Büyükşehir Belediyesi’nden Çiftçilere 12 Bin Ceviz Fidanı

Samsun Büyükşehir Belediyesi çiftçilere 12 bin ceviz fidanı dağıttı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi çiftçilere 12 bin ceviz fidanı dağıttı.

İlçelerdeki tarım ve hayvancılığa büyük önem veren Samsun Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl çiftçilere tohum, yem ve ana arı dağıtmıştı. Belediye, desteklerine bu sene de devam ediyor. Çiftçilere büyük mali külfet getiren ve üretimlerini zorlayan konularda elini taşın koyan Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı, destek mekanizmasına da yeni düzenleme getirdi. Başkanlık, kırsal kalkınmaya ilişkin çeşitli hizmet ve desteklerini bundan böyle gelişimini topraktan sağlayan, bilinçli üretim yapan, hevesli ve profesyonel çiftçilere verecek. Kriterlere uymayan çiftçilerin yaralanamayacağı yeni destek sisteminde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri ise kontrolör vazifesi görecek.

Yeni destek sistemini Türkiye üretiminin tüketimi karşılayamadığı ceviz ile başlatan Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı, kriterlere uyan çiftçilere değeri 200 bin lira olan ceviz fidanı dağıttı. Ladik'te bin, Kavak'ta bin 500 ve Asarcık'ta 2 bin 500 adet fidan dağıtan Büyükşehir Belediyesi Canik, Atakum, Bafra, Alaçam ve Yakakent dahil toplamda çiftçilere 12 bin adet ceviz fidanı hibe edecek.

Çiftçilerin geliri artırmak isteyen Samsun Büyükşehir Belediyesi, mevsimsel koşullar bakımından üretimi için son derece müsait olan Samsun'daki tarım arazilerinde ceviz üretimini artırıp ithalatın azaltılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Bu amaçla Balıkesir-Bandırma'dan getirtilen 12 bin adet "chandler" cinsi aşılı köklü anaç yabani ceviz fidanı dağıtımına Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı, güney ilçelerinden başladı.

Ladik, Kavak ve Asarcık'taki fidan dağıtımına Ladik Kaymakamı Mustafa Temiz, Kavak Kaymakamı Mevlüt Şekerci, Asarcık Kaymakamı Hüseyin Tutuş, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, ilçe tarım müdürleri ile ceviz üreticileri katıldı. Fidanları alan ceviz üreticileri, destekten dolayı Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

Dağıtım töreninde konuşan Kavak Kaymakamı Mevlüt Şekerci, "Kırsal kalkınmayı desteklemek adına Büyükşehir Belediyemiz, tarım ve hayvancılığa büyük önem veriyor. Geçen yıl gübre, tohum, polen ve ana arı dağıtmışlardı. Bu sene de ceviz fidanı dağıtıyorlar. Ellerinden gelen tüm katkıyı vermeye çalışıyorlar. Ceviz son zamanlarda çok fazla alınıp satılan, piyasada önemli yer bulan, besin değeri açısından da faydalı bir ürünümüz. Yeteri kadar üretilmediği takdirde ithal de edilen bir ürünümüz. Vatandaşımızın, üreticilerin kırsalda kalmasını istiyorsak, şehirlere göç etmesini istemiyorsak gelir elde etmesini sağlamak zorundayız. Ceviz de çiftçimize ek gelir sağlayacak önemli bir ürün. Bir aileyi rahatlıkla geçindirecek bir ürün. İnşallah verim alırsınız" dedi.

Asarcık Kaymakamı Hüseyin Tutuş, "Güzel bir hizmet. Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz. Ceviz son yılların en önemli meyvelerinden biri haline geldi. Bu destekle daha yüksek verim alabileceğimizi düşünüyorum. Siz örnek olursanız, daha da yaygınlaşacağı bir gerçektir. Fidanlara gereken hassasiyeti gösterir, bakımlarını yapar ve üretime önem verirseniz, destek sürecek. Bol kazançlar diliyorum" şeklinde konuştu.

"Kriterlere uymayanlara destek yok"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüklerinin yaptığı tespitler üzerine fidanları gerçek ceviz üreticilerine vermek üzere geldiklerini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sefer Arlı. "Yaptıklarınızı gelip yerinde görüp inceleceğiz. Etrafı çevriliyse, güzel ve bakımlıysa, sulamasını yapıyorsa desteğimizi artıracağız. Bilinçli tarım yapanların her zaman yanındayız. İlçe tarım müdürlüğümüz eğitimleri verecek. İsteyen, heves edenler ve profesyonel yapanlara destek vereceğiz. Yoksa bu işin vebali var" uyarısında bulundu.

"Arazilerinizi kullanın"

Hayvancılık konusunda da desteklere devam edeceklerinin altını çizen Arlı, "Yeter ki köyünüzdeki arazileri kullanın. Dikin, ekin, üretken, üretici olun destek olacağız. Gelecek nesillere güzel miras bırakın. Yem ve gübre desteği veriyoruz. İlçe tarım müdürlüğümüze görüşün. Biz kriterlerimizi koyuyoruz. Uyanları, layık olanları ilçe tarım müdürlüğümüz bildirecek. Biz de gelip dağıtacağız. Dikerken tarla eğitim verilecek. Aşı yapıp çoğaltırsınız. Saldım çayıra mevlam kayıra olursa bir daha destek yok. Sizi de diğer üreticilere şikayet edeceğiz. İnşallah ceviz üretimini giderek artırıp yaygınlaştırarak ithalatı düşürmeyi hedefliyoruz. Yeteri kadar ceviz üretirsek de ihraç eder duruma gelebiliriz. 2030 yılında küresel ısınmadan dolayı İç Anadolu ve Karadeniz, tarım ve hayvancılık yapılan en uygun bölgeler olacak. Bu arazileriniz de çok kıymetli hale gelecek. Şimdiden arazilerini iyi kullanın. Geleceğin mesleği tarım ve hayvancılık" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.