Büyükşehir’den Arıcılara 2 Bin Arı Kovanı

Daha önce 4 bin kovanının dağıtıldığı Gaziantep'te, arı üreticisine 2 bin kovan daha dağıtıldı.

Gaziantep'te arı üreticilerine törenle 2 bin kovan dağıtıldı.

Daha önce 4 bin kovanının dağıtıldığı Gaziantep'te, arı üreticisine 2 bin kovan daha dağıtıldı. Büyükşehir belediyesi tarafından arı üreticilerine verilen kovanlar, düzenlenen törenle dağıtıldı. Botanik Bahçesi'nde düzenlenen törene AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti İl Başkanı Eyyüp Özkeçeci, Arı Yetiştiricileri Birliği üyeleri ve ilgililer katıldı.

"Gaziantep'te 100 ton civarında artış olmuş, bu sevindirici bir durum"

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül baharın gelişiyle birlikte çok güzel ve anlamlı bir hizmet için bir araya geldiklerini kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ekibinin sürekli çiftçinin ve üreticinin yanında olduğunu belirten Gül, "Arı gibi memleketimize daha çok nasıl hizmet ederim diye çalışan bir büyükşehir belediye başkanımızı var. Bu çalışmalarda hamolsun meyvelerini veriyor. Bu kovan dağıtımı sayesinde Gaziantep'te 100 ton civarında artış olmuş, bu sevindirici bir durum. Ama bu yetmez diyoruz. Daha fazla üretim ve artış için, ülkemizin ve şehrimizin ekonomisine katkı için bu tür programlar çok önemli" dedi.

Çin'de 47, türkiye'de 17 kilo bal alınıyor

Gaziantep Büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin ise, arı üreticilerine ülkedeki ve bölgedeki arıcılık ile ilgili bilgi verdi. Şahin, Çin'de kovan başı üretimin 47 kilogram, Türkiye'de ise 17 kilogram olduğunu belirtti. Türkiye'nin Akdeniz ve Mezotopomya'da yer aldığını hatırlatan Şahin, ülkenin coğrafi olarak daha iyi iklime, insan olarak daha çalışkan yapıya sahip olduğunu da kaydetti.

"Çok çalışmamız gerekiyor"

Arıcılar için bal ormanı kurduklarını ifade eden Şahin, arı ve karıncanın çalışkanlığına da vurgu yaptı. 2014 yılında 130 bin ton bal üretildiğini, 2016 yılında 220 bin ton üretildiğini ifade eden Şahin, bu rakamların yeterli olmadığını aktardı. Şahin, "Bizim üretimimizi arttırmamız lazım. Güçlerimizi birleştirmemiz ve daha çok çalışmamız gerikyor" şeklinde konuştu.

"Toplamda 10 bin kovan dağıtılacak"

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz da kuruldukları günden buyana Gaziantep'te yaptıkları projeleri özetledi. Her ilçenin toprak yapısına göre tarımsal destekleme yaptıklarını belirten Yılmaz, arıcılıkta en çok kovan sahibini Çin ikinci sırada ise Türkiye'nin olduğunu söyledi. Yılmaz, bal üretiminde ise Çin'in gerisinde kalındığını belirtti. Yılmaz, Kuran'ı Kerim'de de balın önemine dikkat çekildiğini ayetlerle örneklendirdi. Geçmiş 2 yıl içinde 4 bin arı kovanı dağıtımı yaptıklarını vurgulayan Yılmaz, bugün de 2 bir kovan ile 6 bin kovan dağıttıklarını belirtti. Arı kovanı dağıtım projesinin 5 yıl süreceğini ve bu süreç içerisinde toplamda 10 bin kovan dağıtmayı planladıklarını belirten Yılmaz, "Bu proje ile hem kovan sayısını hem bal üretimini en az yüzde 50 oranında arttırmak istiyoruz. Sadece arı ve kovan ile ilgili çalışma yapmıyoruz. Bunların bal üretimi için bal ormanları ile ballı ve miktarlı tohumları üreticilerimize veriyoruz. Bal ormanlarımıza lavanta bitkileri diktik ve lavanta balları almaya başladık" diye konuştu.

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca ise Gaziantep arıcılığı ile ilgili genel bilgiler verdi. Koca, 120 yıl aradan sonra Türkiye'de arıcılık kongresinin yapılacağını ve ülkede arıcılığını geldiği konuma dikkat çekti. Konuşmaların ardından Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Başkan Şahin'e arıların olduğu bir tablo hediye edildi. Daha sonra üreticiler ile birlikte toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.