Boyun Fıtığı Nedir?

Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Okan Korkmaz, boyun fıtığının nedenleri ve tedavisi hakkında açıklama yaptı. Boyun Fıtığı Nedir?” sorusuna yanıt veren Dr. Korkmaz, “Omurların arasında bulunan diskler, yastık görevi...

Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Okan Korkmaz, boyun fıtığının nedenleri ve tedavisi hakkında açıklama yaptı.

Boyun Fıtığı Nedir?” sorusuna yanıt veren Dr. Korkmaz, “Omurların arasında bulunan diskler, yastık görevi yaparak omurlara yük binmesine engel olur. Boynumuzda 7 ve 5 disk bulunur. Çeşitli nedenlerle boyunda disk yapısının hasar görmesi ve omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi boyun fıtığı (servikal disk hernisi) olarak adlandırılır” dedi.

Dr. Korkmaz, boyun fıtığının belirtelerini şöyle sıraladı.

-Parmak uçlarında uyuşma ve ağrı.

– Ele alınan cisimlerin düşürülmesi.

-Yürümede güçlük ve dengesizik.

– Elektriklenme. Kollarda incelme.

-Reflekslerin zayıflaması.

– Nadiren idrar ve gaita kaçırma.

– İlerleyen olgularda felç gelişimi

Boyun fıtığında özellikle bu semptomlara dikkat edilmelidir:

Kontrol edilmeyen ateş, titreme ve üşüme

Gece terlemeleri

Hastada kanser, tüberküloz, HIV gibi enfeksiyon hastalığının bulunması

Sebebi bilinmeyen kilo kaybı

Ağrıların dinmemesi

Boyundaki lenf bezleri ile ilgili problemlerin başlaması gibi durumlarda vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Boyun Fıtığında Teşhis ve Tedavisi nasıl yapılır?

Boyun fıtığı teşhisi için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir. Kuvvet kaybı, duyu kaybı ve reflekslerin kabiliyetini belirlemek için nörolojk muayene gerçekleştirilir. Kesin teşhis için röntgen, MR ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme tekniklerinden faydalanılır.Kimi zaman sinirlerin kalitesinin saptanması için sinir elektrosu tetkiki (EMG) ve hastanın farklı bir hastalığı olup olmadığının saptanması için kan tetkikleri istenebilir. Yapılan tetkiklerde sinir tahribatı gözlenmezse istirahat,ağrı kesici ve ilaç tedavisi tercih edilir. Hastaya doğru duruş ve oturma şekli önerilir. Ağır kaldırma, yük taşıma gibi boynu yoracak aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Boyun Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Genellikle 20 ve 40 yaş arasında olan, özelikle masa başında, ekran karşısında çalışan kişilerde meydana gelen boyun fıtığı yanlış hareket, ileri yaş sonucu diskteki suyun azalması,yüksekten düşme gibi travmalar sonucu da oluşabilir. Ayrıca uzun süre telefonda konuşma, ekrana boynu eğecek şekilde bakma, ev işleri, dikiş nakış gibi işler, soğuk klima altında durma, yanlış uyuma pozisyonu gibi faktörler de boyun fıtığı oluşumunu tetikler. Boyun fıtığı akut ve kronik olmak üzere iki dönemde incelenir. Akut dönemde nukleus pulpozus fıtıklaşır  ve dışarı çıkar. Kronik dönemde ise kemikte gagalaşma oluşumu (kireçlenme) veya omurgada yaygın dejenere olma veya bozulma gözlenir.

Boyun fıtığının yaygın belirtileri şu şekildedir:

-Şiddetli boyun, omuz ve sırt ağrısı.

-Tek tarafta yaşanan kol ağrısı.

Boyun Fıtığı tedavisinde cerrahi olmayan seçenekler şunlardır:

İlaç tedavisi: Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılarak şikayetlerin dindirilmesi amaçlanır. Fizik tedavi: Boyun fıtığının ilerlemesini önleyecek fizik tedavi programı hazırlanır. Boyun germe egzersizi, boyun çekme egzersizi gibi tekniklerden faydalanılır. Spinal Steroid Enjeksiyonu: Ağrının hafifletilmesi için hekim kontrolünde epidural boşluğa kortizonlu ilaç enjekte edilir. Odem ve inflamasyonun azaltılması hedeflenir. Boyun Fıtığı Ameliyatı:Boyun fıtığı ameliyatı cerrahi olmayan tedavilerden ve iyi yaşam alışkanlıklarından fayda görmeyen hastalar için uygundur. Ameliyatın amacı sinire baskı yapan disk kısmının çıkarılmasıdır. Bunun için bir çok cerrahi girişim tekniği vardır ve uygun olanı yapılır. Yapılan cerrahi müdahalenin ardından hasta 1 günlük müşahedenin ardından taburcu edilir. Kişisel ihtiyaçlarını görme süresi 2 gün, günlük yaşama dönüş süresi maksimum 10 gündür.  Operasyondan 15 gün sonra kişiye özel hazırlanan egzersiz programına başlanır. Başarı oranı oldukça yüksek bir operasyondur.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Boyun fıtığı ameliyatı geçirmiş hastaların iyileşme döneminde dikkat etmesi gerekenler şöyle sıralanır:

– Hasta ilk hafta istirahatine devam etmelidir.

– Yataktan kalkma, oturma ve kalkma yöntemi hakkında hekimin önerileri dikkate alınmalıdır.

– Tuvalet ihtiyacı ilk hafta oturarak giderilmelidir.

– Bir gün sonra banyo yapılabilir.

-7 günlük istirahat sonrasında günlük yürüyüşlere başlanmalıdır.

– Ameliyat yerinin temiz tutulmasına dikkat edilmelidir.

-Sigara, alkol gibi sağlıksız alışkanlıklar mutlaka terk edilmelidir.

– İlk 7 gün cinsel aktiviteler sınırlandırılmalıdır.

– Kilo kontrolü yapılmalıdır.

– Hekimin önerdiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?