Carrefoursa Balıkta Cirosunu 4 Katına Çıkarmayı Hedefliyor

Tedarik zinciri, satın alma, lojistik ve market satış alanlarını yenileyen CarrefourSA, oluşturduğu "Su Ürünleri Platformu" Projesi ile Türkiye'nin her...

Tedarik zinciri, satın alma, lojistik ve market satış alanlarını yenileyen CarrefourSA, oluşturduğu "Su Ürünleri Platformu" Projesi ile Türkiye'nin her bölgesinden satın aldığı balıkların tüm kalite kontrollerini yaptıktan sonra tek noktadan "soğuk zincir" araçlar ile marketlerine sevk ediyor.

CarrefourSA Genel Müdürü Z. Hakan Ergin, balıktaki potansiyellerini ortaya çıkaracaklarını belirterek, "Diğer ürünlerimizde olduğu gibi balıkta da tazelik, çeşit sayısı, hizmet ve fiyat olarak müşterimize en kaliteli alışveriş olanağını sağlayacağız. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 25 - 30 olan balık çeşidimizi bu yıl av yasağında 45 - 55, balık sezonunda da 70 - 80 arasına yükselterek, ciromuzu 4 katına çıkarmayı ve Türkiye'nin en çok balık satan marketi olmayı hedefliyoruz" dedi.

Hakan Ergin ve CarrefourSA Gıda Kategori Direktörü Ayşin Işıkgece'nin katılımıyla İstanbul Boğazı'nda düzenlenen tekne turunda CarrefourSA'nın balık alanındaki yatırımları hakkında basın mensuplarına bilgi verildi.

"Türkiye'nin en çok balık satan marketi olacağız"

Ergin, Türkiye'de balık tüketiminin dünya ortalamasının altında olduğuna dikkat çekti. Dünyada kişi başına ortalama 17 kg, Avrupa'da ise ortalama 20 kg su ürünleri tüketildiğini kaydeden Ergin, dört tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de tüketim ortalamasının ise 6,2 kg olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"CarrefourSA olarak balık alanında daha fazla yatırım yapmaya karar verdik. Türkiye'de perakende müşterisi ilk olarak buz üzerinde balık satan reyonları CarrefourSA'da tanımıştı. Buz üzerinde balık satışı ülkemiz için önemli bir farklılık ve yenilikti. Bu potansiyeli ortaya çıkaracağız. Balıkta 2017 hedefimiz, 2016 cirosunu 4 katına çıkarmak. Tazelik, ürün sayısı, hizmet ve fiyat olarak müşterimize en kaliteli alışveriş olanağını sağlıyoruz. 2016 yılında 25 - 30 farklı balığın yer aldığı reyonlarımızdan toplam 175 adet kamyona denk gelecek şekilde 2,8 milyon kg balık satışı yapıldı. Bu yıl av yasağı döneminde minimum 45 - 55, balık sezonunda da 70 - 80 arası farklı balık sunarak 700 kamyon, yani 8 milyon kg balık satmayı hedefliyoruz. Böylelikle 2017 yılında Türkiye'nin en çok balık satan marketi olacağız."

Projenin En Önemli Ayağı "Su Ürünleri Platformu"

Ayşin Işıkgece ise uygulamaya koydukları yenilikler hakkında bilgi verdi. Halen 110 markette balık reyonları ile hizmet verdiklerini kaydeden Ayşin Işıkgece, bunların 36 Hiper, 18 Gurme ve 56 Süper marketten oluştuğunu belirtti.

Projenin en önemli ayağını, merkezi dağıtım noktası olarak konumlandırdıkları Su Ürünleri Platformu'nun oluşturduğuna dikkat çeken Ayşin Işıkgece, şunları söyledi:

