Çanakkale Türküsü’nün Şairi İhsan Ozanoğlu, Ölümünün 36. Yılında Anıldı

Başta "Çanakkale Türküsü" olmak üzere çok sayıda eseri TRT repertuarına kazandıran Ozan İhsan Ozanoğlu, ölümünün 36. yılında Kastamonu'daki kabri...

Başta "Çanakkale Türküsü" olmak üzere çok sayıda eseri TRT repertuarına kazandıran Ozan İhsan Ozanoğlu, ölümünün 36. yılında Kastamonu'daki kabri başında dualarla anıldı.

Kastamonu'da aşıklık geleneğinin son temsilcisi olan Ozan İhsan Ozanoğlu, ölümünün 36. yıl dönümünde kabri başında anıldı. 1907 yılında Kastamonu'da doğan ve 1981 yılında vefat eden Ünlü Şair Ozanoğlu, birçok eser bırakarak tarihe adını yazdırdı.

Özellikle "Çanakkale Türküsü" olmak üzere çok sayıda eseri TRT repertuarına kazandıran Ozan İhsan Ozanoğlu için Kastamonu Belediyesi tarafından Duruçay Köyünde bulunan kabri başında düzenlenen anma programında Kuran-ı Kerim tilaveti okunurken dualar da edildi.

Vefatının sene-i devriyesinde büyük halk ozanı, şair, yazar, öğretmen İhsan Ozanoğlu'nun rahmet ve minnetle andığını ifade eden Vali Vekili Ünal Kılıçarslan, "Kastamonulu hemşehrilerimizin büyük Ozan İhsan Ozanoğlu'nu tam olarak bilmedikleri, eserleriyle tanışamadığını ifade etmek istiyorum. Bu anma gününün şuna vesile olmasını isterim. Kastamonu kültür hayatının önemli bir isminin bundan sonraki nesillere hem adıyla hem eserleriyle tanıtılabilmesi için inanıyorum ki başta yerel yönetimlerin çok büyük bir destek sunması gerekiyor" dedi.

"Kastamonu'nun büyük bir gurur kaynağıdır"

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, arkasında çok sayıda eserler bırakan bir aşığın Kastamonu'dan çıkmasının çok önemli ve güzel olduğunu belirterek, İhsan Ozanoğlu'nun saz şairi, edebiyatçı, din ve müzik alimi olduğunu ifade ederek, "Özellikle Kastamonu'nun geçmişte büyük bir gurur kaynağıdır. Tabii bunu da bizim gelecek nesillere aktarma görevimiz var. Bunun içinde bu yıl 36. ölüm yıldönümü olduğu için buradayız. Hem dini hem de insani vazifemizi yaparak İhsan Ozanoğlu'nu anıyoruz. Pirimiz Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin 2019 yılında UNESCO'da yılın adamı olarak belirlenmesiyle ilgili bir teklifimiz var. Bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Özellikle Vakfımız tarafından bu konu ciddi bir şekilde takip ediliyor. Biz, bu işe tüm Kastamonu olarak kenetlendik. İnşallah hedefimize ulaşacağız. Tabii pirimiz Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri, Anadolu'nun dört manevi direğinden bir tanesidir. Bunun hem ilimize hem Türkiye'ye hem de Dünya'ya mal olması için elimizden gelen gayreti göstermek istiyoruz" diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan da, Ozan İhsan Ozanoğlu'nun Türk Halk Müziği repertuarına büyük eserler kazandırdığına dikkat çekerek, "Bu eserlerden en önemlisi hepimizin bildiği gururla söylediğimiz Çanakkale Türküsü'dür. Çanakkale Türküsünü derleyen İhsan Ozanoğlu'dur. Tabii ki bu eserin yanında bir Kastamonu Türküsü olan Mapushane Çeşmesi gibi olmak üzere birçok eseri kazandırmıştır. Tekrar söylemek istiyorum ki bu eserlerden en önemlisi Çanakkale Türküsü'dür. Bu eseri Türkiye'de herkes övünçle, kıvançla söylüyorsa bu İhsan Ozanoğlu'nun sayesindedir. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak 2007 yılından itibaren İhsan Ozanoğlu etkinlikleri yaptık, 2009 yılında İhsan Ozanoğlu sempozyumu gerçekleştirdik. Bu sempozyumun sonucu kitap olarak yayınlandı. Bu çalışma İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak bir vefa borcumuzdur" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti yapılarak dualar edildi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Genç Kalp Cerrahı Sefa Eltutan Yaşamını Yitirdi
Toprak Yoksa Gelecek De Yok!
Gazeteci Yılmaz Özdil Kalp Krizi Geçirdi
Hekimlerden Maliye Bakanlığı’na Maaş Zammı Tepkisi
Savcı Adayı Mithat Can Yalman’ın Mektubu Ortaya Çıktı