Bölge Finaline Samsun Damga Vurdu

TÜBİTAK 48. Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finali'nde Samsun'dan 6 proje finalist, 5 proje ikinci, 2 proje de üçüncü oldu.

TÜBİTAK 48. Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finali'nde Samsun'dan 6 proje finalist, 5 proje ikinci, 2 proje de üçüncü oldu.

2017 yılı TÜBİTAK 48. Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Sergisi'ne davet edilen projeler Samsun Bölge Kurulu tarafından belirlenmişti. Samsun, Amasya, Ordu, Giresun, Tokat, Kastamonu Sinop illerini kapsayan illerden toplam 1435 proje başvurusu yapıldı ve değerlendirmeler sonucunda 100 proje bölge sergisine katılmaya hak kazanmıştı.

Samsun'dan 538 proje başvurusunun yapıldığı yarışmada 36 proje bölge sergisine katılma başarısını gösterdi. 27-29 Mart 2017 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüsü Yaşar Doğu Spor Salonunda bölge sergisi gerçekleştirildi.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirilen finalde Samsun'dan 6 proje finalist olarak Ankara'da gerçekleştirilecek final yarışmasına katılmaya hak kazandı.

Düzenlenen finale, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak, Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

"Toplam 1435 proje başvurusu"

Açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak, "Bu yıl Samsun Bölgesi'ni oluşturan 7 ilimizden toplam 1435 proje başvurusu yapıldı. İlimizde yapılan bölge sergisine ön elemeler sonucu 100 proje çağrıldı. Jüri üyelerimizin tekrar değerlendirmesi ile bölge dereceleri ve Ankara'da yapılacak olan Türkiye Final Yarışması'na katılacak olan projelerimiz belirlendi. Bölge sergisine katılan tüm proje sahibi öğrenci ve danışmanlarımızı tebrik ediyorum. Bu kadar proje arasından seçilerek bölge sergisine katılmaları onlar için büyük bir başarı" dedi.

"20 proje Samsun Bölgesi'ni temsil edecek"

Bu yıl seçilen 20 projenin Ankara'daki final yarışmasında Samsun Bölgesi'ni temsil edeceğini kaydeden Koordinatör İçbudak, Samsun Bölgesi'nin oldukça başarılı bir bölge olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: "2015 yılında Ankara'da yapılan ve 12 bölgenin katıldığı Türkiye Final Yarışması'nda toplam 50 ödül verildi ve Samsun Bölgesi bu yarışmadan 9 derece ile döndü. Bu derecelerin en önemlisi de Samsun Bölgesi Ordu ilinden Biyoloji alanındaki "Yılın Genç Araştırmacı Ödülü" oldu. Geçen yıl organize edilen Türkiye Final Yarışması'nda da Samsun Bölgesi 43 ödülden 7'sini alarak en başarılı bölgelerden biri olmuştur."

Proje sayılarının bir önceki yılın başarısına göre belirlendiğini belirten Prof. Dr. İçbudak, "Umarız bu yıl da aynı başarı performansı ve başarıyı yakalarız. Bu organizasyonda bize destek olan TÜBİTAK BİDEB'e (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı), üniversitemiz ve yetkililerine, il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerimize, danışman ve de velilerimize şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

"Faydaya dönüşecek projeler üretmeliyiz"

"Bu salonun en değerlileri sizlersiniz. Geleceğimizin teminatı ve güvencemizsiniz. Ürettiğiniz fikirleri projelere dönüştürerek hocalarınızın rehberliğinde bilimsel ve teknolojik bir gelişmeye adım atacak bir girişimin sahiplerisiniz" diyerek gençleri selamlayan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise günümüz dünyasında müthiş bir rekabet ve yarışın olduğunu, daha çok çalışan ve üretenin fersah fersah öne geçtiğini ve her geçen gün bu mesafenin hızla açıldığını söyledi. Rektör Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatanını seven insanların yaptığı en iyi şey bu yarışta ülkesini öne taşıyacak projeler üretmek ve o alanda çalışabilmektir. Tabii bu tür faaliyetler; bir alışkanlık, bir kültür, bir ihtiyaç. Aslında gerçeklik ne kadar net bir şekilde ortada duruyor olsa da eğer bunu bir kültür hâline getirip yaşam biçimine dönüştürmedikçe kendi zekâ ve bilgimizin yarara dönüşme şansı yok. İşte bunu faydaya dönüştürecek şeyler, ürettiğimiz projeler ve bunları daha öteye taşıyacak hamleler."

