HG Teknoloji Genel Müdürü Gökhan Gökden, binaları olası bir yangından korumanın yollarını anlattı. Gökden, alınacak tedbirlerle yangının oluşturabileceği can ve mal kaybından korunulabileceğini söyledi.
Yangın korunmak için alınabilecek önlemlerin başında ‘Yangın algılama ve ihbar sistemi kurmak’ olduğunu belirten Gökden, “Binanızı yangından korumanın veya muhtemel bir yangının büyümeden erken müdahale şansı ile önüne geçmenin ilk yolu kapsamlı bir yangın algılama sistemi kurulumu şarttır. Günümüz teknolojisinin avantajları ile daha da gelişen bu sistemler yangın ile mücadelede başrol oynuyor. Honeywell Esser yangın algılama ve ihbar sistemleri, intelligent (akıllı) olması, sıfıra yakın hatalı alarm oranı ve birçok yangın türü ile mücadele edecek geniş ürün yelpazesi ile birlikte birçok işletmeyi faciadan korumuş bir teknolojiye sahiptir” dedi.
Sistemi kullanan personelin periyodik eğitimlerinin de önemli olduğunu vurgulayan Gökden, “Sistem kurulumu yetkili firma tarafından gerçekleştirilip teslim edildikten sonra, sistemi kullanacak ilgili personele (teknik servis, güvenlik) gerekli eğitimi verip ilgili dökümanları paylaşmalıdır. Bu personel sistemi kuran ekip kadar sisteme aşina olmadığı için eğitimde anlatılan birçok konu karşısına çıkana kadar unutulmuş olacaktır. Bu tür durumda personel alarm yada arıza geldiğinde ne yapacağını bilememektedir. Bu sebeple bu eğitimler her yıl periyodik olarak birkaç kez tekrarlanmalıdır. Eğitim almayan personel gelen alarm da hızlı müdahale yapamayacağından dolayı yangın büyüyecek ve söndürmesi için geç kalınmış olacaktır” diye konuştu.
YILLIK PERİYODİK KORUYUCU BAKIMININ ÖNEMİ
Sistemin yıllık periyodik koruyucu bakımının yapılması gerektiğinin de altını çizen Gökden, konuyla ilgili şu bilgileri verdi, “Yangın algılama ve ihbar sistemlerinin kurulumu gerçekleştikten sonra periyodik koruyucu bakım yaptırılması gerekmektedir. Günümüzde çoğu kullanıcı periyodik bakımlarını aksatmadan yaptırmaktadır. Periyodik koruyucu bakım yapılmayan sistemlerde yangın riski çok yüksektir. Ayrıca, bu konunun hukuki sorumluluğunun olduğunu da unutmamak gerekir. Firma sahibi olarak o yangın sisteminin bakımını yaptırmak zorundasınız. Bakım yaptırmazsanız ve kaza olursa, bu kazadan siz sorumlu olursunuz. Bu bakımlar sistemin tam kapasite ile hatasız çalışmasını sağlar. Bakım yapılmadığı takdirde arızalı olan cihazlar yangın anında ya algılama yapmayacaktır yada devreye sokulmak istenildiğinde devreye sokulamayacaktır. Milyonlarca lira yatırım yapılan işletme dakikalar içerisinde maalesef kül olmaktadır. Birçok iş insanı tüm yatırımını sırf bakım masrafından kaçmak için riske atmaktadır. Periyodik koruyucu bakım tıpkı yangın algılama ve ihbar sistemi kurulumu kadar mecburidir”
SİSTEM DİĞER SİSTEMLER İLE ENTEGRE EDİLMESİLİ
Sistemlerin birbirleriyle entegresinin de çok önemli olduğunu kaydeden Gökden, şu bilgileri verdi, “Günümüzde yangın algılama ve ihbar sistemlerinin yanı sıra binalarımızda kartlı geçiş, cctv, acil anons gibi sistemler de bulunmaktadır. Bu sistemlerde, yangın anında müdahale için olmasa da can güvenliği için yangın ihbar sistemi kadar faydalıdır. Yangın ihbar sisteminin bu sistemler ile haberleşerek birlikte çalışması can güvenliği açısından tamamlayıcı görev üstlenmektedir. Yakın geçmişimizde acil çıkış kapıları kilitli olduğundan dolayı bir sürü insan yangından kaçamamış ve maalesef hayatını kaybetmiştir. Bu kapılar dışarıya açıldığından ve binaya giriş mümkün olduğundan güvenlik açığı yaratmaktadır. Kartlı geçiş sistemi almayan kullanıcılar bu kapıları kilitlemektedirler ancak bu kapılar yönetmelik gereği yangın anında açık olmalıdır. Honeywell kartlı geçiş sistemi, yangın ihbar sistemi ile entegre çalışabildiği için yangın anında otomatik açılacaktır. Bunun yanı sıra acil anons sistemi ile insanları panik yaşatmadan ve tek bir noktaya yığılmadan doğru bir şekilde çıkış noktalarına yönlendiriyor. Aynı zamanda entegrasyon işletme maliyetlerini düşürüyor ve güvenliği arttırıyor”