Çalşimşek, Karadutun Faydaları Hakkında Bilgi Verdi

Aksu Vital Ar-Ge Merkezi'nden Ömür Çalşimşek, karadutun halk arasında bademcik iltihabının giderilmesinde, özellikle çocuklarda pamukçuk olarak bilinen...

Aksu Vital Ar-Ge Merkezi'nden Ömür Çalşimşek, karadutun halk arasında bademcik iltihabının giderilmesinde, özellikle çocuklarda pamukçuk olarak bilinen ve Candida türü mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonunda doğal bir ürün olmasından dolayı tercih edildiğini belirtti.

Aksu Vital Ar-Ge Merkezi'nden Ömür Çalşimşek, karadutun faydaları hakkında açıklamalarda bulundu. Çalşimşek, Anadolu'da yetişen dut ağaçlarının yüzde 95'i morus alba, yüzde 3'ü ise morus rubra olduğunu belirterek "Anadolu'da yetişen dut ağaçlarının yüzde 95'i morus alba, yüzde 3'ü ise morus rubra'dır. Yani Türkiye'de çok az bulunur. Bitkinin meyvelerinde önemli bir antioksidan grubu olan antosiyanin, N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Cu, Mn ve Zn mineralleri ve organik asitler içermektedir.Türkiye'de meyveleri ağız yaraları için kullanılmaktadır. Yine başka bir kullanım şekli de boğaz ağrısıdır. Bademcik iltihabının giderilmesinde, özellikle çocuklarda pamukçuk olarak bilinen ve Candida türü mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonunda doğal bir ürün olmasından dolayı tercih edilir" dedi.

Meyvelerinin çeşitli klinik örneklerden izole edilen Candida türleri üzerinde etkisinin gözlendiğini belirten Çalşimşek, "Ayrıca meyvenin etkisiyle ilgili yapılan bir klinik çalışmada yüksek demir içeriğine bağlı olarak hemoglobin düzeyinin arttığı gözlenmiştir. Bebeklerde, çocuklarda ve ergenlerde sıkça rastlanan anemiye karşı kullanılabileceği belirtilmektedir" diye konuştu.

Çalşimşek karadut ile ilgili şunları belirtti: "Morus Nigra tüm dünyada 100'den fazla varyantı olan bir ağaç türüdür. Yunanlı ve Romalı yazarların birçok eserinde karaduttan bahsedilmektedir. Efsaneye göre Piremus ve Tisbe adlı iki sevgili bu ağacın altında ölmüştür. Meyveler rengini Piremus'un kanından almış, Tisbe'nin gözyaşları ise ağacın yapraklarına karışmıştır. Karadut meyvesinin lekesi normalde çıkmaz ama ele sürülen meyvenin lekesi meyvenin yapraklarını elinize alıp ovuşturduğunuzda leke yok olur. Yani Piremus'un kanını Tisbe'nin gözyaşları siler. Morus latince gecikme anlamına gelen Mora kelimesinden gelir. Çünkü en geç çiçek açan bitkilerdendir. Hatta bu yüzden ağaçların en akıllısı olarak da nitelendirilmiştir".

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !