Cerrahi el aletleri imalatı konusunda, dünyada üçüncü yer olarak bilinen Samsun'da üretilecek cerrahi aletler ile sağlık alanındaki cari açığın kapatılması hedefleniyor.
Türkiye'de ilk olarak Samsun'da açılacak "Cerrahi Aletler Meslek Lisesi"nin protokol imzaları atıldı.2017-2018 eğitim-öğretim sezonunda eğitim hayatına başlayacak olan "Cerrahi Aletler Meslek Lisesi"nin protokol imzaları Samsun Valiliği Toplantı Salonu'nda atıldı. İmza törenine Samsun Valisi İbrahim Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr.Yusuf Güney, Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) Başkanı Dr. Ahmet Aydemir katıldı.
"İthal ettiğimiz tıbbi aletlere resmi olarak yılda 2,5 milyar dolar gibi bir rakam harcıyoruz"
Türkiye'nin tıbbi alet ithal ettiğini belirten MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, "İthal ettiğimiz tıbbi aletlere resmi olarak yılda 2,5 milyar dolar gibi bir rakam harcıyoruz. Farklı kalemlerde gösterilerek ithal edilen ürünler var. Dolayısıyla gayri resmi olarak bu rakam 6-7 milyar dolar seviyelerine çıkıyor" dedi.
"Cari açığın kapatılması ile ilgili küçük bir adımla büyük kazanımlar sağlayabiliriz"
Tıbbi aletlere harcanan paranın ciddi boyutlarda olduğunu belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Cari açıkta birinci sırada enerji ikinci sırada ise sağlık sektörü geliyor. Cari açığın kapatılması ile ilgili küçük bir adımla büyük kazanımlar sağlayabiliriz. Onun için bu sektörü olabildiğince büyüterek çalışan sayısını artırmalıyız. Bu sektörde çalışabilecek insanlara ihtiyacımız var. Açacağımız bu lise marifetiyle çalışan sayısı inşallah artacak. Medikal sektörle ilgili uzun zamanlı çalışmalarımız var. Eski gar binasını aldık. Etrafını çevirdik orayı cerrahi aletler müzesi yapmayı planlıyoruz. Orada ki çalışmalarımızın proje aşaması bitti. İhaleye çıkacağız ve orayı medikal sektörün canlı müzesi olmasını arzuluyoruz. Orada küçük bir alanda sembolik olarak üretimde yapacağız. Üretilenler hediyelik eşya tarzı da olabilir. Milli Eğitim Bakanımızı ziyaret ettiğimizde Samsun'da yapılan çalışmanın sadece Türkiye'yle sınırlı olmadığını yurt dışına da çok ciddi biçimde ihraç edildiğini söyledik. Bakanımıza, Medikal Aletler ya da Cerrahi Aletler Meslek Lisesi açmayı önermiştim. O da, "hemen açıyoruz. Siz yer bulun yıl sonunu beklemeyin. Müfredatı da siz belirleyin" dedi. Hemen geldik arkadaşlarla bir araya geldik. En son protokol aşamasına geldik. MEDİKÜM ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz bununla ilgili çalışmalar yapacak. 2017-2018 eğitim yılında ise Medikal Aletler Meslek Lisesi'ne öğrenci alacağız. Çocuklar 4 yıllık dilimde eğitimlerini tamamlarken bir yandan da sanayicilerimizin yanında üretime katılacaklar. Onlara banka hesabı açtıracağız. Çalıştıkları zaman dilimi ile ilgili hesaplarına para yatırılacak. Çocuklar okulu bitirdikten itibaren mütevazi de olsa belki kendilerine iş yeri kuracaklar" diye konuştu.
İHA