Çağlayancerit Helete kasabası düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Helete kasabası son dakika gelişmeleri, Helete kasabasına özgü yemekler, Çağlayancerit Helete kasabasının tarihi, Helete kasabası nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Helete kasabasına ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Helete, Kahramanmaraş ilinin Çağlayancerit ilçesine bağlı bir kasabadır. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu kasabanın yakınlarından geçiyorsanız Helete kasabası Resimleri ve Helete kasabası videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Çağlayancerit Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Çağlayancerit Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Çağlayancerit Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Çağlayancerit Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çağlayancerit Helete kasabasında doğan biri var mı? Çağlayancerit Doğumlu Ünlüler Kimler?
Helete, Kahramanmaraş ilinin Çağlayancerit ilçesine bağlı bir mahalledir.
Kasaba tarihi yerleşim açısından çok eskilere dayanmaktadır. Kasaba çevresinde bulunan mağaralar ve tarihi yerleşim yerleri bu çevrenin çok eski tarihlerden itibaren bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Bu tarihi yerleşim yerlerinden biride ALAÇIK olarak bilinen yerdir.
Kasaba; Cumhuriyet, Karadağ ve Yeşiloba mahallerinden oluşmaktadır. Osmanlı 16. yüzyıl tahrir defterlerinde belde Göynük'e bağlı bir köy olarak Helete adıyla geçmektedir. Helete'nin adı 7 Mayıs 1968 yılında belde yapılmasıyla beraber Düzbağ olarak değiştirilmiştir. Ancak Düzbağ'ın adı 26.11.2010 tarihinde çıkan resmi gazetede Bakanlar Kurulu kararının yayınlanması ile yeniden HELETE olarak değiştirilmiştir.
Kasaba önce Pazarcık ilçesine bağlı iken Çaglayancerit'in ilçe yapılmasıyla buraya bağlı bir kasaba olmuştur. Kasabanın şu anda üç mahallesi vardır. Bunlar; Cumhuriyet Mahallesi, Karadağ Mahallesi, Yeşiloba Mahallesi'dir. Kasabanın üç mahallesinin de kanalizasyon şebekesi tamamlanmış olup, telefon şebekesi de yer altından gitmektedir. Kasaba merkezindeki cadde ve sokakların % 80'i parke taşı ve beton kaplama yapılmıştır. Düzbağ ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerine kuruludur. Belde sakinlerinin büyük bir çoğunluğu Avrupa ülkelerinde işçi olarak çalışmaktadır. Düzbağ beldesinde; üç ilköğretim okulu, bir lise, bir sağlık ocağı, dört cami bulunmaktadır.
COĞRAFİ DURUMU
Monoğrafik yönden incelediğimiz Helete Kasabası Akdeniz bölgesinde K.Maraş ili Çağlayancerit ilçesine bağlı ( çok ) güzel bir kasabadır. 'HELETE' Kasabasının dört tarafı dağlarla ve yüksek platolarla çevrilidir. Dört tarafı yüksek platolarla çevrili bir çukurluk içerisinde derli toplu ve çok güzel bir yerdir. Kasabaya giriş yolundan muazzam ve şirin bir görünümü vardır. Modern gelişmiş ve zengin bir kasabadır. Kasaba, Doğu torosların uzantısı olan dağlarla çevrilidir. Kuzeydoğusunda Sürmeli, kuzeyde dede, dağları, batısında Sivri, güneyinde Eskiköy tepeleri, ve güneydoğuda Karyağan dağları ile çevrilmiştir.