"Balık konusunda lojistik, ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Eskiden balık dağıtımı yapan firmalar, ürünleri marketlere göre ayrı ayrı teslim ediyorlardı. Bu konuda Su Ürünleri Platformu olarak adlandırdığımız yatırımımız sayesinde Türkiye'nin her bölgesinden satın aldığımız balıklar, tedarikçilerimiz tarafından tek bir noktaya teslim ediliyor. Su Ürünleri Platformu'na gelen ürünler, CarrefourSA'nın alanında uzman kalite sorumluları tarafından; ürünün kalitesi, sıcaklığı, etiket bilgileri, balık boy ve avlanma zamanı, yasakları gibi başlıklar nezdinde kontrol ettikten sonra ürünleri kabul ediyorlar. Kabulün ardından ürünler marketlerimizden gelen sipariş taleplerine göre, temizlik ve hijyen kurallarına uygun oluşturulmuş hazırlama alanında ayıklanıp tartılıyorlar. Daha sonra marketlere göre ayrıştırılarak plastik kasalarda paketlenip etiketlendikten sonra "soğuk zincir" araçlar ile marketlerimize sevk ediliyor. Bu süreçte uygun olmayan ürünler, prosedürlere göre evrak düzenlenerek reddediliyor. Su Ürünleri Platformu ile hem ürün çeşit sayısını arttırdık hem de ürünlerin tazeliği ve kalitesiyle müşterimizi memnun edecek bir düzeye ulaştık. Böylelikle tazesi ya denizde ya CarrefourSA'da söylemimizi bir kez daha kanıtlamış olduk."

Sattıkları balıkların büyük kısmını yerel üreticilerden tedarik ettiklerini anlatan Işıkgece, "Deniz üretim balıklarını İzmir'den Bodrum'a kadar olan bölgedeki çiftliklerden, tatlı su balıklarını ise tüm bölgelerden tedarik ediyoruz. Ülkemizde balık fiyatları kırmızı ete göre daha düşük. Balık üreten bir ülke olarak Çipura, Levrek ve Alabalık üretiminde Avrupa'da lider duruma geldik. Bu alandaki üretimin yüzde 50 - 55'i ihraç ediliyor. Balık konusunda üretime oranla tüketim seviyesi düşük bir ülkeyiz. Balık tüketimini artırabilmenin yolu 12 ay boyunca sürdürülebilir üretimden geçiyor. Bu vesileyle Doğa Tat Carrefour Projesi kapsamında üreticilerle iş birliği yaparak sürdürülebilir fakat kontrollü bir üretim yaptırıyoruz. Kontrollü üretim adına hem balıklarda hem de suda sürekli olarak kimyasal kalıntı miktarlarını veya mikrobiyolojik değerleri denetliyoruz. Bunların yanı sıra periyodik denetimler gerçekleştiriyoruz. Yerine ve iklimine uygun olarak üretilen tüm ürünler, bağımsız denetçiler tarafından da denetlendikten sonra raflardan tüketicilere ulaştırılıyor" dedi.

Türkiye'de bir ilk; Merter'deki hipermarkette "Balık Pişirme" İmkânı

Hayata geçirdikleri yenilikler kapsamında Merter'deki hipermarketinde müşterilerine "balık pişirme" hizmeti vereceklerini belirten Ayşin Işıkgece, "Evinde balık pişirmek istemeyen, zamanı kısıtlı, çalışan müşterilerimiz istedikleri balığı taze olarak reyondan alıp temizlettikten sonra dilerse restoranımızda balığını yiyebilecek dilerse de pişmiş halde evine götürebilecek. Merter'de su ürünleri adına deniz av ve üretim balıkları, tatlı su üretim balıkları, ithal üretim balıkları, işlenmiş ve dondurulmuş ürünler olmak üzere farklı alternatifler sunuyoruz" dedi.

"Türk halkı sağlıklı, kontrollü taze balıklar yiyecek "

