Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Davut Tezcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Partili milletvekilleriyle bir araya geldiği toplantıda büyükşehir olmayı bekleyen iller için yeni düzenlemeyi değerlendirdi.
BTSO Başkanı Tezcan, şüphesiz ki bir ilin büyükşehir olmasının halka daha iyi ve verimli hizmetin gitmesi anlamına geleceğini söyledi. Tezcan, yıllardır yerel yönetimlerin güçleri artırılsın diye bir tezlerinin olduğunu belirterek şunları söyledi. "Bir ilin büyükşehir olması yerel yönetimlerinin güçlenmesi demektir. Büyükşehir olması durumunda o ildeki belediye ve özel idareler tek birim altıda toplanacaktır. Bu dönüşümle küçük bir iş için Ankara'dan onay alınması gereken bürokratik iller ortadan kalkmış olacaktır. Örneğin eskiden Devlet Planlama Teşkilatından küçük bir köyün köprüsü için bile izin alınması gerekirdi. Ama büyükşehir olan illerde bu tür sorunlar ortadan kalkacaktır. Bunlar yavaş yavaş yerel yönetimlere yetkiler verdiler. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği şey doğrudur. Yerel yönetimleri güçlendirmektir. Yani artık buradaki sorunu yerel tespit edecek ve yıllık planlamasını ona göre yapacak. İhtiyaç duyulan yerlere daha iyi ve zamanında yatırımlar yapılacak. Birde bu güçlerin birleşmesiyle daha iyi bir hal alacağı gibi aynı zamanda köylerimiz mahalle statüsüne kavuşacak. Mahalle statüsünü aldığı zaman nasıl ki bizler şehirde yaşayanlar her türlü hizmeti alıyorsak köydeki vatandaşlarda büyükşehir olması hasebiyle belediye köylere de hizmet götürmüş olacak. Bu açında bizimde büyükşehir statüsüne geçmemizde fayda var ve inşallah bu meclisten de geçer. Buradaki bu iki başlılıkta ortadan kalkarak daha iyi hizmetler getireceğini ve köylerimizin yeniden eskiden olduğu gibi daha hareketli daha aktif bir hale geleceğine ben inanıyorum. Köylerimizin büyük bir kısmı halen çeşmelerden sularını götürüyorlar. Bazıların depoları bile yok. Büyük şehir ile birlikte artık köylerimizde modern bir hale kavuşacağına inanıyorum" dedi.
Büyükşehir demek köylerinde eskisi canlı günlerine geri dönmesi demek olduğunu ifade eden Tezcan, "Köyler tekrardan milli servet dediğimiz arazileri meraları yeniden kullanacaklar ve buda şehrimize katma değer sağlayacaktır. Bundan dolayı Bitlis esnafı da büyükşehir statüsünden faydalanmış olacaktır. Köylerde eksik olan hizmetler köye giderse köyler tekrardan eskisi gibi çiftçilik ve hayvancılık başlayacak. Orman köyleri tekrardan hataya geçecek bunun hem ile hemde ülkeye faydası olacağı gibi ekonomik canlılığı da getirmiş olacak. Belirtilen illerin büyükşehir olması için karar alınsa bile seçimlerden sonra hayata geçeceğini tahmin ediyorum. Ama muhakkak ki yerel yönetimlere daha fazla sorumluluk daha fazla yetki verilecek. 31 ilin büyükşehir olması için alınan karar tamamıyla yerel yönetimlerin güçlenmesi için ve halka daha iyi hizmet sunabilinmesi için alınan bir karardır" diye konuştu.
İHA