Kasaba ile sınır komşusu olan köyler ise, Doğuda Hacılar ve Savran köyleri, kuzeyde Nurhak ilçesi batıda Küçükcerit köyü, güneybatıda Bozlar kasabası, güneyde ise İnekli (Yeşiloba) ve Azaplı köyleridir. Bu çevrenin en yüksek dağlarından biri olan Nurhak Dağı (3081 m.) Düzbağ Kasabasına 25-30 km. uzaklıktadır. Kasabanın çevresindeki dağlar önceleri ormanlarla kaplı iken şimdi bilinçsiz kesim nedeniyle ağaçlar yok olmuş durumdadır. Bazı yerlerde küçük ağaç toplulukları ve çalılıklar vardır.Kasabanın denizden yüksekliği 900m. dir
Ayrıca kasabanın kuzeybatısındaki Engirzek dağlarından doğan ve kasabanın yanından geçen Göksu çayı kasabaya ayrı bir güzellik katmaktadır.
İKLİMİ
Heletekasabası K.Maraş sınırları dahilinde olması sebebiyle Akdeniz Bölgesi sınırları içerisindedir. Fakat burada Akdeniz İklimi görülmez. Güneydoğu Anadolu sınırları içindeki Adıyaman ili Gölbaşı ilçesi ile sınır komşusu olmasından ve Doğu Anadolu'ya yakın olması sebebiyle kasabada Karasal İklim hüküm sürer. Bitki örtüsü karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde görülen, kışları yaprağını döken geniş yapraklı ağaçlar (Kavak, Mazı, Palamut, Çınar, Meşe, v.b.) ile yaprağını dökmeyen (Ardıç, Diken ardıcı v.b. gibi) iğne yapraklı ağaçlardan oluşmaktadır.
ULAŞIM VE HABERLEŞME
Kasaba ulaşım yönünden kolay bir yapı arzeder. Kasabaya iki yönden ulaşım araçları giriş çıkış yapabilir. Ayrıca yaya ve at, katır , eşek gibi binek hayvanları ile birçok yönden ulaşım sağlanabilir. Kasabanın 'Ulaşımı kolaydır. K.Maraşa 117 km., Pazarcık'a 70 km. Gölbaşına 22 km. lik düzgün karayolu ile bağlıdır. Çağlayancerit'e 17 km. likAsfalt yol ile bağlıdır. Ayrıca Nurhak'a 20 km. lik yaya veya binek hayvanları ile ulaşmak mümkündür' Kasabadan önceleri K.Maraş'a, Gölbaşın'a ve Elbistan'a at, katır, ve eşekle çeşitli mamüller satmak ve oralardan başka şeyler almak için ulaşım yapılmakta idi. Şimdi bu şehirlere motorlu vasıtalarla ulaşım yapılmaktadır. At, katır, eşek gibi hayvanlar ise yakın yerlere bağ ve bahçelere gidip gelmeye ve birde dağlardan yakacak odun getirmeye yaramaktadır. Hatta tarlalara giden yolların iyileştirilmesi ve Motorsiklet fiyatlarının köylünün bütçesine uygun olması motorsiklet alımını artırmış ve bağ bahçelere gidiş gelişler motorsıkletle yapılmaya başlanmıştır. ( Ayrıca köylü son yıllarda motorsiklet değilde römorklü motor yağı ile çalışan ve aynı zamanda çok fonksiyonlu küçük motorlarda kullanarak işlerini görmektedirler.) Yinede binek hayvanlarından biri veya birkaçı köydeki evlerin çoğunda bulunmaktadır. Kasaba ile Şehirlerarasındaki yolların iyileştirilmesi kasaba şehir ilişkilerinin artmasına sebep olmuştur. Kasaba ile Gölbaşı, Pazarcık, K.Maraş istikametindeki yol 1992 yılında asfalt yapılmıştır. Kasabadan Gölbaşı, Pazarcık, K.Maraşa ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Her sabah saat 6da, 7de, 8 de, 9da, ve 10 da olmak üzere 5 tane minibüs çalışmaktadır. Kasaba ile Çağlayancerit arasında günde bir tane minibüs seferi vardır. Bu sefer sabah saat 8 de dir. Kasabadan her gün bir tane minibüste G.Antep'e gitmektedir. Kasabada ulaşımı düzenleyen bir kooparatif vardır. Kasaba haberleşme açısından da çok iyidir. Kasaba 1978 tarihinden itibaren otomatik Telefon görüşmelerine kavuşmuştur. Kasabada çok evde Telefon bulunmaktadır. Yaptığımız ankette Kasaba halkından % 64 ü evde telefon var diye cevaplamıştır. Kasabada telefon abone sayısı 600 civarındadır.
