Birleşmiş Milletler Temsilcisi İrena Sollorano’dan Türkiye’ye Yönetim Övgüsü

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi İrena Sollorano Büyükşehir Belediye Başkanlığına yaptığı ziyarette yaptığı konuşmada,...

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi İrena Sollorano Büyükşehir Belediye Başkanlığına yaptığı ziyarette yaptığı konuşmada, "30 yıllık siyasi hayatımda göç ve göçmenler konusunda böylesine iyi bir yönetim görmedim" dedi.

BM Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi İrena Sollorano ve beraberindeki heyet Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'yi ziyaret etti. Suriyeli misafirler ve bölgede yerel bazda yaşanan entegrasyonun konu edindiği ziyarette konuşan Çiftçi, "Türkiye ve Şanlıurfa olarak biz sadece misafirlerimizle aynı sofrayı paylaştık. Bu bizim insanlık görevimizdir" dedi. Ziyarette Suriyeli misafirlerin Şanlıurfa'daki yaşantıları ile ilgili bilgi veren Çiftçi, "Son açıklanan resmi rakamlara göre Şanlıurfa'da 490 bin Suriyeli kardeşimiz yaşıyor. Bu aynı zamanda Türkiye'de Suriyelilerin en yoğunlukta olduğu şehrin Şanlıurfa olduğunu gösteriyor. Biz Türkiye'de böylesine bir anlayışla ayrı gayrı yapmadan her birlikte kardeşçe yaşıyoruz. Tüm bunlarla birlikte artan nüfusla birlikte ilimizde altyapı ve içme suyu gibi alanlarda yeni yatırımların yapılmasına gereksinim duymuştur. Başta hükumetimiz olmak üzere yerel yönetimler olarak ihtiyaçları mümkün mertebede karşılıyoruz. Öte yandan bu husustaki projelerin de muhakkak suretle BM ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenmesi gerekiyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak BM'ye bu anlamda sunduğumuz birçok proje var. Bu güne kadar da çoğundan sonuç alınamadı. Bunların bir an önce gözden geçirilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"30 yıllık hayatımda böylesine iyi bir yönetim görmedim"

Ardından Şanlıurfa'daki izlenimlerini aktaran BM Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi İrena Sollorano, böylesine yoğun bir sığınmacıya ev sahipliği yapan Şanlıurfa'da herhangi bir kriz benzeri olumsuzluğu görmediğini aksine çok uyumlu bir yaşamın devam ettiğini gözlemlediğini bunun ancak iyi bir yönetimle oluşabileceğini söyledi. Sollorano, "Göç ve göçmenlerle ilgili 30 yıldır dünyanın farklı bölgelerinde bulundum. Ama böylesine bir uyum hiç bir yerde görmedim. Tüm bu 30 yılım içerisinde Türkiye kadar iyi yönetilen ve iyi bir şekilde entegre edilen bir yönetim kapasitesi görmedim" şeklinde konuştu.

"BM'deki en cömert ülke Türkiye"

Türkiye'nin Birleşmiş Milletlere bakış açısını ve hükumetin bölgesel temsilciliklere yaklaşımını olumlu bulduklarının da altını çizen Sollorano, "Türkiye, gerek bu duruşu gerekse sığınmacı konusunda yapmış oldukları ile Birleşmiş Milletler içerisindeki en cömert ülkedir. Tabi ki önemi açısından da Türkiye en önemli ülkeler arasında yer alıyor. Biz, BM olarak herhangi bir finansman sağlayamıyoruz ama Türkiye gibi göçmen barındıran ülkelere desteğin sunulması açısından aracılık yapıyoruz. Birleşmiş Milletler olarak Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkeleri desteklemek amacıyla konferanslar gerçekleştiriyoruz. Bunların en önemlilerinden birini de Nisan ayının ilk haftasında Brüksel'de düzenliyoruz. Bu konferansımızda finansman sağlanması için elimizden geleni yapacağız. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin projelerine de tekrardan gerekli önemi vereceğiz" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesinde gerçekleştirilen ziyarette, genel sekreter Abdulkadir Açar, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Suriye Programı Yöneticisi Ozan Çakmak, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Saha Koordinatörü Murat Akbaş ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Açıkgöz de katılım gösterdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.