Çanakkale’de Süne İle Mücadele Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Çanakkale bölgesindeki buğday hastalıkları ve süne ile mücadelenin değerlendirilme toplantısı yapıldı.

Çanakkale bölgesindeki buğday hastalıkları ve süne ile mücadelenin değerlendirilme toplantısı yapıldı.

Türkiye Süne koordinatörü Dr. Mümtaz Özkan Türkiye'de süne mücadelesi ile ilgili olarak 5,7 milyon dekarda kimyasal mücadele yapıldığını, 6000 örnek üzerinde yapılan incelemede mücadele yapılan alanlarda 0,66 mücadele dış alanlarda 0,81 ilaçlama kararı alınıp çiftçinin ilaçlamadığı yerlerde yüzde 2,5 emgi oranı olduğunu kaydetti. TMO'nun Türkiye genelinde 2,5 milyon ton alım yaptığını Çanakkale'de ise 17-18 bin ton alım gerçekleştiğini ifade etti.

Bornova Zirai Mücadele Müdürlüğü yetkilisi Ekrem Kaya Çanakkale'de süne mücadelesinde yapılan çalışmalar ile ilgili olarak bilgiler verdi. Ekrem Kaya, " Bu yıl ekstrem bir yıl oldu. Hava sıcaklığı birden artış gösterdi. Bir çok zararlı böcek popülasyonunun biyolojik olarak erken gelişmesine bağlı olarak arttı ve zararsız böcekler bile zararlı hale geldi. Sünede 2015 yılına oranla 3-5 kat artış görüldü ve geçen yıla oranla ekim alanının azalarak 819 bin dekar alanda ekim yapıldı. Önceki yıllara oranla parazitlenmede düşüş görüldü. 819 bin dekarın 441 bin dekarının riskli bölge olarak belirlendi ve 394 bin dekar alan da mücadele yapıldı. Çanakkale'de 305 örnek üzerinde yapılan çalışmada mücadele içi emgi oranının binde 5, mücadele dışı yüzde 1,8 olarak tespit edildi" dedi.

Biga Ticaret Borsası Genel Sekreteri Halil Erol, " Borsada bugüne kadar 1500 ton buğdayın işlem gördü. 250 adet numune üzerinden laboratuar analizlerinin yapıldı. Numunelerin ortalama kalite kriterlerini değerlendirdik. Bu yıl çok fazla çeşitte buğday ekiminin gerçekleştirildi. Bu nedenle verimin geçen yıla göre farklılık gösterdi" dedi.

Toplantı ile ilgili değerlendirme yapan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen, " Yapılan değerlendirmeler sonucunda extrem bir yıl olmasına rağmen, ülke genelinde kuraklık, don, süne, kımıl zararlısı ve arpa cüceliği gibi kalite kriterlerini olumsuz etkileyen etmenlere rağmen özellikle bölgemizde süne mücadelesinde başarılı bir yıl geçirildi. Süne ve kımıl açısından bölgemizde sorun bulunmadığını, iyi bir tablonun ortaya çıktığını söyleyebilirim" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.