Burhaniye’de Toplum Sağlığından Grip Ve Enfeksiyon Uyarısı

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Toplum Sağlığı Merkezi, son günlerde yaşanan aşırı yağış nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara dikkat çekti.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Toplum Sağlığı Merkezi, son günlerde yaşanan aşırı yağış nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara dikkat çekti. Soğukların başlamasıyla birlikte grip ve enfeksiyon hastalıklarının artabileceği anlatılan açıklamada, alınacak önlemler sıralandı.

Burhaniye'de Toplum Sağlı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Faruk Kendigelen "Mevsimsel hava değişimi ve son günlerdeki aşırı yağışlar nedeniyle yaşanabilecek olumsuz durumları, basit önlemler alarak önleyebiliriz. Kış soğukları başlar başlamaz herkesin en büyük korkusu gribe ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanmaktır. Grip mikrobu bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesini fırsat bilerek gelişir. Bu nedenle beslenmemize dikkat etmeli güneşli havalarda en az 1-2 km. yürümeliyiz, hareket etmeliyiz, güneş ışınları sayesinde alınan D vitamini ile direncimizi artırabiliriz. Bulunduğumuz ortamı havalandırmalıyız, hasta kişilerle sık temasta bulunmamalı, öksürürken, hapşırırken ağız ve burun bir mendil yardımıyla kapatılmalı. Hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Aşırı yağış ve mevsimsel geçiş nedeniyle sıklıkla karşılaştığımız diğer bir durum Akut Barsak Enfeksiyonlarıdır. Aşırı yağış, sel, kanalizasyon patlağı durumlarında içme sularına mikrop karışabilir bu durum sadece sularla olmayıp temiz sularla sulanmadan yetiştirilen sebzelerin iyi temizlenmeden yenmesiyle de olabilir. Mide ve bağırsakları etkileyerek gastroenterite yol açan en önemli etken Nörovirüstür. Tüm yaş gruplarında görülebilir. İnsandan insana bulaşması da kolaydır. Çevrede cansız yüzeylerde birkaç gün stabil kalabilmektedir. Viralgastroenteritler (özellikle nörovirüs) soğuk algınlığından sonra bildirilen en sık salgın hastalık nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır."dedi.

Kontrolsüz ve klorsuz suların tüketilmemesinin altını özellikle çizen Dr. Kendigelen "Nörovirüs ile ölüm bildirilmemiştir. Kuluçka dönemi 12-72 saat arasında değişmektedir. Belirtiler bulantı-kusma ve ishal şeklindedir. İshal günde 4-8 kez sulu ve kansızdır. Bazen dışkıda 2-3 haftaya kadar virüs tespit edilebilir.İyileşme genellikle tamdır, herhangi bir sekele yol açmaz. Klinik bulgular tanı için yeterli değildir. Dışkı örneklerinde virüs tespit edilebilir. Spesifik tedavisi ve koruyucu aşısı yoktur. Korunmada güvenli su ve gıda sağlanmalı, sık sık el yıkanmalı ve kişisel hijyen önemlidir. Ayrıca kontamine olabilen kapı kolları musluklar,lavabolar… vb. yüzeyler tamamen temizlenmelidir. Bu amaçla hipoklorit(çamaşır suyu) içeren dezenfektanlar kullanılabilir. Kontrolsüz, Klorsuz Suları kullanılmamalı, kullanılacaksa da mutlaka kaynatılmalıdır. Kaynatılmadan içilmemelidir."dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.