Bursa'da 2290 dairenin bulunduğu 35 yıllık toplu konutlar çatlaklar ve binaların birbirinden ayrılması sebebiyle oturulamaz halde. Binalarda hayatını sürdüren vatandaşlar, kurdukları dernek vasıtasıyla müteahhitle anlaştıklarını, Çevre Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin bürokratik engelleri aşmakta destek olmasını bekliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki "10 yıl içinde en az 7 şiddetinde deprem olacak" diyerek bütün dikkatleri üzerine çekti. Bursa'da yıllardır deprem korkusuyla yaşayan ve binaları çatlak olan Akpınar Mahallesi sakinleri, kentsel dönüşüm için engellerin kaldırılmasını istiyor.
Osmangazi ilçesi Akpınar Mahallesi'nde 429 bin metre karelik alana sahip konutlarda yaşayan binlerce vatandaş çatlayan evlerinin altında kalıp ölmemek için kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bir müteahhitle anlaşıp evlerini yenilemek istiyor.
Binaların büyük çoğunluğu çatlayan, muhtemel orta şiddetteki bir depremde yıkılacak olan binalarda korkuyla yaşayan vatandaşlar kendi imkanlarıyla çözdükleri kentsel dönüşüm projesinin önündeki bürokrasi engelinin kaldırılmasını ve güvenli evlerde oturmak istediklerini söyledi.
Bu konuda Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden destek aldıklarını ama başka bürokratik engellere takıldıklarını söyleyen Akpınar Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Altın, "2013 yılında gerçekleşecek olan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili Bursa Büyükşehir Belediyesi bir proje gerçekleştirdi. Bizde buradaki yaşayan vatandaşların mağdur olmaması adına bir kentsel dönüşüm derneği kurduk. 4 yıldır bu süreci devam ettiriyoruz. Sonra bu proje hayata geçmedi. Bizde 1050 konutlar sakinleri olarak dernek kurarak Bursa Büyükşehir Belediye Başkanıyla görüştük. Onun bize önerisi, "siz yatırımcıları bulun gelin biz size gerekli tüm desteği sağlayacağız" oldu. Belediye Başkanı bize bu konuda tüm desteğini verdi. Ama başka kurumlardan tam bir destek alamadık. Biz Ergün Kent İnşaatla ön protokol imzaladık. 3-4 yıllık süreçte bir çok firmayla da görüştük. En uygun teklifi sunan Ergün Kent İnşaatla yolumuza devam etmeye karar verdik. Şu anda projeyle ilgili planlama çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi.
"Orta şiddetli depremde evlerimiz yakılır"
Biz dernek olarak halkın faydalanması için bir proje yaptıklarının altını çizen Altın, "Yaptığımız işte hiçbir menfaat olmamasına rağmen kamu yararına yapılan bilgilendirme ofisinin yıkılması bizi üzdü. Burada yaşayan binlerce insan mağdur olmaya başladı. Binalarımız 35 yıllık yıprandı. Bir çok binada gözle görülür boyutlarda çatlaklar var, vatandaş binasının tadilatını yapamıyor. Son dönemde bir çok deprem olamaya başladı. 17 Ağustos'un benzeri bir deprem burada olursa buradaki binaların hiç birinin ayakta kalacağını zannetmiyorum. Biran önce kamu yararına bu kentsel dönüşümün burada gerçekleşmesi gerekiyor. Biz vatandaşlar olarak elimizden gelen her şeyi yaptık. Biz kentsel dönüşümü gerçekleştirecek firmamızı da bulduk. Firmada elinden gelen her şeyi yapacak. Büyükşehir Belediye Başkanı da gerekli desteği veriyor. Biz bakanlıktan da aynı desteği almak istiyoruz. Sayın Özhaseki, "10 yıl içinde 7 şiddetinde deprem olacak" açıklaması ile bir kez daha bu gerçeği gözler önüne serdi. Bakanlığın ve ilgili tüm belediyelerin bir an önce bize kolaylık sağlamasını arzu ediyoruz. Yoksa orta şiddetli bir depremde burası yıkılır" diye konuştu.
Dernek olarak 1700 üyeleri olduğunu hatırlatan Altın, "Bu konutlarda oturup derneğimize üye olmayan insanlar da kentsel dönüşümü istiyor. 1050 konutlar 429 bin metre karelik alana sahip, burada 2 bin 290 hak sahibi var bu alanın 121 bin metrekarelik alanı hak sahiplerine ait, Burada yapılacak kentsel dönüşümle 3 bin 500 daire meydana çıkacak" şeklinde konuştu.
İHA