Acıbadem Bursa Hastanesi ve Bursa il Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen konferansta organ bağışı ve organ naklinin önemine dikkat çekildi.
Konuralp Başol Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Acıbadem Bursa Hastanesi Mesul Müdürü Dr. Sibel Pasin, Prof. Dr. Bülent Oktay, Organ Nakli ekibinden Dr. Mahmut Danışoğlu, Dr. Hikmet Aktaş ve Organ Nakli Koordinatörü Dr. Salih Gülten konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Bülent Oktay, organ ve böbrek nakli ile ilgili bilgiler verdi. Önceleri büyük kesilerle yapılan ameliyatların bugün karın boşluğuna yerleştirilen 3-4 adet 0,8 santimlik lik borularla ve robot kolları yardımıyla yapılabildiğini, bilhassa dikiş atılması gereken operasyonlarda hasta içindeki minik robot kollarının çok kullanışlı ve yararlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Oktay, hassas operasyonların başarıyla tamamlanmasına imkan tanıyan robotik sistem ile prostat, mesane ve böbreğin birçok hastalığının cerrahi tedavisinin kolaylıkla yapılabildiğini söyledi.
Ülkemizde kadavrada bağış oranın çok düşük olduğuna dikkat çeken Dr. Hikmet Aktaş, "Maalesef kadavradan bağış oranı çok düşük. Bu birçok hastanın kaybedilmesi anlamına geliyor" diye konuştu.
Organ Nakli Koordinatörü Dr. Salih Gülten ise, yapılan ilk organ naklinden itibaren organ naklinin etik ve hukuki gelişimi üzerine bilgiler verdi.
Bursa Bölgesi'nin organ bağışında 19,5 pmp (milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı) ile Türkiye'de zirvede yer aldığını dile getiren Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan ise, "Organ bağışı ile ilgili ilk çalışmalara 2009 yılı itibariyle başladık. Tabii bu dönemde bölgemiz 1,8 pmp ile Türkiye ortalamasının altındaydı. Yürütülen eğitim ve farkındalık çalışmalarıyla bölgemiz her yıl milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısını arttırmayı başardı" dedi.
2015 yılı itibariyle 15 pmp ile Avrupa ortalamasına yaklaşıldığına dikkat çeken Dr. Akan, "Bu yıl 103 donör sayısı ile yakaladığımız 19,5 pmp oranla da birçok Avrupa ülkesini geride bıraktık. Son 4 yıllık döneme baktığımızda milyon nüfus başına ulaşılan bu yüksek oranlar, organ nakli bekleyen hastalar için önemli bir umut oldu. Vatandaşlarımızın göstermiş olduğu hassasiyet sayesinde organ nakli olan birçok hasta nakil olarak sağlığına kavuştu" şeklinde konuştu.
2016 yılı sonunda 20 pmp oranını aşacaklarını vurgulayan Dr. Akan, "20 pmp sınırını aşmak bizler için çok önemli. Çünkü biz 20 sınırını aştığımızda İngiltere gibi gelişmiş bir ülkeyi geçeceğiz. Önümüzde Fransa, Kanada, İspanya gibi bu konuda söz sahibi olan ülkeler var. 2017'deki hedefimiz 25 pmp oranını yakalamak. Bu rakamı yakaladığımızda Bursa bölgesi dünyanın en önde gelen ülkelerinin yakaladığı başarıyı yakalamış olacak" ifadelerini kullandı.
İHA