Çarpık Diş Tedavisi İçin Şeffaf Plak Tedavisi

Çarpık diş tedavisinde kullanılan şeffaf plaklar yardımı ile gerçekleştirilebilen diş tedavisiyle ilgili bilgiler veren Doktor Nisa Ildız Çelebioğlu, ”Halk arasında tel olarak bilinen yöntemin yanı sıra aynı tedavi şeffaf plaklarla da...

Çarpık diş tedavisinde kullanılan şeffaf plaklar yardımı ile gerçekleştirilebilen diş tedavisiyle ilgili bilgiler veren Doktor Nisa Ildız Çelebioğlu, ”Halk arasında tel olarak bilinen yöntemin yanı sıra aynı tedavi şeffaf plaklarla da yapılabiliyor” dedi.

Çarpık diş tedavisinde kullanılan şeffaf plakların klasik diş teli tedavilerindeki metal braket ve tellerin bir alternatifi olduğunu belirterek özelliklerini anlatan Dr. Çelebioğlu ”Klasik tel tedavilerinde dişlerin düzelebilmesi için dişlerin üzerine yapıştırılan metal veya porselen braketlerin yerine, hastanın dişleri ile aynı renkte olan ve ataçman adı verilen eklentiler bulunur. Şeffaf plak tedavisi, hastanın kendi dişlerine ve çene yapısına uygun olarak hazırlanmış bir dizi plak serisi ile gerçekleştirilen bir ortodontik tedavi yöntemidir. Kademeli olarak plaklar ile dişlere istenen yönde basınç uygulanarak dişlerin hareketi sağlanır” dedi.

Her yaşta yapılabiliyor

Şeffaf plak ile çarpık diş tedavisinin diş ve çevre dokularının sağlıklı olduğu her yaş grubundan bireye uygulanabilmekte olduğunu ifade edenÇelebioğlu, şeffaf plak ile ortodontik tedavinin hangi durumlarda uygulanabileceğini ”Dişlerinizde boşluklar, çapraşıklıklar, derin kapanış, açık kapanış veya çapraz kapanış gibi kapanış bozuklukları olan durumlarda uygulanabilmektedir. Ayrıca dişlerinizde doğuştan eksik veya çeşitli sebeplerle sonradan kaybedilmiş dişlerin bulunması durumlarında da şeffaf plaklarla dişsiz bölgenin rehabilitasyonu mümkündür” dedi.

Çarpık diş tedavi sırasında yeme-içme kısıtlamaları hakkında konuşan Çelebioğlu ”Braketler ile yapılan klasik ortodontik tedavilerde kuruyemiş, sert yiyeceklerin yenilmesi ya da asitli içeceklerin tüketilmesi sorun olabiliyor. Zira braketler sabit ve çıkarılamıyor. Şeffaf plak uygulamasında ise hasta plaklarını rahatlıkla çıkarıp, istediği yemeği yiyebiliyor ve dişlerini fırçalayabiliyor” dedi.

Görünmez yapısı ile fark edilmesi güç

Çelebioğlu ”Günümüzde şeffaf plaklara klasik tel tedavilerine kıyasla daha yoğun talep olmasının birincil nedeni estetik bir alternatif olmasıdır. Plaklar ağızdayken bile sosyal çevre tarafından fark edilmesi oldukça güçtür. Braketlerin aksine şeffaf plaklar çıkarılabilir olduğu için bireylerin ağız hijyenlerini sağlayabilmeleri, dişlerini rahatça fırçalamalarına ve diş ipi kullanmalarına olanak sağlamaktadır. Bu durum da braketlerle tedavi sonrasında oluşabilen beyaz nokta lezyonları ve diş çürüğü gibi riskleri en aza indirmektedir” dedi. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?