Bingöl’de Kış, Arpa Ve Saman Stoklarını Etkiledi

Bingöl'ün 25 yılın en çetin kışını geçirdiğini belirten Bingöl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu,arpa ve saman...

Bingöl'ün 25 yılın en çetin kışını geçirdiğini belirten Bingöl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu,arpa ve saman stoklarının azalmasıyla fiyatların yükseldiğini söyledi.

Bingöl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, arpa ve saman fiyatları hakkında bilgi verdi. Çetin kış mevsiminden dolayı besicilerin arpa ve saman stoklarının tükendiğini kaydeden Kaysadu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yem konusunda besicilere pozitif ayrımcılık yapması gerektiğini ifade etti.

Yaşanan 5 aylık kış sürecinin besicileri fazlasıyla etkilediğini vurgulayan Kaysudu, "Besiciler, elindeki saman ve arpa stoklarını tüketti. Ekim 2016'da arpanın tonu 650 iken, şuan bin 100 liraya çıktı. Beyaz saman tonu 250 lirayken, şuan 500 ile 550 TL arası oldu. Silajın tonu 300 TL'den 550 TL'ye yükseldi. Batı'da 1 ay kış bile yaşanmazken, doğu illerinde 5 ay kış mevsimi yaşanıyor. Yani besicilerimiz 5 ay boyunca yem alıyor ve bu şekilde de zarar ediyor. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının yem konusunda Doğu illeri için pozitif bir ayrımcılık yapmasını istiyoruz" dedi.

İl genelinde 540 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu belirten Kaysadu, "Devlet hayvancılık konusunda bir çok destek veriyor. Ancak uzun ve çetin geçen kış mevsimi nedeniyle zor günler yaşayan besiciler için ekstra bir destek vermesini istiyoruz. Burada bir çok besici, yaşanan sıkıntılar nedeniyle batı illerine giderek, naylon çadırlarda kalıyor. Biz hayvancılığın desteklenmesini ve gelişmesini istiyoruz. Ama bu kış mevsimi nedeniyle besicilerimiz büyük sıkıntılar yaşıyor" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.