Avrupa ve Asya kıtalarını bir kez daha birleştirecek, Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temeli Başbakan Binali Yıldırım tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da telekonferansla katılımıyla atıldı.
Dünyanın en uzun asma köprüsü olacak Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temeli atıldı. Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'te tamamlanarak açılması planlanan köprünün yanı sıra proje kapsamında 354 kilometrelik otoyolda 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit inşa edilecek.
Lapseki'deki tören alanında konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, geçmişten geleceğe bir köprü kurduklarını belirterek, "Türkiye'ye yakışan büyük bir eserin 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelini atıyoruz. Cumhuriyetimizin en büyük projelerinden birisinin temel atma töreninin 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde gerçekleşmesi ayrı bir anlam ifade ediyor. Adeta geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz. Bugün Avrupa ve Asya'yla 6.kez birleştiriyoruz. Çanakkale Boğazı'nın altın gerdanlığı hayırlı uğurlu olsun. Çanakkale'den dünyaya güçlü büyük Türkiye gerçeğini haykırıyoruz. Ey Avrupa Çanakkale'ye bak. "Çanakkale geçilmez" diyen ecdadın torunlarına bak. Dünyanın en büyük eserini Cumhuriyetimizin 100.yılında milletimize, Çanakkale'ye kazandırmak için bugün ilk harcı koyuyoruz, başlangıcı yapıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü ile artık 45 dakikada geçilen boğaz 3-4 dakikada geçilecek. Bu millete helal olsun. Bu milletin dertleriyle dertlenmek milletimizin hayallerini gerçeğe dönüştürmek Ak Parti iktidarlarına nasip oluyor. Bu köprü, "Çanakkale geçilmez" diyen ecdadımızın aziz hatıraları için yedi düvele en güzel cevaptır Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Milletimizin içi rahat olsun. Vatanımıza milletimize hayırlı olsun" dedi.
Başbakan Yıldırım, Çanakkale'de ecdadın çok ağır şartlarda zaferi kazandığını hatırlatarak, "Ecdadımız burada düşmana "Çanakkale geçilmez" dedi. Ancak bugün gelinen noktada Çanakkale milletimiz için her türlü geçilir. Denizden de havadan da 1915 Çanakkale Köprüsü ile de geçilir. Hayırlı uğurlu olsun. Bu mücadele, çok büyük zorluklarla buraya geldi. Çok ağır şartlarda bu zaferi ecdadımız kazandı. Bizim Kurtuluş Savaşı'nda ve öncesinde yaşadığımız en büyük zorluklardan birisi yoldu. İstanbul'dan Yemen'e gitmek, asker götürmek, oradakileri Anadolu'ya getirmek için aylarca yabancıların gemileri beklenirdi. Seyahat bir eziyete dönüşürdü. Yolculuk yapmak isteyenler limanlarda perişan olurdu. Deniz yolu taşımacılığı hep yabancıların elindeydi. Hicaz, Körfez'deki silah bırakan askerlerin geri getirilmesi büyük bir problem oluyordu. Ulaşım sıkıntısının bedelini bu millet o dönemlerde çok ağır ödedi" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 18 Mart Çanakkale Stadyumu'ndan telekonferansla Lapseki'deki tören alanına bağlanarak hayırlı olsun dileklerini iletti.
Konuşmaların ardındna Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve yüklenici firma temsilcileri hep birlikte dualarla butona basarak dev eserin temelini attı.
Başbakan Binali Yıldırım, "Çanakkale geçilmez diyen ecdadımızdan aldığımız güçle Çanakkale'yi cumhuriyetimizin 100'üncü yılına taşıyacak bu büyük eserin 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelini sizlerin huzurlarında atıyoruz. Ülkemize, Çanakkale'ye milletimize hayırlı olsun diyorum" ifadelerini kullandı.