Balık tüketimini çok önemsediklerini ve oluşturulan Deniz Ürünleri Platformu ile Türkiye'de balık tüketimini çok daha fazla noktaya yaymaya planladıklarını belirten ve balık satışında getirdikleri yenilikleri değinen Işıkgece; "Balık satışıyla ilgili büyük yenilikler gerçekleştiriyor, balık reyonlarını büyütüyor, balık konusu son derece önemli bir şekilde gündemine alıyor çünkü bu iş çok zor bir iş, bu işi düzgün ve kontrollü yapan nokta sayısı oldukça az. Satış noktalarımız artırıyoruz. Kurmuş olduğumuz İstanbul Tuzla'da yer alan soğuk hava deposunun olduğu bir platform düzeneğiyle Türkiye'deki var olan balık çeşitliliğinin kaynak bölgelerden buraya akmasını sağlıyoruz. Burada boy yasaklarına, kalite kontrol kriterlerine göre her türlü denetimden geçtikten sonra, boylanarak ve elleçlenerek özel hijyen strafor kutuların içerisinde çok hızlı bir şekilde soğuk zinciri de bozmadan mağazalarımıza ulaştırıyoruz. Proje ilk İstanbul'dan başladı daha sonra taşralara doğru yayılacak. Amacımız 3 tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de, balıklara saygılı bir şekilde Türkiye'deki balık kültürünü arttırmak. Mutfaklarımızda böyle sağlıklı bir ürüne yer vermeliyiz. Yapmaya çalıştığımız toplam pastayı büyütmek, bu nedenle hedefimiz toplam tonajımızı 4 katına çıkarmak. Türkiye'nin en çok balık satan noktası olacağız. Bu konudaki mottomuzda "Tazesi ya denizde ya da Carrefoursa'da'. Bu platform organizasyonu bu işe çok yarayacak. Buna paralel olarak çalışan elemanlarımızı eğitiyoruz ve yeni istihdam olanakları sağlıyoruz. Eğitim almış personellerimiz aracılığıyla müşteriyle birebir temasa geçerek, o balığı nasıl pişirmeleri gerektiğiyle ilgili bilgiler vererek balığın mutfak kültürümüzdeki yerinin derinleştirmeye çalışıyoruz. Denizler hepimizin, gelecek kuşaklara aktarmamız gereken çok önemli kaynaklar var içerisinde. Bizler bu işi çok kontrollü şekilde yapıyoruz. Doğa Tat İsminde bir markamız var. Doğa Tat markası çiftlik ürünlerinde A dan Z ye hem balığın hem deniz suyunun analizleriyle, kontrolleriyle her aşamada izlenerek, titiz bir şekilde balığın sağlıklı ve lezzetli sofralara gelmesini sağlayan bir marka. Bu tip sistemleri daha da çoğaltacağız. Türk halkı sağlıklı, kontrollü izlenebilir balıklar yiyecek ve balığı daha çok tanıyacak, mutfaklarında daha çok yer verecek. Satış noktalarımızda daha çok çeşit ve tazelikle karşılaşacaklar" şeklinde konuştu.

Etrafı kokutmadan taze lezzetli sağlıklı balık yemek

Mağazalarda balık satışının yanı sıra pişirme hizmetini devreye soktuklarını ve yaygınlaşacağını ifade eden, ve balığın sağlıklı bir besin olarak mutlaka sofralarda yer alması gerekliğini vurgulayan Işıkgece, "Balık çok sağlıklı bir ürün. Türk mutfağındaki yerini biraz daha derinleştirmemiz gerekiyor. Bununla alakalı olarak yarışmalar düzenlemeyi planlıyoruz. İller bazında Türk damak lezzetine uygun balık tariflerinden oluşan güzel teklifleri müşterilerimizden toplayıp, bu teklifleri ve kazanan müşterilerimizi öne çıkarmak istiyoruz. Herkese yaymak istiyoruz bu güzel teklifleri. Mutfak kültüründe balığın yerini yaygınlaştırmak ve derinleştirmek için yaptığımız çalışmalar, iyi bir adım olacak ve bu sağlıklı ürün herkesin mutfağında yer bulacak. Hayata geçirmiş olduğumuz ve yaygınlaştırmayı planladığımız projelerimiz de var bunlardan ilki Merter mağazasından başladı ve sonrasında yaygınlaşacak. Yenilenmiş balık reyonlarımızın hemen yanındaki yenilenmiş restoranımızda, isteyen müşterilerimiz balıkları taze taze alıp hemen restorana vererek pişirtebilecek. Burada alışverişini yaptıktan sonra balığınız pişti haberini alıp, gelip çoluk çocuk evine gitmeden etrafı kokutmadan taze lezzetli sağlıklı bir balık yiyerek ve iyi bir deneyim yaşayarak mağazamızdan ayrılmış olacaklar" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek