Bursa İlker Çelikcan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde hasta ve hasta yakınlarına grup terapisi uygulaması yapılarak tedavi desteği sağlanıyor.
İlker Çelikcan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Sosyal Hizmet Uzmanı Filiz Er, hasta ve hasta yakınlarına yönelik yapılan grup terapi yöntemiyle fizik tedavi hastalarının tedavisinde olumlu tepkiler alındığını ifade etti.
"Hasta ve hasta yakınlarına yönelik psiko-sosyal bireysel görüşme yolu ile bilgilendirme ve danışmanlık desteğinin yanında grup terapisi uygulaması yapıyoruz" diyen Sosyal Hizmet Uzmanı Filiz Er, "Haftalık grup terapileri, sosyal paylaşım grupları gibi organizasyonlarla hastaların kendilerini yalnız hissetmesi engelleniyor. Karşılıklı duygu ve sorunlarını paylaşıyorlar. Hastalık ve karşılaştıkları sorunlar hakkında birbirlerine destek oluyorlar" dedi.
Rehabilitasyonun temel amacının hastanın bedensel ve sosyal kayıplarını azaltıp fonksiyonel kapasitesini artırmak, günlük hayatta mümkün olduğunca bağımsız olmasını sağlayarak yaşam kalitesini yükseltmek olan bir eğitim süreci olduğunu kaydeden Er; sözlerine şöyle devam etti: "Sosyal Hizmet Uzmanı olarak bizlerde sağlıkta bütüncül bir bakış açısı ile tedavi ekibinin bir parçası olarak hastalarımıza ve hasta yakınlarımıza psikoeğitim, psiko-sosyal destek, sosyal beceri, yeni beden imajına uyum, aile içi uyumu güçlendirme, sorunlarla baş etme beceri eğitimi, iletişim becerilerini geliştirme gibi konularda yardımcı oluyoruz. Bu anlamda aynalama, rol-play gibi çeşitli grup oyunu ve tekniklerinin yanında psikodrama yöntemlerinden faydalanmaktayız. Bu gruplarda, hastalık hakkında bilgi vermenin yanında hastalık sürecinde oluşabilecek sorunlara baş etme yolları öğretiliyor. Yaşanan sorunların birlikte konuşulması ve tartışılması hedefleniyor. Özellikle hastalarımızda fiziksel hastalıklarının yanında depresif belirtiler sık karşılaştığımız bir durumdur. Hastanın yaşlı olması bu süreci daha da zor hale getirebilmektedir. Hastalarımızla hastaneye yatışından itibaren bireysel görüşme yaparak hastayı ve ailesinin psikososyal durumunu değerlendiriyoruz. Daha sonrasında hem hastayı hem de yakınlarını grup terapisine alıyoruz. Örneğin terapi seansları sayesinde ve elbette hekimlerimiz, fizyoterapistlerimiz ve hemşirelerimizin çabası ile ayağa kalkma yetisine sahip olan ancak bu hastalarda sıkılıkla karşılaştığımız korku ve endişe nedeniyle tekerlekli sandalye ile dolaşan hastalarımız terapi sonrası walker ile kendi başına yürüme motivasyonunu kazanabiliyorlar. Bazen de hasta yakınlarını hastalardan ayrı alarak 5 hafta süren terapi uyguluyoruz"
Sosyal Hizmet Uzmanı Er, İlker Çelikcan Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesinin kendilerine böyle bir desteği vermesinden dolayı çok memnun olduklarını dile getirdi.
İHA