Gelir İdaresi Daire Başkanlığı ve Bitlis Defterdarlığı tarafından borçlarının yapılandırılmasına ilişkin tanıtım toplantısı düzenlendi.
Gelir İdaresi Daire Başkanı İlhan Karayılan'ın katılımıyla Bitlis Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında Defterdar Mehmet Çoban bir konuşma yaptı. Defterdar Çoban, kanunun ana hatlarını sayarak amaçlarından söz etti. Defterdar Çoban, "Kesinleşmiş vergi alacaklarında, yapılandırma kanunu ile vergi dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi yurtiçi üretici fiyat endeksi oranında yani üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalarda tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde tekrar indirim yapılıyor. Yurtiçi üretici fiyat endeksi oranında hesaplanan tutarın yüzdesinden vazgeçiliyor. Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme imkanı veriyor. Tüm vergiler, gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV ve ÖTV gibi ne kadar vergi varsa bu kanuna göre yapılandırılabilecek. Ayrıca çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik, para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalarda kanun kapsamında yapılandırılabilecek. Yurt-Kur üzerinden öğrenim ve katkı kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ile ecrimisil borçları da bu kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek. Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahipleri taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecekler" diye konuştu.
İhtilaflı vergi alacaklarında ve kanun ihtilafı alacaklarının sulh yoluyla çözüme kavuşturulacağı imkanında olacağını ifade eden Defterdar Çoban, "Vergi davalarını sonlandırmak, idare ile sulh olmak ve yaşadıkları belirsizliği ortadan kaldırmak isteyen mükelleflerde kanundan faydalanabilecekler. İnceleme aşamasındaki alacaklar, devam eden inceleme ve takdir işlemlerine konu muhtemel alacaklarda kapsamda yer almaktadır. İnceleme bittiği zaman ortaya çıkan rapora göre mükelleflerimiz yapılandırma imkanlarında faydalanabilecekler. Aynı şekilde takdir komisyonlarında olan dosyalar da bu imkandan yararlanacaklar. Bu kanunla getirilen önemli düzenlemelerden bir tanesi de matrah artırımıdır. Mükelleflerimiz daha önce yapmış oldukları beyanlarını belli oranlarda artırırlarsa o takdirde geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklardır. Kanunla, işletme bulunduğu halde kayıtlarda yer almayan kıymetlerin defterlere kaydına imkan sağlanmaktadır. Kanunla varlık barışı kapsamında gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki varlıkların herhangi bir vergi ödemeden milli ekonomiye kazandırılmasına imkan sağladı. Yurtdışındaki varlıklar yılsonuna kadar Türkiye'ye getirilebilecek. Yurtiçindeki varlıklar da yine yılsonuna kadar işletme kayıtlarına alınabilecekler" dedi.
Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin 31 Ekim tarihine kadar ilgili vergi dairelerine başvurmaları gerektiğini söyleyen Defterdar Mehmet Çoban, "Başvurular bizzat vergi dairelerine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabilecek. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12 ve 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler iki ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin Kasım 2016 ayında yapılması gerekiyor. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi geren en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk 2 taksitin süresinde ödenmesidir. İlk 2 taksiti ödemeyenler, kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamayacaklar" ifadelerini kullandı.
Düzenlenen tanıtım toplantısına Bitlis Vergi Dairesi Müdürü Turgay Turan, slayt gösterisi ile toplantıya katılanlara yapılandırmalarla ilgili bilgiler verdi.
Toplantıya Gelir İdaresi Daire Başkanı İlhan Karayılan, Bitlis Defterdar Mehmet Çoban, Bitlis Vergi Dairesi Müdürü Turgay Turan, muhasebeciler, bazı kamu kurum yetkilileri ve esnaflar katıldı.
İHA