Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Bolu'da yapımına başlanılan Tekke Barajı tamamlandığında 155 bin dekar alanın sulanmasını sağlayacak.
Bolu'da 2003-2016 yılları arasında 448 bin 965 TL'lik yatırım yapan DSİ, çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren DSİ Genel Müdürü Murat Acu, 2003 yılından bugüne kadar Bolu'da bir baraj tamamlandığını ve toplamda 186,56 milyon metreküp su depolandığını söyledi. Acu ayrıca 2019 yılı sonuna kadar ise Tekke Barajı'nın da olduğu 2 baraj ve 9 sulama göletinin daha tamamlanacağını belirtti.
Tekke Barajı inşaatında derivasyon işlemi gerçekleştirilerek çalışmaların hızla devam ettiğini söyleyen DSİ Genel Müdürü Murat Acu, "Bolu Tekke Barajı ile 155 bin 230 dekar tarım arazisi sulanacak ve Bolu ilimize bağlı Gerede, Dörtdivan ve Yeniçağa İlçeleri ile bunlara bağlı köylerin ihtiyacı olan yılda 7 Milyon metreküp içme suyu temin edilecektir. Bolu Tekke Barajı inşaatı temelden 76,50 metre yükseklikte, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde inşa edilmektedir. Tekke Barajımızın gövde hacmi 1 milyon 718 bin metreküp olup, barajda 53 milyon metreküp su depolanabilecektir. 101 milyon TL yatırım bedelli Bolu Tekke Barajı inşaatında, 9 Eylül 2016 tarihinde suyun derivasyonu sağlanmış olup, menba batardosu dolgu imalatı tamamlanarak geotekstil ve geomembran imalatı devam etmektedir" dedi.
Yüzde 28 fiziki gerçekleşme sağlanan Tekke Barajı ile Ulusu deresi vadisinde uzanan taban arazileri için taşkın riskini azaltılacağını dile getiren DSİ Genel Müdürü Murat Acu, "Bolu Tekke Barajı tamamlandığında milli ekonomiye yıllık 40 milyon TL sulama faydası ve 8 milyon 100 bin TL içme suyu faydası olmak üzere toplam yıllık 48 milyon 100 bin TL fayda sağlayacağını, sulama inşaatının da tamamlanması ile birlikte 15 bin kişiye zirai istihdam alanı oluşturacak" diye konuştu.
İHA