Şanlıurfa'nın Birecik İlçe Belediye Başkanı Faruk Pınarbaşı, organize sanayi bölgesi faaliyete geçtiğinde, yeni istihdam olanaklarıyla Birecik'in göç veren değil, göç alan bir kent haline geleceğini söyledi.
Pınarbaşı, göreve geldiklerinde Birecik'te iki önemli sorun bulunduğunu, bunlardan birinin terör korkusu, diğerinin ise istihdam yetersizliği olduğunu belirtti. Birecik halkına ilçede fabrikalar kurdurmak için verdikleri sözü tuttuklarını ifade eden Pınarbaşı, "Birecik şehir merkezinde 4 adet tekstil fabrikası kurdurduk. Bugün bu fabrikaların her birinde 150 ile 200 kişi çalışıyor. Toplamda 700 ile 800 kişi istihdam ediliyor. Bu tesisler şehre bir hareketlilik getirdi" dedi.
İstihdamda öncelik Bireciklinin
OSB'de de alt yapı çalışmalarına yakın zamanda başlanacağına dikkati çeken Pınarbaşı, "Aydınlı Grubu da OSB'den yer aldı. Tekstil üzerine tesis kuracak. İstanbul'dan birkaç firma daha var, bunlarla temaslar halen devam ediyor. Bu fabrikalar faaliyete geçtiği zaman ne olacak? Burada büyük bir istihdam doğacak. Bu istihdam nereden karşılanacak? Birecik'ten karşılanacak. Belki ilk etapta kalifiye işçiler dışarıdan getirilebilir. Diğer işçilerin tamamı Birecik'ten olacak. Birecik'te OSB kurulurken bizim fabrika sahiplerine özel bir şartımız var. Öncelik Birecikli olacak, çünkü burası Birecik'e hizmet edecek" dedi.
OSB çalışanları TOKİ projesi ile konut problemi yaşamayacak
OSB'de istihdam edileceklerin konut problemi yaşamaması için 4 bin konutluk TOKİ projesini hayata geçirdiklerini vurgulayan Başkan Pınarbaşı, "TOKİ konutları da OSB'ye yakın bir yerde. Her konutta 5 kişinin yaşadığını düşünün, 20 bin nüfusa tekabül eder. Bunların yüzde 80'i OSB'de çalışan insanlardan oluşacak. Dolayısıyla bizim şehrimizi doğuya doğru genişletme imkanımız olacak. Dünyada hep batıya doğru gider şehirler ama bizim batıya açılacak yerimiz yok. Orada yeni bir imar alanı doğacak. Yeni bir sanayi alanı doğacak. Orada arpa ekip, buğday ekip bazen yatırdığı paranın, emeğinin karşılığını alamayan vatandaşlar bu defa arsaya dönüşecek arazileri ile büyük bir gelir sağlamış olacaklar ve şehrin gelişimi hızlanacak" ifadelerine yer verdi.
Göç vermeyecek, göç alacak
OSB ve TOKİ bittiğinde Birecik'in 200 bin nüfuslu bir şehir haline geleceğini kaydeden Pınarbaşı, "Birecik, göç veren değil, göç alan bir kent olacak. Ben 7 yıldan bu yana şunu söylüyorum, istikrar olduğu sürece, insanların istihdam edileceği alanlar oluşturulduğu sürece Birecik göç alacaktır" ifadelerini kullandı.
Birecik Belediyesinin turizme yönelik projeleri ile turistlerin konaklama süresi uzayacak
Turizm şehri olma yolunda önemli adımlar atan Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, asırlara meydan okuyan Birecik Kalesinin etrafında kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Birecik Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalarla turistlerin ilçede daha uzun süre konaklaması amaçlanıyor.
Etrafı çarpık yapılardan arındırılan Birecik Kalesi, çalışmalar tamamlandığında yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline gelecek. Turistler, yakında teleferikle de ulaşımın sağlanacağı kaleden, Fırat'ın eşsiz güzelliğini çok daha nezih bir ortamda izleme imkanı bulacak.
Birecik'in tarihi ve doğal güzelliklerini ortaya çıkararak, ilçenin turizmden hak ettiği payı almasını hedefleyen ve bu yönde büyük çaba harcayan Birecik Belediye Başkanı Faruk Pınarbaşı, kalenin etrafındaki bütün ev ve dükkanların kamulaştırma çalışmalarına, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte yürütülen çalışma kapsamında devam edildiğini bildirdi. Kamulaştırma tamamlandığında, Birecik Kalesinin tüm güzelliği ve ihtişamıyla ortaya çıkarılacağını ifade eden Pınarbaşı, "Kalenin etrafında oyma mağaralar var. Bu mağaralardaki odun satıcılarını da çıkarıyoruz. Orada geniş bir alan açarak, restoran ve kafe türü, turistlerin zaman geçirebileceği mekanlar yapmak istiyoruz" dedi.
Belediyeye ait yapılar da yıkılıyor
Bölgede belediyeye ait yapıların da yer aldığına dikkati çeken Pınarbaşı, "Bu yapılarda bulunanlara da tebligat çıkardık. Oraları da yıkacağız. Belediyemiz için büyük bir gelir kaybı olacak ama bizim amacımız gelir değil. Biz o alanı hem yeşil alan hem de otopark alanı yapacağız. Kaleye çıkacak bir yolumuz yok. Burayı yaptığımız zaman kaleye çıkma imkanı olacak. Tur obüsleri ile gelen konuklar kafe ve restoranlarda kahvaltısını yapıp çay ve kahvelerini yudumlayabilecek" diye konuştu.
Tarihi kervansaray ortaya çıkarılıyor
Belediye Başkanı Faruk Pınarbaşı, Birecik'e gelen turistlerin genellikle kelaynakları gördükten sonra Halfeti'ye hareket ettiğine işaret ederek, "Birecik Kalesinin çevresini düzenliyoruz. Buraları yaptıktan sonra bizim tarihi bir kervansarayımız var, Eski Arasa dediğimiz. O bölgeyi de ortaya çıkaracağız. O zaman turist gelip kaleyi gezecek, otantik, fantastik demirci pazarını, ahşap işleri yapan marangoz pazarını gezecek, buraya ait yöresel işleri görecek. Eski Arasa'dan kurutmalık mutfak malzemelerini alacak. Yani bu projelerimiz tamamlandığında Birecik'i gezmiş, muhakkak bir şeyler almış olacak. Dolayısıyla ilçe ekonomisine canlılık gelecek" ifadelerini kullandı.
İHA