Sentino Kimya Satış Pazarlama Müdürü Emin Çelik, Türkiye Tütün Üreticileri Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun'u ziyaret ederek, canavarotunun ürünlerde verim kaybına neden olduğunu belirtti.
Türkiye Tütün Üreticileri Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun'la canavarotu sorununu duyurmak ve bu konuda çalışma yapılması için Muş'a gelen Emin Çelik, çiftçilerin uyarılması gerektiğini söyledi. Muş'ta belirlenen bölgelere ilacın denemesini yapmak istediklerini belirten Çelik, 18 ülkeye bentonikli kükürt ihracatı yaptıklarını ve mikronize bentonikli kükürttün şu an Türkiye genelinde çok yaygın kullanılan bir ürün olduğunu söyledi. Canavarotuna karşı alınacak tedbirler ve ilaçlamalar hakkında bilgi veren Çelik, "Daha önce mikronize bentonikli kükürt yurt dışından çok yüksek fiyatlarla ithal ediliyordu. Ve Türkiye'den yurt dışına çok miktarda para akışı oluyordu. Biz fabrikayı kurduktan sonra hem yurt dışından gelen ithalatı kestik hem de şu an dünyanın 18 ülkesine bentonikli kükürt ihracatı yapıyoruz. Mikronize bentonikli kükürt şu an Türkiye genelinde çok yaygın kullanılan bir ürün" dedi.
Mikronize bentonikli kükürttün mantarlı hastalıkları yenen bir ürün olduğunun altını çizen Çelik, Muş Ovası'nda canavarotunun pek fazla olduğunu vurgulayarak, "Muş Ovası bizim için çok önemli. Türkiye'de ciddi yerlerden biri, tütün üretiminin çok ciddi yapıldığı yerlerden biri ve buralarda bizim canavarotu dediğimiz bir hastalık var maalesef. Türkiye genelinde var olan mantarini bir hastalıktır. İki üç yıldır yaptığımız çalışmalarda bu hastalığa iyi geldiği için bu konuda çiftçimize nasıl faydalı olabiliriz diye düşündük ve Şeyhmus başkanımızla istişarelerde bulunduk. İlk yıl burada satış yapalım, bir kar elde edelim gibi bir amacımız yok. Çiftçi bu farkı fark ettiğinde işin ticari boyutuna geçiş yapacağız" şeklinde konuştu.
İHA