Bitkisel atık yağların evlerde toplanması için projelendirilen "Geleceğe Sahip Çıkalım Projesi" kapsamında 31 ilkokulda yürütülen proje kapsamında öğrenciler 1 ayda 10 bin litre(ton) atık yağ toplanarak 10 milyar litre temiz suyu kurtardı.
İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, "Geleceğe Sahip Çıkalım" projesi kapsamında 1 ay içersinde 580 litre bitkisel atık yağ toplayan Gülsüm Sami Kefeli Okulu öğrencilerine kampanyaya sahip çıktıkları için teşekkür etti.
580 litre atık yağ topladılar
Geçen ay İlkadım Belediyesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile evlerde bitkisel atık yağların toplanması için imzalanan "Geleceğe Sahip Çıkalım" ödüllü kampanya meyvelerini vermeye başladı. Kampanya kapsamında Gülsüm Sami Kefeli Okulu öğrencileri bugüne kadar 580 litre atık yağ toplayarak önemli bir performans gösterdi.
Öğrenciler arasında rekabet arttı
Evlerinde biriktirdikleri bitkisel atık yağları plastik su şişeleri ve bidonlarda toplayarak okuluna getiren öğrenciler okul idaresi tarafından tutulan kayıt defterine isimlerini ve topladıkları atık yağ miktarını imzalayarak yazdırıyor. Ödüllü kampanya kapsamında en çok atık yağ toplamak için yarışan öğrenciler, bu çabalarının sonunda ödül de kazanıyor. Kıyasıya rekabetin oluştuğu kampanya ile öğrenciler, evde topladıkları atık yağların biyodizele dönüştürülmesi konusunda hem ekonomiye hem de çevreye katkı sağlıyor.
Ulusal sorumluluk projesi
Gülsüm Sami Kefeli İlkokulu'nda "Geleceğimize Sahip Çıkalım" projesi kapsamında öğretmen ve öğrencilerle buluştu. Bitkisel atık yağların toplanmasının ve geri kazanılmasının ulusal bir sorumluluk projesi olduğunu ifade eden Başkan Tok, geri dönüşüm ve dönüştürülebilir enerji kaynaklarının önemine vurgu yaptı.
"Hem ekonomiye hem çevreye katkı sağlıyoruz"
Bitkisel atık yağların geri dönüştürülmesinin ülke ekonomisine ve çevreye büyük katkılar sağlayacağını ifade eden İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, "Bitkisel atık yağlarının 1 litresinin 1 milyon suyu kirlettiğini biliyoruz. Sizler bugün topladığınız 580 litre atık yağ ile 580 milyon litre suyun kirlenmesinin önüne geçtiniz. Bu atıklar mutfak giderlerine döküldüğünde şehrimizin alt yapısı olan kanalizasyon borularını tıkamaktadır. Tıkanan borular açılamamakta ve değiştirilmesi gerekmektedir. Bu tıkanan kanalizasyon borularının değiştirilme maliyeti hepimizin cebinden çıkmaktadır. Bunun yanında bitkisel atık yağın karışmış olduğu bir atık suyu arıtmak zor ve masraflı bir iştir. Bu da ekonomik bir yük olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında bitkisel atık yağlar enerji kaynağı olarak değerlendirilebilir atıklardır. Bu atıklarla biyodizel üretimi yapılmaktadır. Üretilen biyodizel ile enerji elde edildiği gibi kirlilik yapan atık bertaraf edilmiş olmaktadır" dedi.
En çok atık yağ toplayan öğrenci ve öğretmene hediye
31 ilkokulda 29 bin 809 öğrencinin kampanyaya dahil olduğu ve 180 gün devam edecek olan ödüllü yarışma kapsamında en çok bitkisel atık yağ toplayan ilk beş öğrenci ve öğretmenine bisiklet, ilk beş okula spor seti, ilk yüz öğrenciye kırtasiye seti verilecek.
İHA