Bozat : “Astrofotoğrafçılığa Olan İlgi Artıyor”

Eğitimi için Yeni Zelanda’da yaşayan Mimar Okan Bozat, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na astrofotoğrafçılığı anlattı. Merak edilen sorulanı yanıtlayan Bozat, “Özellikle son yıllarda astrofotoğrafçılığa olan ilgi Türkiye’de aşırı arttı. Bun

Eğitimi için Yeni Zelanda’da yaşayan Mimar Okan Bozat, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na astrofotoğrafçılığı anlattı. Merak edilen sorulanı yanıtlayan Bozat, “Özellikle son yıllarda astrofotoğrafçılığa olan ilgi Türkiye’de aşırı arttı. Bunun sebebinin astronomi konusunda bilincin artıyor olduğu kanısındayım. Sosyal medya üzerinde bu tarz fotoğrafların paylaşılıp büyük ilgi görmesi de büyük bir etken tabii ki” diyor.

“İlkokul yıllarımda bir yaz akşamında ailemle Akyaka, Muğla’da sahilde otururken ilk kez gökyüzünü çok net görebilme şansım olmuştu. Kafamızı kaldırıp gökyüzüne baktığımızda hemen hemen her yerde bir yıldız kayıyordu. Perseid meteor yağmurunun olduğu gün dışarıdaymışız, ertesi gün haberlerde öğrenmiştik. O dönemlerde bulunduğumuz bölgede ciddi bir ışık kirliliği sorunu olmadığından, samanyolunu çok detaylı bir şekilde seçebiliyorduk. Uzun yıllar çok gözlemleme şansım olmadı tekrar gökyüzünü o şekilde. Üniversiteden mezun olduğumda ise fotoğraf çekme merakım başlamıştı, bir akşam evdeki fotoğraf makinesini alıp hiçbir ayar bilmeden samanyolunu fotoğraflamaya çıkmıştık bir arkadaşımla. İlk samanyolu fotoğrafımı o zaman çektim, aldığım sonuç her ne kadar kaliteli olmasa da, o an o gökyüzünü görmek ve onu fotoğraflayabilmek ciddi bir heves ve merak uyandırmıştı bende. Sonrasında ise araştıra araştıra, deneye yanıla öğrenerek büyük bir tutku ile astrofotoğrafçılığı hayatımın bir parçası haline getirdim diyebilirim”
Türkiye’deki astrofotoğrafçılık çalışmaları hakkında neler söyleyebiliriz
“Özellikle son yıllarda astrofotoğrafçılığa olan ilgi Türkiye’de aşırı arttı. Bunun sebebinin astronomi konusunda bilincin artıyor olduğu kanısındayım. Özellikle sosyal medya üzerinde bu tarz fotoğrafların paylaşılıp büyük ilgi görmesi de büyük bir etken tabii ki. Her yıl ülkemizde ve dünyada ışık kirliliği artmakta ve birçok insan hayatında gökyüzünü çıplak gözle net ve detaylı bir şekilde görebilme şansına erişemiyor maalesef. Bu da insanları sosyal medya üzerinden gördükleri bu manzaraları tecrübe etmeye ve fotoğraflamaya karşı heveslendiriyor”
Herkes bu hobiyi hayata geçirebilir mi ?
“Astrofotoğrafçılık kendi içinde birçok dala ayrılıyor, bu dalların birçoğu da oldukça minimal ekipmanlarla başlamaya müsade veriyor aslında. Günümüz teknolojisiyle üretilmiş birçok başlangıç seviyesi Dslr veya aynasız fotoğraf makinesi bu fotoğrafı çekebilmek için yeterli özelliğe sahip durumda. Ancak, daha kaliteli sonuçlar elde etmek ve bu işte kendisini ilerletmek isteyen insanlar için bütçe gittikçe artıyor. Fotoğrafçılık kendi başına ucuz olmayan bir hobi, astrofotoğrafçılık da aynı şekilde ilerledikçe pahalı ekipmanlar almaya teşvik ediyor. Gökyüzü ve astronomi meraklılarına astrofotoğrafçılığı kesinlikle öneririm. Her gökyüzü meraklısının genelde bir ilgi alanı oluşur, kimisi ayı, gezegenleri gözlemlemeyi/fotoğraflamayı sever, kimisi samanyolunu, yıldız kümelerini, kimisi komşu galaksileri kimisi ise bulutsuları. Gözlem merakı olan hemenn hemen herkes kısa bir süre sonra yavaş yavaş astrofotoğrafçılığa ilgi duymaya başlıyor”
Fotoğrafın çekildiği yer: Aoraki/Mackenzie Uluslararası Karanlık Gökyüzü Rezervi, Yeni Zelanda

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Genç Kalp Cerrahı Sefa Eltutan Yaşamını Yitirdi
Toprak Yoksa Gelecek De Yok!
Gazeteci Yılmaz Özdil Kalp Krizi Geçirdi
Hekimlerden Maliye Bakanlığı’na Maaş Zammı Tepkisi
Savcı Adayı Mithat Can Yalman’ın Mektubu Ortaya Çıktı