KASABANIN TARİHÇESİ
Kasaba tarihi yerleşim açısından çok eskilere dayanmaktadır. Kasaba çevresinde bulunan mağralar ve tarihi yerleşim yerleri bu çevrenin çok eski tarihlerden itibaren bir yerleşim yeri olduğunu gösteremektedir. Bu tarihi yerleşim yerlerinden biride ALAÇIK olarak bilinen yerdir. ALAÇIK; Halep-Elbistan kervan yolu üzerinde olduğu ve işlek bir yerleşim birimi olduğu ileri sürülmektedir.
Yine Kasabanın ilk kuruluş yeri olarak 'Eski köy' denilen yerde kurulduğu söylenmektedir. Buradan ayrılıp kasabanın şimdiki bulunduğu yere yerleşmesi ise çevrede bulunan diğer aşiret halklarıyla çatışmalardan ve kavgalardan kaçılarak olduğu söylenmektedir. Kasabaya ait 'Tesbit ettiğimiz ilk tarihi kayıtlar KANUNİ dönemine tekabül ediyor. Bu dönemde Helete, çevrede en kalabalık nüfusu barındıran bir köy olarak gözükmektedir. Halkı 'Türkmen taifesindendir'. Ancak Helete' nin tarihini daha ileriye götürmek mümkündür. Çünkü Heletenin güneybatısında tarihi HADES (Göynük) şehri bulunmaktadır'. Dulkadir Beyliğinin Osmanlıya iltihakından sonra bölgede muhtelif tahrirler yapılmıştır. Başbakanlık Osmanlı Arşivinde 402 no lu defterde yer alır. Adı geçen defterin 1526 tarih veya bu yılı takip eden yıllar olması gerekir'' 'Bu ilk tahrir defterine göre Göynük bir nahiye gözükmektedir.''Yine bu tahrir defterinde Heletede Göynük'e bağlı bir köy olduğu görülmektedir. Kasaba hicri 1216 (1808) tarihli bir cami bulunmaktadır. Cami Abdurrahman ağa tarafından yaptırılmıştır. Günümüze intikal etmiştir. Diğer bir rivayete göre de kasabanın kurucularının AYŞENİN UŞAKLARI, FETTAHOĞULLARI aşiretinin olduğu da söylenmektedir. Kasaba önce Pazarcık ilçesine bağlı iken Çağlayancerit'in ilçe yapılmasıyla buraya bağlı bir kasaba olmuştur.
SINIRLARI
Doğuda: Adıyaman / Gölbaşına bağlı Savran ve Hacılar köyleri. Batıda: Küçükcerit, Aksu köyleri Kuzeyde: Nurhak ilçesi Güneyde: Adıyaman Gölbaşına bağlı Azaplı, İnekli köyleri yer alır. Güney batıda: Bozlar ile komşudur.
TOPRAK
Kasaba ekonomisi genelde tarıma ve hayvancılığa dayanır. 19.000 dönümü sulu gerisi kuru tarım yapılan 42.000 dönüm arazi mevcuttur. Sulu tarım yapılan yerlerde fasulye, şekerpancarı, soğan, mısır, elma, kaysı, şeftali, kiraz, vişne, ceviz, hurma ve sebzeler (domates, patlıcan, biber gibi) yetiştirilirken, kuru tarım yapılan yerlerde buğday, nohut, arpa gibi ürünler yetiştirilmektedir. Ayrıca buğday sulu alanlarda da yetiştirilmektedir. Istenilirse buğdaydan sonra ikinci bir ürün ekilebilmektedir. Ayrıca kasabanın güney ve güneydoğu taraflarında bağcılık faaliyetleride gelişmiştir. Genellikle killi olmakla birlikte, humuslu ve kumlu toprak yapısıda görülmektedir. Toprağın tarım dışında kalan kısımlarda ise küçükbaş hayvan yetiştiriliciği yapılmaktadır.
