en önemli kanıtıdır. Şimdi hazırlıklı olan, yatırımcı çekmek için gayret eden iller aslan payını alır" dedi.
İl Müdürü Nevzat Gün "Üniversitedeki öğrencilerimize yeni bir iş kapısı doğuyor. Öğrencilerimiz park time kafelerde, mağazalarda 10 saati 20 liraya çalışan gençlerimiz var, öğrencilerimizin bilim temelli kendi meslekleriyle ilgili fikir, proje ve patentli ürünlere yönelmeli, bu konuda proje destek ve Teknoloji Transfer Ofislerini kendilerine yeni kafe, kantin ve işyeri olarak görmeliler" şeklinde konuştu.
İHA