Bitlis merkezde bulunan Erhan Onur Güler Kayak Tesisinde bu yıl 4 bin yeni kayakçı yetiştirilmesi hedefleniliyor.
Erhan Onur Güler Kayak Tesisi Müdürü Refik Avşar, bu yılki kış sezonunda 4 bin kayakçı eğitmeyi planladıklarını söyledi. Bitlis Valiliği, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte başlattıkları "Kayak Yapmayan Kalmasın" projesi kapsamında her gün değişik okullardaki öğrencilere kayak eğitimi vereceklerini kaydeden Avşar, "Bu projede her gün 40 ile 50 arası öğrencimiz ayrı ayrı değişik okullardan gelerek kayak eğitimini alacaklar. Tabii ki bunlara yönelik eğitimlerimiz sezon sonuna kadar devam edecektir. Ancak sömestr tatiline özgü olarak her yıl açtığımız temel eğitim kampında bu sene hiç kaymayan çocuğumuz kalmasın diye ayrıca günde 100 öğrencimizi eğime aldık. Bunların eğitimlerini sömestr tatili boyunca sınırlı tutacağız. Tatil bittikten sonra okulların sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Yani sadece il merkezi değil ilçeleri de bu eğitimlere katmak istiyoruz. Yani tahminime göre dönüşümlü olarak her okula beş gün sıra gelecektir. İnşallah bu çocuklar arasından iyi sporcular çıkar. İlimiz kar ve kış memleketi, kar var, tesisimiz var, eğiticilerimiz var. Bunlar olduğu müddet eğitimlerimiz devam edecektir" dedi.
"Bitlis'te 100'ün üzerinde lisanslı faal kayakçımız var"
Eğitimlerin her zaman devam etmesi için ilk olarak hava şartlarının iyi olması gerektiğini belirten Avşar, "Bizim buradaki eğitimlerimiz ve öğrencilerin gelmesi hava şartlarına bağlıdır. Ancak sayı olarak bu yılki sömestr tatilinde kar çok güzel, karın erime gibi bir durumu yok. Bu da en az bin 500 öğrencimize kayak öğreteceğiz anlamına gelir. Sömestrden sonra ise okullarımız ve kar elverişli olduğu takdirde devam edecektir. Bu sayı bu sezon sonuna kadar 4 bin kişiyi bulacaktır. Bitlis'te 100'ün üzerinde lisanslı faal kayakçımız var. En son Kayseri'de düzenlenen federasyon yarışına katılan 22 sporcumuz birincilik, ikincilik ve üçüncülük olmak üzere 10 adet madalyayla döndüler. Bizler bu eğitimlerin yanında mevcut sporcularımızı sabahın erken saatlerinde iki antrenör nezaretinde kapı çalışması yaptırıyoruz. Sömestrden sonra federasyon çalışmalarımız yine devam edecek ve sporcularımız ilimizi temsil edecekler. İnşallah bu sporcularımızdan en az 5 kayakçı milli takımın alt yapısına gider ve Türkiye şampiyonasına katılırlar" diye konuştu.
"Bir sporcunun giyimi ve kayağı için harcanan para yaklaşık 4 bin TL'dir"
Valiliğin ve devletin desteklerinin her zaman olması gerektiğini ifade eden Refik Avşar, "Eski dönemlerde kayak sporuna bu kadar yatırım yoktu. Eskiden bu tesiste bu kadar çocuk da bulamazdık. Yalnız performans sporcusuna önem verilirdi. Şimdi ise performans sporcusunun yanında ilimizin kış aylarında en iyi sosyal aktivitesi kayak olduğu için 15 tatilde okuldaki öğrencilerimizi de kayak yaptırmaya ve içlerinde ileride 20 tane performans sporcu çıkarmak için Bitlis'te kayağı eski günlerine döndürmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bunun meyvesini 3-5 yıl içinde alırız. Zaten performans sporcusu hemen kendini belli eder. Bu sene burada başarılı olan öğrencilerimizi ayırıp, kulüplerimize dağıtıp federasyon faaliyetlerine katacağız. Bütün bu faaliyetler için şu anki mekanik kayak merkezimiz yeterlidir. Ancak kayak malzemesi, eğer ileriye dönük düşündüğümüz zaman eğitim için ve yarışçı bazında tabii ki ihtiyacımız var. Bilindiği üzere yarış kayağı ve diğer ekipmanları pahalı bir malzemedir. Bugün bir sporcunun giyimi ve kayağı için harcanan para yaklaşık 4 bin TL'dir. Bunu da sayıya vurduğumuz zaman büyük bir yük getirmektedir. Hem mevcut sporcular için hem de temel eğitim kampı için valiliğimizden sürekli destek alıyoruz. Son olarak valimiz 150 çift kıyafet, kayak, gözlük, eldiven ve kask olmak üzere malzeme desteğinde bulundu. Valiliğimizin ve devletin katkıları olmadan bu sporcularımız federasyon yarışlarına katılamazlar" şeklinde konuştu.
İHA