ENERJİ KAYNAKLARI
a) Su ve elektrik şebekesi
Eskiden içme suyu kasabanın çevresindeki pınar, çeşme ve Göksu çayından sağlanırmış. Düzbağ kasabası içme suyu Karapınar mevkiinden borularla getirilmektedir. Şebeke 1975 'te Mehmet Küpelikılıç zamanında yaptırılmıştır. Burası kasabanın 8 km batısındadır. Kasabanın mevcur içme suyu yetersiz olup Aksu mevkiinden su getirme çalışmaları devam etmektedir. 1996 da projesi tamamlanan Aksu içme suyu projesi şu anda tamamlanmıştır. Bu proje ile tahminen 24 lt/sn su kasabaya verilmektetir. Kasabaya elektirik şebekesi 1973 tarihindegelmiştir. Kasabada 5 trafo vardır. Kasabanın bütün evlerinde elektirik vardır. Kasabaya ait Alaçık mezrasınada elektirik çekilmiştir. Şu anda Kömegaz mevkiisinede elektirik verilmiştir. Ayrıca Boğaz mevkiine elektirik şebekesi döşenmektedir. Elektrik çekilmeden önce evlerde aydınlatma aracı olarak çıra, dara, gaz lambası gibi aletler kullanılırdı. Kasaba sokaklarıda aydınlatma sistemine bağlıdır.
b) Yakacak-ısınma kaynakları
Kasabada yakacak-ısınma kaynakları olarak genellikle odun kullanılmaktadır. Son yıllarda kömür kullanımınada başlanmıştır. Isınma aracı olarak teneke sobaları ve modern sobalar kullanılmaktadır. Okul, Belediye binası gibi yerler kalorifer sistemine bağlıdır. Camii' lerde motorinle çalışan kaloriferler hizmet vermektedir. Ayrıca bazen elektirikli sobalar kullanılmaktadır. Odun çevredeki ormanlardan elde edilirken, kömür dışarıdan getirilmektedir.
TOPLUMSAL HİZMETLER
OKUL
Kasabada şu anda üç ilköğretim birde lise mevcuttur. Bunlardan düzbağ ilköğretim okulu 1985'de öğretime açılmıştır. Düzbağ Cumhuriyet ilköğretim okulu, önceleri ilk okul iken sekiz yıllık eğitime geçiş ile ilköğretim olmuştur. Düzbağ yerşiloba ilköğretim okulu da vardır. Düzbağ lisesi 1992-93 yılında eğitim öğretime açıldı, Kasaba uluslar arası ve şehirlerarası otomatik telefon santralı bulunmaktadır. Kasabada çoğu evin telefonu vardır. PTT' ye telefona abone olmak için başvurular vardır.
CAMİİ
Kasabada Düzbağ Merkez Camii, Cumhuriyet Camii, Yunus Emre Camii ve Mesudiye olmak üzere dört cami mevcuttur. Kasabalıların büyük kısmı dini vecibelerine bağlıdır. Yazları bu camilerde çocuklara Kuran kursları açılmaktadır.
DEĞİRMEN
Kasabada ikisi Yeşiloba mahallesinde biri Karadağ mahallesinde olmak üzere üç değirmen vardır. Bu değirmenler elektirikle çalışmaktadır. Kasabalılar tahıllarını bu değirmenlerde öğütmektedir.