"Samsun Bölgesi'nin başarısıyla gurur duyuyoruz"

Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Bölgesi'nin özellikle son 2 yıldaki çalışkanlığı ve başarısının kendilerini son derece mutlu ettiğini ve gururlandırdığını belirterek, "Başarı; öğrencilerin, onların başında bulunan danışman ve öğretmenlerin, okulların ve nihayetinde bölgenin başarısıdır. Sürdürülebilir bir başarı ise daha fazla çalışma ile mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı.

Salonda bulunan öğrencilere seslenen Rektör Bilgiç, "Sevgili öğrencilerimize şunu söylemeliyim: Bu bir yarışma ve her yarışmada dereceye girenler olur. Ancak esas olan, bu yarışmaya katılabilecek adımı atmakta. Şunu bilhassa vurgulamak isterim ki, sıralamalar, dereceler olsa da inanın hepiniz birincisiniz, bu projede yer almanız yeter bunun için. Bugün ülkemizde başarılı olarak gördüğümüz birçok rol modelin geçmişte sizler gibi bu tür projeler içinde yer aldığını çok net örnekleri görülmekte. İnşallah gelecekte birçoğunuzu bu çatı altında öğrencimiz olarak göreceğiz. OMÜ'nün öğrencisi olmaktan gurur duyacağınızdan eminim" dedi.

Organizasyonda emeği geçen kurum ve kişilere gönül dolusu teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Bilgiç, konuşmasını "Çok daha güzel ve çok daha gelişmiş bir ülkede birlikte olacağımız günleri görme ümidiyle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum" şeklinde bitirdi.

Konuşmaların ardından Samsun Bölge bazında dereceye giren ve Ankara'daki Türkiye Final Yarışması'nda boy gösterecek proje sahibi öğrencilere başarı belgeleri Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Samsun'dan 6 proje finalist, 5 proje ikinci, 2 proje ise üçüncü oldu

TÜBİTAK 48. Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finali'nde Samsun'dan 6 proje finalist, 5 proje ikinci, 2 proje ise üçüncü oldu. Coğrafya alanında Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi "Açık Su Havzalarında Balmumu Örtüsü Kullanılarak Su Kaybının Azaltılması" konulu projesiyle finalist, değerler eğitimi alanında Çarşamba Fen Lisesi "Ahlaki Değerlerin Trafik Kurallarına Yansımaları" konulu projesiyle finalist, fizik alanında Samsun Anadolu Lisesi "Yenilenebilir Enerji Dönüşümü" konulu projesiyle finalist, matematik alanında Aziz Atik Fen Lisesi "Bir Üçgeni Eşit Alanlı ve Eşit Çevreli İki Bölgeye Parçalama" konulu projesiyle finalist, sosyoloji alanında Özel Samsun Sınav Anadolu Lisesi "Ortaöğretim Öğrencilerinin Kadın-Erkek Algısı (Samsun Atakum İlçesi Örneklemi)" konulu projesiyle finalist, teknoloji tasarım alanında Mareşal Fevzi Çakmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi "Çocuklar İçin Kolay Elektronik" konulu projesiyle finalist oldu.

Fizik alanında Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi "Engelleri Aşalım" konulu projesiyle ikinci, sosyoloji alanında Yıldıray Çınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi "Engelli Varsa Yaşamında Birlikte Bağlanın Hayata" konulu projesiyle ikinci, tarih alanında Şehit Ersan Sancı Anadolu Lisesi "Akpınar Köy Enstitüsü" ne Günümüzden Bir Bakış(1940-1954)" konulu projesiyle ikinci. Türk dili ve edebiyatı alanında Akpınar Fen Lisesi "Karekodla Öğreniyoruz: Gelenekten Geleceğe Ozanların Dilinden" konulu projesiyle ikinci, değerler eğitimi alanında Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi "Umuda Yolculuk" konulu projesiyle ikinci oldu.

Psikoloji alanında Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi ve Samsun Bilim ve Sanat Merkezi "Kaygılandım da Bağlandım" konulu projesiyle üçüncü, sosyoloji alanında 19 Mayıs Lisesi "15 Temmuz Darbe Girişimine Genç Bakış" konulu projesiyle üçüncü oldu.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, "Yarışmada finalist olarak Ankara'daki finalde Samsun'u temsil edecek okullar ile dereceye giren okullarımızı başarılarından dolayı tebrik eder, başarılar dileriz" açıklamasını yaptı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

WhatsApp’a Yapay Zekâlı Sohbet Özelliği Geliyor
Autify, Zenes Adlı Yapay Zeka Ajanını Yazılım Kalite Güvencesi İçin Tanıttı
Arc Browser Yeni Canlı Takvim Düğmesi Özelliğini Tanıttı
Meta Avrupa'da Veri Kullanımını Durduruyor: Düzenleyici Baskılarla Karşı Karşıya
Brave Tarayıcı, Leo AI Asistanını Kendi Arama Sonuçlarıyla Entegre