Bir gök cisminin uydu olduğunu nasıl anlarsınız?

Bir gezegenin çevresinde, belirli bir yörüngede dolanan gök cisimlerine uydu denir. Peki Bir gök cisminin uydu olduğunu nasıl anlarsınız? İşte detaylar...

Bir gök cisminin uydu olduğunu gezegenin etrafında dönüyorsa bu bir uydudur diyoruz. Bir gök cisminin uydu olup olmadığını yörüngesinden anlayabiliriz. Gök cismi bir gezegen etrafında dönüyorsa uydu, güneş etrafında dönüyorsa gezegendir diyebiliriz.

Uydu, bir gezegenin ya da başka bir uydunun etrafında belirli bir yörüngede dönen gök cismi. Yapay uydulardan ayırmak amacıyla doğal uydu veya tabii uydu olarak da adlandırılır. Dünya'nın tek doğal uydusu Ay'dır. "Ay" sözcüğü, cins isim olarak doğal uydu anlamında da kullanılır.

Bir uydu, etrafında dolandığı gezegenden daha küçük boyuttadır fakat diğer gezegenlerden büyük olabilir. Örneğin Jüpiter’in uydularından biri olan Ganimet, Merkür gezegeninden daha büyüktür. Dünya’nın uydusu Ay, gökyüzünde rahatlıkla görülmektedir. Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün uydusu olan diğer gezegenlerdir.

Merkür ve Venüs gezegenlerinin ise uyduları yoktur.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Fen Bilimleri Haberleri

Gelecekte İnsan Beynine Benzer Bir Makine Mümkün mü?
Hareket Çeşitleri ve Örnekleri