MARANGOZ
Kasabada beş tane marangoz bulunmaktadır. Bunların dört tanesi Yeşiloba mahallesindedir. Biride Cumhuriyet Mahallesindedir
SAĞLIK OCAĞI
Kasabada sağlık Ocağı 1993 yılında kurulmuştur. Kasabada aşı faaliyetleri sağlık ocağı görevlilerince yerine getirilmektedir. Küçük yaralanmalar sağlık ocağında yapılmaktadır. Acil durumlarda ilk müdahale yine burada yapılmaktadır. Ayrıca bu sağlık ocağına ait bir morg bulunur. Sağlık ocağına ait sağlık ocağı lojmanlarıda bulunmaktadır.
BAKKAL
Kasabada şu anda 46 bakkal bulunmaktadır. Kasabalı ihtiyaçlarını bu bakkallardan karşılamaktadır.
DEMİR DOĞRAMA ATÖLYESİ
Kasabada altı tane demir doğrama atölyesi bulunmaktadır. Bunlardan dört tanesi Yeşiloba mahallesinde, bir tanesi Cumhuriyet, bir tanesi de Karadağ mahallesinde bulunmaktadır.
BERBER
Berber kasabada üç tanedir.
FIRIN
Kasabada yedi adet taş fırın vardır. Bir adette ekmek fabrikası mevcuttur. Kasabalı ekmek ihtiyaçlarını bu fırından sağlamaktadır.
BUNLARIN DIŞINDA
Kasabada 1 ayakkabı tamircisi, 2 pastahane, 1 ayakkabı mağazası,2 kasap,3 tüp bayii,2 tantunici, 3 yem satışhanesi, gübre satıcısı, 1 çimento, biriket satıcısı ve 1 de ziraat ilaçları satan yer mevcuttur. 3 tane nalbant, 5 tane kıraathane, 1 kütüphane, 2 petrol ofisi, 2 bilardo salonu mevcuttur. 'sanayi' ile ikiz olan 'şehir'i besleyen insan kaynağının köyden, başka bir deyişle tarım alanlarından geldiği görülür. Bu sebeple köyden şehre göç konusu, özellikle böyle bir oluşum meseleleriyle karşı karşıya bulunan az gelişmiş ülkeler için önem kazanmaktadır. Göç olayı bir yerden başka bir yere yer değiştirmeyi ifade eder. Kasabadan günümüzde dışarıya bir hayli göç olmaktadır. Bunlar daha çok Almanya, Fransa, Hollanda gibi yerlere işçi olarak gitmektedir. Buralara giden işçiler gelmek için gitse de bir süre sonra oralara yerleşip kalmaktadır. Kendiler kalmasa bile orda doğup büyüyen çocukları kasabaya dönmek istememektedirler. Bunların kasaba ile ilişkileri devam etmektedirler. Bunun dışında kasabadan şehirlere iş için gidildiği gibi bazıları da şehirlere yerleşmek için göç etmektedir. Buralar Gölbaşı, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adana, Hatay ve İSTANBUL gibi yerlerdir.
Kasabadan göç olayının en başta gelen sebebi issizliktir. Kasabanın halkından 3500-4000 kişi dış ülkelerde yaşamaktadır. Bir yapılan ankette 'Kasabadan dışarıya göç etme sebepleri nelerdir?' sorusuna verilen cevaplar işsizlik, meslek olmaması, iş sahası olmaması ve iş imkanları olmamasına verilen cevaplardır. 'Az gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de 'şehirleşme' sanayileşmeye oranla daha hızlıdır. Çoğu hallerde tarımdaki 'gizli işsizlik' köyden şehre göçün bir sonucu olarak ya 'açık işsizlik' halini almakta yâda gezici satıcıların ve hizmetlilerin sayısını çoğaltmaktadır. Öte yandan şehirdeki nüfus artışının 'şehirli' artışından daha fazla olduğu söylenebilir. Köyden şehre göç hareketi karşı konulacak bir hareket değil düzenlenecek ve yön verilecek bir harekettir.