İzmir'deki Buca'nın Göksu Mahallesinde, roman kadınlarla bir araya gelen Özel Ege Onkoloji Radyoterapi Merkezi Genel Koordinatörü Füsun Gökçe çağın sinsi hastalığı kanseri anlattı. Gökçe, "Aslında kansere karşı yapabileceğiniz çok şey var; onu tanıyın ve kendi kendinizin bekçisi olun" dedi.
Buca Belediyesi ile Özel Ege Onkoloji Radyoterapi Merkezi işbirliği ile roman vatandaşların da yoğun olarak yaşadığı Göksu Mahallesinde kadınlara yönelik kansere karşı bilinçlenme programı düzenlendi. Buca Belediyesi Etüt Meslek ve Sanat Atölyesinde kadınlarla bir araya gelen Gökçe, öncelikle kanserin tanımını yaptı. Gökçe, "Kanser; hücrelerde DNA'nın hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalmasıdır. Günde vücudumuzda (DNA'da) yaklaşık 10 bin mutasyon olmasına rağmen immün sistemimiz her milisaniye de vücudumuzu tarar ve kanserli hücreleri yok eder. Sağlıklı bir hücre ne zaman ve nerede bölünebileceğini bilme yeteneğine sahiptir. Buna karşın kanser hücreleri, bilinci kaybeder, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Kanser hücreleri toplanarak urları, tümörleri oluştururlar, tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörlerden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığıyla vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluştururlar ve büyümeye devam ederler" diye konuştu.
"Erken tanı tedavi şansını artırır"
Kanserle mücadelenin en önemli aşamasının erken tanı olduğunu belirten Gökçe, erken tanı için de kansere özel belirtilerin tanınmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Gökçe, belirtileri sıralayarak, "Rahim ve makattan gelen normal olmayan kanama veya akıntı. Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler. İyileşmeyen yaralar. Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük. Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık. Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara. Büyük ve küçük abdest yapmakta ki değişiklikler" dedi.
Kadınları en çok tehdit eden kanser türünün meme kanseri olduğunu hatırlatan Gökçe, "Kendi kendinize yapacağınız muayene ile meme kanserini çok erken dönemde yakalayabilirsiniz. Memede ele gelen sertlik, meme başında içeriye doğru çekilme, meme başında akıntı ve meme şeklinde ki değişiklikler meme kanseri hakkında yakalayabileceğini ilk bulgulardır" diye konuştu.
Gökçe, kanserin kesin nedeni bilinmese de bazı koruyucu tedbirlerin bulunduğunu belirterek, bunları şöyle listeledi: Sigara kullanmamak. Alkol almamak. Ultraviyole ışınlarına maruz kalmayı azaltmak. Enfeksiyonlardan korunmak. Sağlıklı beslenmek
Egzersiz yapmak. Kilo dengesini korumak. Kanserin erken belirti ve bulgularını bilmek. Kanser riskini bilmek ve kanser tarama programlarına girmek. Stresle başa çıkmak. Erken tanı tedavi şansını artırır, tedaviyi kolaylaştırır, tedavi giderlerini azaltır, doku ve organ kaybını önler, sakat bırakmaz en önemlisi de hayat kurtarır."
İHA