"Dünyanın en uzun asma köprüsü olacak"
Ayakları arasındaki 2 bin 23 metre açıklık ile dünyanın en uzun asma köprüsü olarak inşa edilecek Çanakkale 1915 Köprüsü'nün tabliyelerinin 36 metre genişlikte ve 5 metre yükseklikte olması planlanıyor. Boyu 3 bin 869 metre olacak olan köprünün ayakları deniz içine inşaat edilecek. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Lapseki tarafındaki yaklaşım viyadüğü 650 metre, Gelibolu tarafındaki yaklaşım viyadüğün ise 900 metre uzunluğunda olacak. Yap-işlet-devret modeli kapsamında ihale edilecek olan köprü için 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira harcanacak. Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek köprü ayrıca Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin 5'inci asma köprüsü olma özelliğini taşıyor. Köprü depreme ve şiddetli rüzgara da dayanıklı olarak inşa edilecek. Köprüde 6 şerit yol bulunacak. Çanakkale 1915 Köprüsü'nün içinde yer alacağı İstanbul Silivri ile Balıkesir Savaştepe arasındaki otoyol ise 354 kilometre uzunluğunda olacak. Bu otoyol Gebze İzmir otobanına bağlanmış olacak.
"4 yılda tamamlamayı hedefliyoruz"
1915 Çanakkale Köprüsü için "en kısa süreyi teklif eden" Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi OGG Grubu içinde bulunan Limak Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de köprüyü 4 yılda bitirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Köprü dünyanın en uzun köprüsü olacak. 2023 metre kule açıklığı olan en uzun köprüyü yapmak için ortaklık yaptık. Dünyada bugüne kadar yapılan köprüler içerisinde kule açıklığı en fazla 1920 metre köprü var. Biz bunu yaptığımız anda dünyanın rekoru Türkiye'nin eline geçecek. Çanakkale'ye nasip olacak. Ecdadımızın kazandığı zaferlerin bir anıtı olarak yapmayı düşünüyoruz. Dünyanın en büyük proje firmaları tarafından hazırlanan bir proje olacak. Kısa zamanda köprüdeki inşaatlara başlayacağız. Temel etüdlere göre dizayn ve statik hesaplar yapılıyor. Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek için 2023 hedeflerini ortaya koydu. 5.köprüyü yapmak üzereyiz. Ekonomiye çok büyük katkı sağlayacak. Önümüzdeki 4 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Türk Milleti'ne, ülkemize hayırlı uğurlu olsun" dedi.
"Dünyanın en aerodinamik köprüsü olacak"
Yüklenici firmalardan Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Barış Arıoğlu da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Arıoğlu, 1915 Köprüsü'nün dünyanın en uzun asma ve en aerodinamik köprüsü olacağını belirterek, "Bunu yapmazsanız proje sağlam ve verimli olmaz. Deprem anlamında en büyük depremleri oluşturan Kuzey Anadnolu fayına 10 kilometre mesafede olacağı için en çok etkilenmesi muhtemel bir yapı olacak. Japonya'daki de depreme yakın ama bu köprü de onunla yarışacak bir köprü olacak. Japonya'daki köprü tek parçadan oluşuyor. Buradaki köprü iki ayrı tabliye olacak. Bunlar çok sağlam birbirlerine bağlanmış oluyor. İki tabliye arasında hava geçişini sağlıyoruz. Rüzgar fırtınası sırasında hava akımını karıştırarak, köprünün havalanmasına engel olacak. Orta açıklığı boş bıraktığımız zaman aerodinamik bir köprü elde edilmiş oluyor. Burada bir numaralı sorun rüzgar, iki numaralı sorun deprem. İkisine karşı da tedbir alınmış oluyor. Bu köprü Osmangazi Köprüsü'ne benzeyecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne benzer bir çözüme gidebiliriz. Mühendislik bilgileri içinde en iyileri alıp buraya tatbik etmeye çalışıyoruz. Bizim arkamızdan gelen köprülere bilimsel ışık tutacak bir sonuç ortaya çıkabilir. Çin'de çok fazla köprü yapılıyor. Rekor kısa zamanda geçilebilir. Ama diğer köprüler gibi mühendislik tarihinde özellikle not düşülmüş bir köprü olarak kalacak. Vatandaşlar geçiş için 15 Euro artık KDV ödeyecek" dedi.
İHA